Svårklass-debuten

Gårdagens 145 bana började med en ganska snäll oxer, dock lite klurig väg till den. Vände sedan upp till 2an som var ett räcke på båge till 3an som var en oxer, där det var antingen 7 eller 8 steg. Jag valde att rida ut på bågen på 8 steg för att få bättre föutsättningar till hinder nr 4 som var en oxer som kom snabbt ur sväng, därefter var det 26m på båge in i oxer/plank kombination, alltså 6 eller 7 steg. Jag valde att fortsätta på 6 steg men kom stort in i kombinationen, Marion var dock väldigt försiktig och hinderklok ut på planket. Nr 6 var ett räcke som kom snabbt ur vänstersväng, 6 steg fram på båge till en trippelbarr som följdes av 4 korta steg till ett räcke. Här hamnade jag lite långt ut på bågen och kom därför lite utifrån på trippelbarren, men lyckades ändå lämna plats till räcket. Därefter var det lång anridning till en stor oxer på mitten, för att sedan vända tillbaka på ett räcke längs ena långsidan. Som avslut på banan vände man upp snävt in i en kombination räcke/oxer som följdes av 32m till en maxad oxer. Jag räknade med att det skulle bli 8 normala steg ner till oxern men jag kom med en del fart ut ur kombinationen och fick trångt på mina 8, hade lika gärna kunnat fortsätta på 7 men planen var att rida på 8 och då hade det behövts en extra halvhalt för att kunna ge Marion den plats hon behövde på sista oxern.
 
Jag är egentligen nöjd med rundan, dock lite bitter över ridningen till sista hindret. Men jag tycker faktiskt inte att Marion hoppade så bra som hon brukar (om man nu får säga så..). Jag är inte van att hoppa dessa klasser men jag tror att Marion behöver lite mer eftergift för att kunna hoppa igenom ordentligt när det blir större. Nu red jag lite spänt emellanåt och blev då kvar lite i handen och det är väldigt tydligt att hon då hoppar med lite högre huvud och delvis utan rygg och bakben under vissa delar av banan. Jag tror dock endast att det är en vanesak och just nu behöver jag bara göra några rundor på denna höjd för att hitta ridningen i större klasser. Det var ju trots allt både min och Marions debut i 145cm. :) 
 
 

Dagens rundor

 
 

Bra avslut!

Marion avslutade helgen med en andra plats i 130 av 72 startande, duktig häst! Inova var grym idag och fick till en riktigt bra runda, kanske helgens bästa? Men två tråkiga pet, har haft en 8 fels helg med henne.. Synd då tiden idag hade räckt till färgad rosett. Båda hästarna har varit riktigt fina i helgen och jag är nöjd med upplägget och våra små experiment, blev något nedslag lite här och var men det är sånt man får förvänta sig om man testar en del nytt. Känns iallafall grymt bra inför Strömsholm vilket var syftet med denna tävling! :)


Snabbinlägg

Jag måste verkligen sova nu men ni får en liten snabb update! Inova gick 135 idag och var superfin! Jag gjorde dock en miss och la in ett extra steg på en linje som inte existerade, vilket resulterade i ett stopp, helt klart mitt fel då hon inte hade möjlighet att hoppa, riktigt klantigt.. Annars hoppade hon väldigt väl, men fick även ett pet på 2an. Annars en bra runda där hon hoppade riktigt bra!
 
Marion var grym och presterade lika fint som alltid, som sagt ett retligt nedslag på sista hindret. Så tacksam över att ha Niclas på plats idag, fick även fin respons från Lisen och mycket bra feedback. :)

Imorgon avslutar båda hästarna lite lätt med 130cm. Dags att sova, uppstigning kl 6 imorgon.. 
 
 

Rev sista hindret i debuten!

Marion var superfin i dagens debut! Rev dock sista hindret, surt men satan vad nöjd jag är! :)


Fina hästar!

Har precis kommit till hotellrummet efter en låång dag. Har knappt något internet på mobilen så bloggningen blev ju inte så mycket bättre iallafall ;) Båda hästarna har iallafall hoppat mer än väl och känns riktigt fina båda två!

Marion var först ut och kändes riktigt fin på framhoppningen, hon blev lite spänd inne på banan och blev rädd för flaggen och gjorde ett jätte konstigt språng på ettan vilket vi rev, resten var hon klockren och därför stör jag mig lite på denna incident då jag låg bra på ettan och inte kunde påverka detta. Egentligen gör det ingenting men det kändes så himla onödigt.

Inova var fantastiskt fin i 140 idag! Jag hamnade dock ur rytm en linje vilket inte var optimalt, men min härligt vita fighter löste det överförväntan med lite vilja! Vi fick ett nedslag på ett av hinderna i denna linje, och sedan ett onödigt pet ut ur kombinationen på sista hindret men det är grymt härligt hur hon tror på sig själv och jobbar med mig. Jag gav henne inte optimala förutsättningarna idag men hon tar oss runt med bravur ändå och det hennes kämparglöd betyder så mycket för mig!

Imorgon blir det 135 för Inova. Marion ska debutera 145cm och det kommer inte vara en lek, klassen är både Elit och kval till Folkswagen Grand Prix, det kommer bli både stort och tekniskt, och när det gäller motståndet snackar vi OS-ekipage.. Jag ska helt enkelt bara gå in helt kravlöst och bara skaffa rutin och erfarenhet, och vara lite extra glad över att Niclas är på plats. :) 

 


På väg!

Sitter i lastbilen nu på väg mot Gävle! Börjar som vanligt resan med lite härliga köer i huvudstaden. Ska bli skönt att troligtvis slippa det sen, bara ett år kvar.. :)


Nästan packad och klar!

Inova är klippt, allt är putsat och lastbilen står packad, bara mina kläder kvar! Imorgonbitti bär det av till Gävle för tävling hela helgen :) Som sagt lite nytt som ska testas vilket ska bli spännande, och lite avgörande inför Strömsholm. Hoppar första klassen imorgon eftermiddag och det är Marion som går 130, därefter hoppar Inova 140.
 
Har haft lite ont om tid i veckan och bloggen har drabbats av det. Tänkte iallafall uppdatera bättre nu när jag har helg och tänkte även svara på en del frågor imorgon :)
 
 

Ingen Ridsport i brevlådan..

Är det någon mer än jag som inte fått sin Ridsport-tidning från förra veckan? Hade en förhoppning om att den skulle komma snart men får nog ringa dem så de kan skicka en ny.
Känns som jag flummade rejält på intervjun i Hudiksvall så vore intressant att se om reportern fick ihop något, haha.

Film från dagens träning


Dagens ridpass

Red Marion innan träningarna började och hon kändes fin. Red igenom henne bra men hon fick ett lagom lugnt pass. Hon har trimmats mycket i veckan så det passade bra. Generellt så känns hon väldigt fin. :)
 
Därefter tränade jag Inova för Niclas. Hon kändes väldigt fin! Vi tog det bara lite lagom med henne idag eftersom vi åker på fredag men hon hoppade väldigt väl och är extremt lydig. Hon känns så himla fin och Niclas tycker hon är riktigt fin i kroppen nu, väldigt välmusklad och fräsch! Hon hoppade riktigt bra trots att hinderna inte är stora och hon fick även in något bocksprång, helt klart ett sundhetstecken ur hennes perspektiv! :)
 
Film från träningen är på gång..
 

Snabbinlägg

Båda hästarna trimmas för fullt inför Strömsholm och idag ska Inova hopptränas lite lagom för Niclas. Båda hästarna känns fina inför helgens tävling i Gävle, kommer experimentera lite där med klasser och upplägg för att förbereda hästarna så bra som möjligt till Strömsholm. Skriver mer om detta senare.


Dagens ridpass

Trimmade båda hästarna i ridhuset idag. Båda hästarna gick riktigt bra och jag fick till två riktigt givande pass.

Just nu ligger fokus på tävlingarna i Strömsholm som är om 3 veckor så nu jobbas hästarna ganska tufft för att hitta en bra form tills dess. Båda hästarna känns riktigt bra, så nu toppar vi det sista så de kan ta det lite lugnare veckan innan Strömsholm. De trimmas alltså tufft på backen och får även Gävle som en träningstävling som förberedande inför Strömsholm då det är Strömsholm som är mest viktig och det är då jag vill att hästarna ska vara i toppform.


Ren lycka!

Jag är verkligen evigt tacksam för denna lilla häst.

 

 


Gårdagens träning

Träningen igår gick bra och Marion hoppade strålande :) Vi började som vanligt med att jobba igenom henne på backen där jag fick mycket beröm för hur jag arbetar henne till vardags på marken och hur fin hon har blivit i kroppen. Väldigt roligt att höra då jag lägger ner mycket jobb på marken med henne och hon börjar faktiskt bli riktigt lydig och fin! :)
 
Därefter hoppade vi som vanligt ett räcke med en bom ett steg framför och även en oxer med en bom två steg framför. På oxern skulle jag lägga henne lite intill för att sedan hålla avsprångspunkten lite utifrån på räcket. Fick till det riktigt bra på oxern där hon hoppade väldigt väl hela tiden, även räcket var bra men skulle velat flytta ut avsprångspunkten lite till.
 
Sedan hoppade vi en bana, jag hoppade den endast en gång då hon kändes väldigt fin. Så vi fokuserade istället mer på en linje som bestod av oxer, fem steg, oxer som kom ganska fort ur sväng. I början fastnade jag lite i svängen vilket gjorde att jag kom lite djupt på första oxer och kom inte riktigt till den ridningen jag ville i svängen så vi hoppade denna linje några gånger för att hitta ridningen ur sväng. Det blev bättre i slutet och detta var verkligen superbra inför kommande stora klasser inomhus då hinderna kommer komma fort och jag behöver komma lite mer till ridning. Nu är hon ändå så pass lydig att jag kan lägga upp en större galopp med lite mer tryck utan att hon blir springig och det kommer jag få stor användning av när hinderna  blir större och kommer snabbare.
 
 

Fin häst på dagens träning!

.


På väg till Pether

Idag är det dags för träning med Marion för Pether. Det var ett tag sedan jag var hos honom och träna så det ska verkligen bli jätte roligt :) Inova red jag innan vi åkte och hon kändes fin. Kom dock på den osmarta idéen att för en gångs skull rida med graman.. Inte helt genomtänkt då jag inte riktigt fick ordning på tyglarna med tanke på att jag rider med vanliga tygeln mellan långfingret och ringfingret (alltså gramanens plats) så jag fick ha gramanen mellan pekfinger och långfinger och det var inte det lättaste haha..


Lyckligt ovetande

4 veckor har gått sedan avramlingen på SM och fingret är inte bättre så idag har jag fått reda på att jag har en spricka i knogen, som jag dessutom troligtvis även drog upp i lördags på tävlingen i Hudiksvall. Tur att man är dum nog och inte känner efter ordentligt utan bara jobbar på som lyckligt ovetande.. ;) Nu blir det tejpning i ett par veckor för att inte lyckas dra upp det igen. Tur att man blivit van att rida med tre fingrar vid det här laget ;)


Snabbinlägg

På väg från stan nu, påbörjar helgen lite lagom lugnt med biomys och övernattning. Joggade hästarna lite lagom idag, Marion kändes bättre idag och Inova kändes riktigt bra. :)


Gårdagens ridpass

Joggade Marion lite lagom igår och hon kändes fin. Lite trött i kroppen så hon fick bara röra på sig och rensa kroppen på slaggprodukter. Hoppade Inova lite lagom för Niclas och hon var grymt fin! Hoppade endast småhinder (ej över 1m) på lite olika linjer och hon kändes grymt fräsch! Inte trött i kroppen överhuvudtaget utan var lika busig och glad som vanligt. Hon hoppade med riktig spänst med fina bakben och svansen flaggandes. Känns grymt bra med henne och det är roligt att se hur hon luftar på småhinder. Känns som jag hittar henne mer och mer och då tar hon fram ännu en växel. :)


Marion 130 Hudiksvall

Här är filmen från förklassen i fredags. Hittade en jämn och fin rytm redan från början och sen flöt det på bra.. En bra uppvärmningsrunda där jag red lite lagom mot klockan i omhoppningen.

Stressiga dagar..

Har sjukt mycket i skolan och jag hinner knappt med att sova, och det prioriterar jag faktiskt framför bloggen ;) så uppdateringen kommer fortsätta lika dåligt till på torsdag iallafall. Hästarna skrittades endast igår och precis nu är jag ute och skrittar barbacka på Inova i solen med musik i öronen. Skönt att få lite paus från pluggandet :)


Film Inova 130

Här är filmen från i söndags. Hon var lite mattare denna dag och inte lika spänstig och explosiv som de första två dagarna men trots det känns hon väldigt fin. :)  Helt klart mitt nedslag då jag lägger henne alldeles för nära in i kombinationen men som sagt så kämpar hon med mig nu, och det känns skönt! :)

Marion 140 grundomgång

Här är grunden från igår i 140 på Marion. Även här kändes hon superfin, hon tittade dock till lite på trean så jag fick rätta lite frammåt men fick ändå till linjen efter det bra. Fick trångt till sista hindret men där var hon kvick i fötterna. Det är detaljer och jag supernöjd med rundan, hon är minsann inte i en bom! Lite extra nöjd med linjen in i trekombinationen där man behövde ta ett tidigt beslut om att rida på 7 eller 8, jag valde 7 och fick till det precis som jag ville. Känns som jag kan henne ganska bra nu :) Räknade förresten ut att vi hoppa 7st 140 nu och det är bara en runda som vi fått mer än 4 fel i, och det var avramlingen på SMet.. Jag kommer gräma mig över det där länge och jag undrar fortfarande när mitt finger ska läka. Kanske borde röntga det egentligen men vad tusan ska man göra åt ett lillfinger, det läker väl med tiden ;)


Film Marion omhoppning 145

Laddar upp omhoppningen lite fort innan jag somnar. Hon kändes riktigt bra och jag är så himla nöjd med hennes prestation i helgen.. Känns som lite revansch efter SM :) Tanken har ju hela tiden varit att hon ska debutera 145 nästa tävling i Gävle men eftersom hon ändå gick till omhoppning idag så passade det perfekt att bara gå in och känna lite på höjden ett par språng, och jag kan väl säga så mycket som att det känns som att Marion inte har några problem med höjden.. :) Föresten var detta tredje 140 starten för oss i år och hon har nollat och placerat sig i två, vilket betyder att hon även är färdigkvalad inför nästa års YRSM, skönt att ha det avklarat :)
 
 

Andra plats i huvudklassen!!

Stjärnan avslutar utomhussäsongen på bästa sätt med två felfria rundor (där omhoppningen höjdes till 145) och en andra plats i helgens huvudklass! Även Inova har hoppat fint idag men ett nedslag.. Lyckan är total!


Dagens plan

Lite ändrade planer idag. Inova får gå 130 istället för 140 då det är få starter och jag får det stressigt. Nu när hon är så fin så vill jag ge henne alla förutsättningarna inne på banan och då känns det dumt att starta när jag inte kan ta mig den tid jag vill. Dessutom är denna tävling bara förberedande inför Strömsholm och det kan vara bra för henne att gå in i 130 och känna att det är enkelt. :) Marion hoppar 140 som planerat.

Morgonmys i solen:


Fantastiska hästar!

Dagens klass var en lång 140 bana som bestod av 12 hinder, 14 språng och en hel del transportsträckor. Inova var först ut och var hur fin som helst, jag är så himla glad över hur hon känns nu! Hon är helt grym! Hon känns riktigt fräsch, är så lycklig, busig, hoppar fantastiskt och tror helhjärtat på sig själv och kämpar som aldrig förr! :) Hon är absolut dagens stjärna! Hon hoppade så bra att jag tappade stigbygeln på hinder nr 4 och jag lyckades inte fiska upp den igen så Inova fick ta mig runt även fast jag hängde lite på sidan 10 hinder med bara en stigbygel. Detta resulterade dock i tre onödiga nedslag då jag inte riktigt kunde sitta upp ordentligt vilket jag måste på henne. Är jag en tiondel för snabb med överlivet kan hon lätt ta en bom och det vet jag, men det var inte helt lätt att inte störa henne i språnget när jag som sagt bara hade ena stigbygeln och hamnade lite ur balans. Nedslagen gör dock ingenting, jag är bara så glad över att hon är i superform och det känns som att hon lätt kan gå större klasser när jag rider henne på det här sättet. Jag har hittar en bra ridning och ett ännu bättre upplägg för henne nu och jag tror stenhårt på den här hästen. :)

Även Marion kämpade på som vanligt och hoppade riktigt bra! Vi fick dock stressigt med att byta häst och jag kom aldrig riktigt ner i varv och var dock inte riktigt närvarande vissa delar av ritten. Lite läskigt att jag endast kom ihåg de 4 första hinderna när jag kom ut från banan och detta är en mental svaghet. Jag måste jobba på att komma ner i varv snabbare när vi har bråttom mellan hästarna så det inte går ut över ridningen. Nu blev jag lite passiv en linje och tog inga direkta beslut men resten var ändå bra och vi gick i mål med 4 fel, fina kämpe!


Lång väntan..

Jag hoppar sista klassen idag och det är lång tid tills dess. Nu håller de väl på med 115 eller något liknande och jag ligger på rummet och vilar upp mig. Jag längtar så himla mycket efter alla fantastiska Elittävlingar, det är absolut något speciellt med de tävlingarna och nivån är betydligt högre gällande både häst, ryttare och standard av tävling. När man inte själv tävlar sitter man alltid bänkad på läktaren och ser alla stora klasser vilket är väldigt lärorikt, dessutom är det i princip samma personer på dessa tävlingar vilket skapar en härlig atmosfär! :)

Nu ska jag ta mig i kragen och ladda med lite käk! Båda hästarna går 140 idag och Inova är först ut.


Bra start!

Båda hästarna har varit så himla fina idag! Inova fick dock ett ner men det var helt mitt fel, jag fick inte riktigt med mig bogen i svängen när jag vände upp mot hindret vilket resulterade i ett extra steg och ett nedslag men förövrigt hoppar hon fantastiskt, sträcker verkligen ut bak och hoppar avslappnat. Nu har hon en otrolig inställning och ett härligt självförtroende, känns riktigt roligt! :)

Marion var dubbelnolla och lekte runt. Fick till en riktigt fin och rytmisk runda med en hel del svängar. Dock räckte det konstigt nog inte till placering, jag tyckte jag red jättefort haha.. Vände upp så jag fick ett steg överallt men många galopperade på betydligt bättre än mig. Detta spelar dock ingen roll men det var lite snopet ;) Hästarna känns iallafall grymt fina inför morgondagens 140.


Besiktigade och klara

Väntar på 130in nu, båda hästarna är besiktigade, klara och allt är i sin ordning :)


På vääääg

Vi rullar på bra (peppar, peppar) och jag har både hunnit ladda med mat och sömn, bra grejer! Regnet öser ner som alltid men vid det här laget är man härdad så vi ska nog överleva sista utomhustävlingen för i år, även fast det vore trevligt med lite sol..


Packad och klar!

Allt är packat och imorgon bär det av mot Hudiksvall! :) Jag är rejält tävlingssugen och hästarna känns fina. Inova fick en lång uteritt idag och Marion joggades i ridhuset, känns bra! Vi åker imorgon bitti och sedan startar båda hästarna 130 på eftermiddagen/kvällen. Jag lovar att uppdateringen kommer bli bättre nu under helgen! :)
 

Bra träning!

Kom precis hem från träningen och Inova är dagens stjärna! Hon hoppade fantastiskt med tryck och härlig inställning, dock lite pigg men det kan hon behöva :) Känns riktigt bra med henne för tillfället! :) Marion var väldigt pigg och studsade omkring men hoppar fint det gör hon. Hoppade bara lite lagom idag och det glädjer mig att Inova hoppar så väl även på låga hinder, grymt roligt! :)


Gårdagens ridpass

Trimmade båda hästarna ordentligt igår kväll och båda hästarna var grymt fina! Jobbade mycket basic med tempoväxlingar, övergångar, skolor, byten mm. Inova fick även leka dressyrhäst och göra lite galopppiruetter och serier för att sätta under sig riktigt ordentligt, hon är så fantastiskt fin att rida på marken, det kunde man minsann inte tro när man fick hem en planka för 1.5 år sedan. Båda hästarna var iallaall grymt fina och nu är grovjobbet klart inför helgen. Idag ska hästarna hoppas lite lagom sen ta det lite lugnare imorgon för att sedan röra oss mot Hudiksvall fre-sön.
 
 

Precis avslutat ett grymt trimpass med Inova, känns riktigt bra!

.


Tävling i helgen!

I helgen är det dags för tävling! Det är Hudiksvall som gäller fredag-söndag och planen är att båda hästarna ska gå 130-140.
 


Dagens ridpass- snabbinlägg

Båda hästarna fick ta det lite lugnt idag igen. Inova fick en skogstur i alla gångarter och Marion en skrittrunda. Imorgon ska båda hästarna trimmas ordentligt.

 

Gårdagens ridpass

Igår red jag treåringen igen, dock tappade han en sko och fick därför bara ett kort pass. Mina hästar skrittades ut på asfalten i 50min.


Gårdagens tredjeplats

Här är filmen från Marions runda igår. Hon kändes väldigt fin och fokuserad, inte alls så spänd som hon brukar vara i första klassen. Jag kände att hon verkligen var med mig och fokuserade på rätt uppgifter och därför red jag henne lite hårdare mot klockan än vanligt, lyckades rida på 6(!) steg där det var 29.5m och sen är jag grymt nöjd med sista svängen.. Jag är fruktansvärt dålig på att rida fort men Marion är en riktig liten speedhäst som täcker mycket mark och har stenkoll på fötterna och letar hinder. Den svängen till sista hindret var en bragd för mig, haha.. Jag kan få för mig att jag ska rida sånna svängar men det brukar sluta med att jag fegar ur och vill säkra en nolla istället men nu körde jag och det gick minsann vägen! :) 
 

Inova ett ner i 130

Inova hade ett ner i dagens 130 men kändes grymt bra, denna runda behövde vi verkligen! Jag hittade precis det där unika trycket som jag kommer behöva i större klasser och då kämpar hon verkligen med mig! Rundan i sig var bra men inte lika fantastisk som känslan, det är exakt så här jag ska rida henne och marginalerna för att allt ska klaffa på henne är små men idag lyckades vi få samma härliga känsla som när vi var hos Peder och Lisen och då krigar hon verkligen med mig. :) Marion fick nöja sig efter sin fina runda i 120 då det kändes onödigt att slita på henne när det inte är någon viktig tävling. :)


Bra start!

Marion var trea och Inova sexa av 80 starter i första klassen, riktigt roligt! :) Båda hästarna var superfina!


Svar på frågestund del 3

Vad heter Marions avkomma? Vad är det för stam på den och när är den född? :) Superbra blogg, är alltid så himla inspirerande och motiverande att läsa den. :)
Main Escada, e. Etrusco u.Marion Zeta, eu Robin Z. Den är 5år och går stadigt 120 (ett tidsfel från att kvala Falsterbo). Tack! :)
 
Hej, älskar din blogg! Men jag hade önskat att du uppdatera lite mer:( men förstår att skolan måste ta mycket tid! Är du i stallet alla dagar i veckan? Eller har du någon "plugg-dag"? vad är ditt nästa mål? Hade vart kul om du skrev endel om SMet var det fin tävling? Var du nöjd?
Kul att höra! Ja jag är i stallet alla dagar i veckan. Mitt nästa mål är att debutera och bli stadig i 145 och jag strävar även mot Scandinavium, även fast det kan bli tufft första året som YR. SMet gick i Henriksdal och det är en fin tävlingsplats, dock en del som vägde ner tävlingen enligt mig, bland annat fanns det ingen läktare, inget vidare utbud av mat, dåligt med prispengar mm men det viktigaste som banor och uppstallning var bra. Jag är dock inte alls nöjd med vår prestation.   

Är skillnaden mellan junior och YR stor? Läste att du skulle rida minst två em, vilka skulle du tippa på nu blir nästa års em-lag? Kul med frågestund :p
Jag tycker att det är väldigt stor skillnad eftersom man som YR behöver bli stabil i 150 för att hänga med i toppen och klart att det är tufft. Känns som att steget till 150 från 140 är väldigt stor. Ska och ska, men jag har som mål att rida YREM. Oj, det vill jag inte uttala mig om, det är extremt lång kvar och det kan hända mycket tills dess.
 
Hur tänker du kring att ha en hållbar och glad häst? Tex tränar du varierat på olika underlag på bana/ i skogen.Lindar benen, foder osv. Har du kommit fram till ett vinnande koncept :)
Självklart har jag alltid det i åtanke och är extremt noggrann med underlag. Jag hoppar i princip bara större hinder på fibersand och varierar underlaget mycket hemma. Jag rider främst i ridhuset men de skrittas på asfalt varje dag och rids även oftast i skog och mark som avskrittning. Jag tror att allt är väldigt individuellt när det gäller ett vinnande koncept men jag har stor fokus på varierat underlag och bra underlag. Jag kyler och back on trackar efter anstängning ger de förutsättningar via bra foder och håller de glada för utan vilja går ingenting.
 
Hej!
Vad tänker du göra när du pluggat klart? Satsa utomlands eller köra på lite här hemma i Sverige?
Satsa utomlands och eventuellt komma tillbaka till Sverige och ha min bas här och starta eget.
 
Vad hade Marion för skada? :)
Hamstring, en inflammation i ett muskelfäste.
 
Om du hade fått välja 5 hästar världen över att ha i ditt stall. Vilka hade du valt?
Och 5 svenska hästar att ha i stallet, vilka hade det då varit? :)
Oj, vad svårt! Winningmood är en absolut favorit, men skulle inte tacka nej till Big Star eller Plot Blue heller ;)   
Svenska är garanterat Baltimore (en häst på miljonen, fantastisk!), Glory Days, Matrix, Come Soon och såklart Marion Zeta.:)
 
tror du Inova kommer hålla för YR-åren?
Tror vet jag inte om jag gör, men jag hoppas det iallafall! Det är svårt att säga, som sagt är det ett tufft steg att ta men jag vet att det finns i henne, jag ska bara lära mig att hitta den ridningen hon behöver för att klara det..
 
Hej! Måste börja med o säga att du är så otroligt duktig o rider så mjukt,stilla o snyggt:) Du skriver att du tar väl hand om hästarnas ben när du tränat hårt, Jag skulle vilja veta exakt vad det är du gör vilket liniment, back on track eller vad de nu kan va:)??
Tack så mycket :) Det är helt individuellt från häst till häst men jag kyler båda hästarna efter ansträgning. På Inova använder jag även arnika (inte endast ben) medan jag brukar använda kylliniment (kommer inte ihåg vad det heter) på Marion. Marion åker alltid med paddar (oftast back on track till och från träning och tävling) och lindor, även Inova står med back on track ibland men Marion kan inte ha transportskydd och behöver därför lindas. Har även back on track för ryggen som jag växlar mellan båda hästarna, används främst på meeting. 

Snart hemma!

Alla hästarna har skött sig grymt bra idag! Både Inova och Marion joggades i ridhuset och kändes riktigt bra! Även treåringen skötte sig exemplariskt och var hur snäll som helst, härligt!

Nu är vi på väg hem från Runsten, har byggt banan inför imorgon. Välmeriterade Piet Raymakers hade träningar där innan idag och hjälpte snällt till med även byggandet, ni har väl inte missat alla fantastiska tränare som kommer till Runstens superanläggning regelbundet. :)

Imorgon blir alltså första inomhus tävlingen vilket ska bli grymt roligt då det är fibersand både på framhoppningen och tävlingsbanan, Superbra!


Dagens plan

Jag ska snart röra mig mot stallet, dock har jag blivit sjuk men vad tusan gör det när det är helg, bara att knapra piller och köra! Imorgon är det tävling som gäller så båda hästarna får ta det lite lugnt idag och ska även masseras, planen är att rida Marion innan. Idag ska jag även rida treåringen, kommer ni ihåg den? Den håller iallafall på att ridas in nu så det är lite spännande.
 
 


Dagens ridpass

Trimmade igenom båda hästarna idag och båda två kändes riktigt fina! Inova fick jobba mycket basic med tempoväxlingar, övergångar, skolor och galoppombyten. Hon kändes riktigt fin och igenom så det var bra! Första riktiga passen sedan SM. Marion kändes grymt fin idag och även hon fick ett basic pass där jag fokuserade på att få henne i en lite längre och lägre form, hon blir så lätt hög i nacken så idag fick hon stretcha ut ordentligt och hon kändes riktigt bra! Jag jobbade även en hel del utan stigbyglar idag så det blev lite sitsträning. Imorgon går hästarna lite lugnt och hästarna ska även få massage.
 


 

Skrittar av Inova..

Skrittar av Inova som har skött sig mer än väl, härligt att inleda helgen med trim!


Världens bästa skola

Fick en positiv överraskning idag gällande specialidrotten. Vi som har ridning som specialidrott sköter oss i princip helt själva under terminerna men har haft ett fåtal tillfällen per år där vi ska åka och rida på en ridskola. Idag hade vi dock möte med någon från ridskolan och skulle då bestämma datum för dessa tillfällen.. Lagom motiverande.. Men som avslutning på detta möte så tog hon ett snack med mig och hade tydligen helt från ingenstans fixat att jag får träna för Arnold Assarsson några gånger istället då hon tyckte att jag inte fick ut något av att träna på ridskolan. Så grymt snällt och påhittigt att fixa detta när jag inte ens har visat missnöje! Så det ska iallafall bli grymt roligt att träna för Arnold någon gång och dessutom betalar ju skolan allt så det är ju mer än trevligt! Inte vilken skola som helst som tar sådana initiativ! :)


Svar på frågestund del 2

Vad är det för märke på dina ridskor? :P
Kram! <3
Jag vet faktiskt inte, jag köpte de på Stockholm Horse Show för typ tre år sedan av några Italienare som sålde massor av fina skor och stövlar.. Dock är dessa väldigt slitna nu så jag måste köpa nya..
 
Hej! börjar med att säga att du har en jätte bra blogg! och att du rider jätte bra och har fina hästar! men hur ser din tävlingsplanering ut för i höst? :) och hur har du tänkt att göra med Inova? ska hon oxå gå young rider kvalen till scandinvium? för jag antar att du ska satsa på det med marion iaf :)
Tack! :)  Först och främst är det Runsten nu i helgen, därefter Hudiksvall, Gävle eller Enköping (ev deb 145), Strömsholm (GHS kval).. Det är de tävlingarna som är bestämda, men har även kollat på Tallin, Södertälje mm.
Självklart vill jag försöka kvala till Scandinavium igen för det var grymt! :)
Tanken är att båda hästarna ska gå kvalet (140) till finalen (145cm, som är kvalet till scandinavium) och sedan får man se om man lyckas kvala till finalen (alltså kvalet till scandinavium).. Lite krångligt det där men tanken är alltså att båda hästarna  går helgens 140 kval till finalen och sedan hoppas jag på att Marion lyckas kvala till 145cm finalen som är kvalet till Scandinavium.. Hoppas ni hängde med på det där sista ;)
 

Hur ser det ridmässiga uppläget ut för Zeta några dagar innan tävling?
Det beror helt på vad det är för tävling hon matchas mot och hur anstängande tävlingen är. Men jag jobbar henne ofta lite tuffare ett antal dagar innan tävling så att hon både hinner skolas och framför allt återhämta sig någon dag innan det är dags för tävling.
 
Hej!
Undrar vad du går för linje på gymnasiet?
Vad har du för planer efter gymnasiet? Vad vill du bli när du är vuxen? Rida eller något helt annat?
Jag går samhälle/ekonomi på Nacka Enskilda. Jag vill åka utomlands så fort som möjligt och jobba som beridare, därefter starta egen verksamhet och företag. Jag kommer alltså utgå från att absolut försöka försörja mig på hästar 

Har du tagit körkort? Planerar du att ta?
Nej jag har inte tagit, men jag jobbar på det ;)
 
Hej Alma!
Kan du inte berätta lite om Marions "historia" innan hon kom till dig?:)
Absolut, hon är uppfödd nere på Flyinge och fick föl när hon var 4 därefter tävlades hon en del av Kim Martén (uppfödaren ägde fortfarande). Därefter åkte hon till Malin Baryard som då ägde henne tillsammans med uppfödaren, där var i hon i ca 1.5-2 år och tävlades upp tom 140, därefter köpte vi henne. :)

Hoppning med vildhästar

Mina hästar har ju tagit det lugnt sen SM men eftersom Niclas var hos oss idag så passade vi på att hoppa de lite lagom. Inga hinder över 110 utan bara rulla på små hinder vilket båda hästarna tyckte var hur roligt som helst. Jag hängde med som en liten vante medans hästarna dundrade på som bara den, haha.. Inova var väl mer vild än tam och satte igång i superfart, men hon kan behöva lite sånna dagar för jag blir nästan lite för "städad" när jag rider henne så det är bara positivt när hon busar till det lite. :) Även Marion var på hugget och fick hoppa en liten banan ett antal gånger för att komma ner på backen lite och springa av sig. Tur att jag ändå hoppade båda idag då de behövde bli av med en hel del energi inför tävlingen på lördag. :)
 

Svar på frågestund del 1

Postat av: manda:
hej alma! tycker du är en riktigt bra ryttare å en bra förbild ridmässigt ser så lätt ut. de jag undrar är lite angående inova. följt din blogg ett tag å som ja upfattar de lite är att ni inte "lyckats" i typ 1.40 verkar som de blivit något pet i varje klass.. med tanke på att du har marion som är helt otroligt duktig å fin å har gjor fina runder i 1.40 skulle du inte vilja ha en till likande häst. inova är ju jätte fin å går 130 lätt har du inte funderat på att sälja henne å köpa en likande som marion?
Tack! :) Kan skriva hur långt som helst om detta men ska försöka hålla mig lite kort.. Självklart hade jag velat ha "en till" Marion men dessa hästar är unika och växer inte på träd, helt enkelt svåra att hitta, och dessutom ska man hitta någon som kan finansiera dessa. Jag är helt enkelt väldigt tacksam att jag har en sådan kapabel häst och kan inte önska mig mer än så. Jag har tänkt tanken att sälja Inova för att jag varit osäker på om vi kan hoppa större klasser tillsammans. Jag vet att hon kan gå större klasser för när jag väl hittar rätt ridning på henne så kan hon definitivt gå stora klasser och det kan ett antal meriterade personer intyga.. Dock vet jag inte om jag kommer lyckas att ta henne dit men jag vet att det finns i henne och om jag inte klarar av det så får väl helt enkelt någon annan försöka men jag ger inte upp i första taget.
 
 
Postat av: Anonym:
Vad äter dina hästar för foder? Sort? Mängd? Tllskott?  Vilka tider fodrar ni på?
Mina hästar äter såklart Pavo. Marion äter Sportsfit och Inova äter Allsport, utöver det äter båda Slobber Mash och hösilage. 3kg kraft om dagen, inga tillskott- det behövs inte när de äter Pavo som innehåller allt hästarna behöver. Vi hjälper dock till med lite extra Electrolyter när de svettas mycket och "dundervitamin" vid tävling. Fodras ca 07:30, 12:30, 16:00 och 20:30.

Postat av: Elle
Du har hästarna uppstallade va? För ni har väl ingen egen gård? :)
Jupp vi har hästarna uppstallade.
 
Postat av: Anonym   
Har en fråga, man kollar annonser å så på hästar å liknande så säger man ju ofta det är en "120 häst" eller det är en "140 häst.." Vad är en 120 häst respektive 140 häst för dig?
Är en 120/140 häst en som startat 120/140? Alltså gått in och hoppat 120/140 klass m 20 fel, eller är det en häst som hoppar 120/140 med något/några pet ibland? Eller är en 120/140 häst den som alltid nollar eller har max 4 fel nån gång ibland och man kan ev. ta den till en högre nivå.
Vad anser du vid t.ex. försäljning? Om du skulle köpa en häst och dom säger den går denna klass så visar det sig sen att den aldrig inprincip är nolla på den höjden, är den verkligen lämpad för den klassen då? vore kul och höra din åsikt ;) det är lätt och bli lurad i dagens läge på just hästannonser..
Intressant fråga... När det gäller just detta uttrycket så skulle jag tolka det som hästens kapacitet. Är det en häst som går 120 och inte kan gå högre så skulle jag kalla det en 120 häst. Men om en väldigt kapabel häst som kanske inte fått rätt förutsättningar och kanske går 120, men har kapacitet för 140 så skulle jag säga att det är en 140 häst. Dock skulle jag själv inte använda mig att detta uttrycket utan istället skriva att det har kapacitet för dessa klasser.. När det gäller försäljning så skulle jag känna på hästen och skaffa mig en egen uppfattning, då märker man ganska fort hur kapabel den är och vilka klasser den är lämpad för..

Frågestunden avslutas imorgon bitti!

Passa på att ställ era sista frågor för nu är det inte lång tid kvar på frågestunden! Imorgon fm kommer svaren upp :)
Ställ din fråga här!
 

Lugna dagar

Hästarna har fått ungefär en veckas vila nu efter SM inför inomhus säsongen och det har ju även passat bra för min kropp att återhämta sig. Ryggen känns okej nu men min högerhand är fortfarande inte återställd efter SM och lillingret är inte att prata om, knogen fick en rejäl smäll vilket gör att det värker i halva handen, men det blir bättre iallafall :) Hästarna ska jag börja rida som vanligt igen på onsdag och sen blir det en lättare tävling på Runsten i helgen där båda hästarna går 120 och 130.
 

Mentalträning

Nu har jag precis avslutat 3h mentalträning och har en hel del att smälta. Nu blir det sängen för min del för imorgon är det ju ny vecka hehe..
 

"Repetition är kunskapens moder"

Jag filmar allt jag gör när det gäller träning och tävling för att kunna titta tillbaka på situationer hela tiden och repetera. För mig spela det ingen roll om det är en regional 120 eller en Internationell140 GP eller om det är ett markarbetspass eller banhoppning på träning, allt filmas oavsett! För mig är halva arbetet att åka hem och kolla på filmen för att analysera ritten eller träningen för att få ett annat perspektiv på situationen och en tydligare bild om vad som ska förbättras. Detta ger mig större förståelse och en bättre uppfattning.
 
Dessutom går jag och Niclas alltid igenom alla rundor och ifall han motförmodan inte skulle vara på samma tävling så har jag alla rundor på film så han kan ge mig feedback så vi kan reflektera olika situationer i efterhand. Händer det även att man ofta har samma slags hinderfel (tex alltid river första hindret, eller i kombinationer mm) så tycker jag att man tydligare kan se ett mönster och enklare komma fram till en lösning om var man ska inverka annorlunda. Dessutom kan vissa situationer uppfattas olika när man sitter på hästen än när man ser rundan på filmen.. Jag vet inte hur många gånger jag har åkt från en tävling missnöjd och tyckt att jag gjort dåliga rundor och sedan när man tittar på filmen så ser det inte alls lika farligt ut som man själv uppfattade det.
 
Filmkameran är helt klart en pryl som jag abolut inte kan klara mig utan och jag kan se rundor och träningar tusen gånger om, och gå tillbaka långt bak i tiden. Självklart ska man fokusera framåt men ibland uppstår situationer som behöver lösas och då är det himla bra att gå tillbaka och se om man haft ett liknande problem tidigare och hur jag isåfall löste det den gången. Dessutom går jag ofta tillbaka och tittar på riktigt bra rundor där allt verkligen klaffar, det gör jag ständigt innan tävling som uppladdning för att hitta en positiv känsla. Så för er som inte använder er av denna magiska lilla apparat tycker jag genast ska införskaffa en sådan- för repetion är A och O.
 

Frågestund!

Jahapp, dags för bloggens första frågestund! Känns som att ni inte fått svar på allt ni vill veta och undrar över så nu tycker jag vi samlar allt i en frågestund så att ni får svar! :) Svaren kommer upp onsdag fm! Det finns inga dumma frågor- bara dåliga svar ;)  


Klar i stallet!

Kom hem från stallet för ett tag sedan och allt är redan fixat, jätte skönt då jag har hela dagen framför mig nu :) Jag åker tillbaka dit en snabbvisit i eftermiddag så de får komma ut och röra på sig lite till. Det underlättar så himla mycket att ha nära till stallet, nu är det liksom ingen grej att åka dit en extra gång för att fixa något. Resten av dagen kommer spenderas på Stockholms Ridsport rea, en liten sväng till stallet i eftermiddag och sedan ska jag träffa lite kompisar ikväll. Ska även hinna med att städa mitt rum, märkte att min garderob iprincip är tom och att alla kläder ligger på golvet, så det kanske är dags för lite ordning och reda haha..
 

RSS 2.0