Gott nytt år!

Mitt sista juniorår börjar närma sig sitt slut. Vi avslutade året på bästa sätt efter en tuff vår med skador och motgång, vilket jag nu i efterhand har tagit mycket lärdom av. Jag vill passa på att tacka alla fantastiska och stöttande människor som ger mig möjlighet att genomföra min satsning och jag är evigt tacksam för mitt fantastiska team samt sponsorer som stöttar mig i både med och motgång! Nu laddar vi inför ett förhoppningsvis grymt 2013!
 
 

Marion Zeta 145
 

Nyårsafton!

En barbacka tur med Inova så här på nyårsafton!

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/401453/images/2012/pic_50e1821c9606ee5a62556d7a.jpg" class="image">


Grym träning!

Båda hästarna var riktigt fina hos Pether idag! Verkligen jätte roligt att båda två gick riktigt bra när det svajat lite. Pether hade inte mycket att klaga på och båda hästarna var väl fokuserade på sin uppgift och gjorde det väldigt fint! :) Vi jobbade mycket styrka idag och film kommer upp så fort jag sitter vid en dator, antagligen imorgon. :) Bjuder på två bilder så länge ;)
 
 

På väg till Pether!

Äntligen är det dags för träning för Pether! Har inte tränat för honom sedan innan vilan så det var säkert 2 månader sen. Ska iallafall bli väldigt roligt :)

Försenad film

En liten film från Inovas hoppning i onsdags. Jag tycker hon hoppar riktigt bra nu, jämna fina språng hela tiden. Tokälskar den här hästen! :)  
  

Besök hos EA Hästsport!

Var och hälsade på hos EA Hästsport idag och jag måste säga att det finns helt fantastiskt mycket fint! :) Jag kom hem med en hel del :) En kavaj från Kingsland, en hood från Samshield och en från Martha Ridewear samt stigbyglar från Royal Rider och en täckesväska (som rymmer 5-8 täcken) från Dominick. Superbra! Stort tack! :)
 
 
 

Tar inte emot hästar än

Jag vill bara klargöra att jag fortfarande inte har någon möjlighet att kunna ta emot hästar för tillridning, försäljning, tävling mm eftersom jag har fullt upp med att gå klart skolan + mina egna hästar. 4 åringen är ett undantag och det beror helt enkelt på att ägaren hjälper till mycket vilket gör att den inte tar så mycket tid för mig. Förutsättningarna för att jag ska hinna är helt enkelt att jag får den tranporterad till mig, fixad och klar och jag kan fokusera fullt ut på ridningen.. Den blir riden av ägaren i veckorna och jag kommer iprincip endast hoppa och tävla den.  
 
Det blir dock skillnad till sommaren då målet är att driva egen verksamhet. Jag vet inte om jag nämnt det här tidigare men huset är nu ute till försäljning och vi letar gård för fullt! Tanken är att vi ska bosätta oss i Skåne på en anläggning där jag ska kunna driva mitt eget företag och då kommer jag helt klart kunna ta emot hästar, ska bli jätte roligt. :) Vi har dock inte hittat någon anläggning än då vi är väldigt kräsna men förhoppningsvis dyker det väl upp något inom snar framtid och vi siktar på att bli skånebor i juli någon gång :)
 
      

Nytt projekt

Hästen jag red igår är en 4 åring e. Marwin, u. Cia (SWB), e. Artist. Fantastisk liten häst med mycket vilja och fin teknik! Den har startat 1m med bra resultat och tanken är att jag ska försöka matcha den mot Falsterbo i sommar (då den blir 5). Jag har bara suttit på henne en gång men tycker redan om den något otroligt mycket.. Den är dock svag i galoppen men kompenserar det med ett stort hjärta och en härligt inställning! Jag kommer hoppa och tävla henne under kommande halvår. Väldigt roligt! :)
 
 

Bild från igår

Bjussar på en liten bild på 4 åringen som jag hoppade igår tills filmen laddat klart :) väldigt fin häst!


Hoppning på schemat!

 Det var hoppning som gällde idag och alla hästarna har i stora drag skött sig fint. Inova var först ut och var som vanligt på hugget men blev väldigt fin i slutet! :
Andra hästen skriver jag mer om imorgon då det även kommer film men den jobbade på fantastiskt bra, grymt härlig häst som jag gillar skarpt!
 
Marion var pigg och passet gick helt enkelt ut på att skola henne.. Hon har tagit sig friheten att ta ett steg utanför ramarna och behöver sättas på plats lite.. Riktigt tålamodskrävande pass och lite tråkigt arbete, hon är så himla känslig så när jag rider i nya sadeln så blir det såklart en liten skillnad på min position och då blir hon helt enkelt springig.. Funderar på att helt gå tillbaka till andra sadeln då hon verkligen är så känslig.. Jag har en känsla av att jag möjligtvis hamnar lite längre bak i den här sadeln och det kan hända att det ger ett annat tryck i sätet än i gamla sadeln, för springig blir hon.. Marion var iallafall fin i slutet men det är så onödigt mycket jobb för att komma dit och det tar så på tålamodet när man vet hur allt bara alltid klaffar... Dessutom är jag så otroligt rädd om våran "relation".. Det här är helt klart den häst som kommit mig närmast och som jag passar bäst med, vi trivs så fantastiskt bra med varandra men hon är ett riktigt litet sto och jag vill inte på något sätt riskera något genom att ta onödiga konflikter på grund av något så onödigt som utrustning. Marginalerna mellan dröm och helvete är otroligt små på denna häst och jag ska minsann hålla mig vän med henne, för då gör hon allt för mig! :) 

 
 

God jul!

Önskar er God Jul såhär dagen efter julafton! Gårdagen tillbringades först med mamma och bror för att därefter fira hos min pojkvän med släkt. Väldigt trevligt med mycket fina paket! :)
 
Hästarna tog det lite lugnt igår men desto tuffare idag! Inova var väldigt på hugget och höll på att slänga av mig då hon blev rädd för sig själv i spegeln och tvärvände bockandes.. Haha, ibland undrar man hur smarta dessa djur är.. ;)
 
Imorgon ska tre hästar hoppas och träning ska hållas! Härligt! :)

Film Inova

Det tar en himla tid att ladda upp filmer för tillfället men nu efter två dygn har jag lyckats ladda upp filmen från när jag hoppade i lördags. Inova var så lycklig att hon inte visste var hon skulle ta vägen och bjuder på både gjädjesprång och fin hoppning. Själv håller jag på att vänja in sadeln för hoppning och man kan ju säga att den behöver hoppas i ett antal gånger innan allt fungerar på den fronten. Nu hänger jag som en liten vante och tappar till och med balansen på Inova, visst är det en hel del tryck när det blir större men tycker ändå jag borde vara lite härdad av Marion ;) Annars så tycker jag Inova tagit ett stort steg i rätt riktning och fortsätter hon så här kan hon garanterat gå 145-150 nästa år, tror och hoppas så mycket på henne! :)

Fantastiska hästar!

Har hoppat igenom hästarna lite idag och båda har gjort det riktigt bra! Inova var lika glad som ett barn på julafton och slog till med ett antal glädjeskutt, samt hoppade riktigtriktigt bra! Hoppade några större språng på henne där bakbenen var över hinderstöden, riktigt härligt! Svårhoppning känns trots allt inte så långt borta för henne, ska bli roligt nästa år :) Marion har rent utsagt varit ett as att rida i veckan men igår satt pusselbitarna på plats och idag gjorde hon ingen besviken! Hoppade lite lagom på henne och hon gjorde det väldigt väl! :) Längtar tills tävlingssäsongen drar igång! :))


EA Hästsport


Tävlingsabstinens

Det här är helt klart en av mina favorit rundor. Även fast rundan i sig inte är klockren så ger den så mycket minnen och känslor för mig. Det här var vår tredje 140 start, vår första nolla (1 tidsfel dock) och placering på denna höjden. Vi kvalade SM, gick upp i ledning som enda felfria på hinder (med en himla tuff konkurrens med Fredricsson och Co.), på den svåraste banan jag någonsin hade ridit då. Det var ett avgörande Scandinavium kval och vi blev 4 bland juniorerna vilket gjorde att Marion kvalade till Scandinavium. (Dock blev hon ju skadad men även Inova var ju duktig o kvala och kunde genomföra det). 
 
Glädjetårar när jag red ut från banan. Niclas var inte med på plats men följde på equipe och jag minns fortfarande att jag knappt hann ut från banan innan han ringde och var minst lika överlycklig som jag (Hade honom i luren under hela bangången som mentalt stöd och taktik så han var väl informerad om att jag tyckte det var tufft). Fick även ett mess från Pether som satt i stockholm men fått ett samtal, dessa ord sitter fortfarande djupt och ligger varmt om hjärtat.. Den här rundan var början på något kul och jag ville bara mer och mer.. Dock var det här var vår sista start innan en lång skadeperiod och ärligt talat tittade jag på denna runda varje dag i ett halvår och bara längtade efter att få tillbaka stjärnan på tävlingsbanan igen.  


Emma träning dag 2

Aktivitet: Hoppträning för Emma Emanuelsson
 
Syfte med aktivitet: Lösgörande, stärkande och lydnad.
 
Huvudmoment: Jobbade vidare med jobbet från dagen innan och fokuserade mycket på lydnad, styrka och lösgörande. Vi började med att jobba hästarna mycket på marken, sedan mycket småhinder, travhoppnig och linjer. Övningarna ser ni på filmerna nedan.
 
Upplevelse av aktivitet: Båda hästarna kändes väldigt fina och hade lugnat ner sig någorlunda! Inova kändes väldigt med på noterna och lydig, nästan lite för lydig, men väldigt nöjd med henne! Marion var lite hetsig vid travhoppningen och lite hetsig över små hinderna men efter ett tag väntade hon lite mer och hoppade riktigt fint! Nöjd med även henne!
 
Betyg: (1-5): Båda hästarna får en 4a idag. Stor förbättrning från gårdagen och jag tycker båda hästarna hoppa riktig väl trots lite för mycket energi, samtidigt som de är lydiga och håller fokus. Synd att vi inte fick några av Inovas större språng på film då hon hoppade riktigt trevligt, men det kommer fler gånger! :)
 
Jag hoppade hästarna i grupperna efter varandra vilket betyder att hela träningarna inte kunde filmas då mamma behövde hjälpa mig med hästbyte. Inova är mest framridning/markarbete och Marion är mer i slutet av träningen, men alla övningar finns iallafall med men på olika hästar ;) (Tyvärr blev ljudet väldigt dåligt då vi filmade med Iphone sista dagen men jag tror man hör kommentarerna bättre om man lyssnar i headset)



.


Emma träning dag 1

Det här var första gången jag tränade för Emma Emanuelsson och hon var riktigt bra! Såklart lik Pether och det var precis som jag hoppats på! Hon är ju en fantastisk ryttare men det är ju faktiskt ingen garanti på att man är en bra på att undervisa men hon växte faktiskt i mina ögon ännu mer! Har varit i kontakt med henne tidigare då jag provridit häst hos henne samt att man ofta möter varandra på tävling och dessutom tränar ju både hon och jag för Pether så jag hade ju en ganska tydlig bild av henne sedan tidigare.
 
Aktivitet: Markarbetsträning för Emma Emanuelsson
 
Syfte med aktivitet: Lösgörande, stärkande och lydnad.
 
Huvudmoment: Vi jobbar såklart med att bygga upp hästarna nu inför nästa årstävlingar så vi jobbade mycket lydighet, stärkande och lösgörande. Vi började med att jobba hästarna mycket på marken, sedan mycket småhinder, studs, travhoppnig och serier. Övningarna ser ni på filmerna nedan.
 
Upplevelse av aktivitet: Båda hästarna var vääldigt pigga första dagen! Inova var ändå den jag var mest nöjd med, hon kunde ändå hitta lugnet emellanåt och då kändes hon väldigt fint trots att hon fick några utbrott och blev spänd emellanåt..  Marion var väldigt pigg hela träningen, skyndade sig igenom övningarna och tog sig helt enkelt inte riktigt tid och väntade på hinderna. 
 
Betyg: (1-5): Inova får en 3 och Marion en 2. Jag tycker båda hästarna var för ofokuserade, dock är det förståligt eftersom det var andra hoppningen på 4 veckor, men trots det hoppade båda hästarna riktigt bra, speciellt Inova!
 
Jag hoppade hästarna i grupperna efter varandra vilket betyder att hela träningarna inte kunde filmas då mamma behövde hjälpa mig med hästbyte. Inova är mest framridning/markarbete och Marion är mer i slutet av träningen, men alla övningar finns iallafall med men på olika hästar ;)
 
 
 

Vilodag

Efter fina prestationer igår på träningen fick hästarna en välförtjänt vilodag. Själv är det sista rycket i plugget den här veckan och jag hoppas att ni har överséende med att filmerna kommer upp imorgon istället då jag vill hinna skriva lite om träningarna också..
 

Browns Way på besök

Brownie var med på kursen för Emma igår och gud vad jag saknat min lilla ponny! Det här var alltså min första egna ponny (även den enda) och han har lärt mig så otroligt mycket! Han tog mig från lättklass till plac i msv A på två år (med en tredje plac i debuten!). Fantastisk ponny, skulle vilja ha en likadan fast 15-20cm högre ;) Det var verkligen kul att se honom igen. Efter att ha jobbat med en individ varje dag i över 2 år och sedan inte sett honom på ca 1.5 år så var det verkligen ett kärt återseende.

Han såg dessutom väldigt fin ut i lördag, det jag hann se (hoppade i samma grupp med Marion) och det är härligt att se att Sanna uppskattar honom lika mycket som jag, han kunde verkligen inte kommit till ett bättre ställe. Hoppade super spänstigt och lekte över några lite större oxrar. Saknar verkligen att trimma denna häst, så himla välriden och ambitiös. Väldigt roligt att se och träffa bästa ponnyn igen!

 
 
 

Nya tag imorgon!

Har suttit i 3h och försökt ladda upp filmerna från helgen men det går toktrögt så jag ger faktiskt upp för idag! Har iallafall kommit halvvägs så morgondagen går till att ladda upp de på youtube, men allt tar ju sin lilla tid. Så håll ut!


Hoppkurs för Emma Emanuelsson

Har tränat för Emma både igår och idag! Skriver mer om det från datorn. Men båda hästarna var väldigt pigga igår men har hoppat riktigt bra! Idag var båda hästarna super och har hoppat mer än väl! Så fruktansvärt roligt att komma igång igen!


Hoppkurs och finbesök!

Kärt återseende <3


Film Marion Zeta


Film Inova

Uppdaterar mer imorgon om träningen, båda hästarna var fina, pigga och glada. Delar med mig eav n del av Inovas träning så länge. 
 

Inlett samarbete med EA Hästsport!

Jag har inlett ett samarbete med nystartade EA Hästsport och är nu deras profilryttare. Detta medför stora möjligheter för min satsning och jag är oerhört tacksam för detta förtroende!
 
EA Hästsport startar den 15 december en butik på hela 250 kvm beläget i Kungsängen. Själv ska jag dit på fredag och ta en titt och bland annat hämta hem min nya kavaj! :)  
 


Gårdagens ridpass

Aktivitet: Jobb i ridhuset
 
Syfte med aktivitet: Lösgörande och stärkande
 
Huvudmoment: Båda hästarna jobbades väldigt grundläggande med lösgjordhet, samling, tryck, kontakt, rakriktning och byten. 
 
Upplevelse av aktivitet: Båda hästarna kändes riktigt bra! Fantastiskt motiverade, fräscha och mjuka i kropparna.Inova jobbade jag i en lägre form idag och verkligen få ut halsen i samlingarna, hon gör allt så himla enkelt och man blir väldigt nöjd med henne när hon i princip galopperar på stället helt avslappnad i en djup form där man inte har någonting i handen. Hon är en dröm att rida på marken, men samtidigt är det en häst jag alltid kommer behöva tänja på gränserna lite extra och det testar verkligen ens kreativitet. När hon går fantastiskt så gäller det att inte bli nöjd med det utan istället försöka hitta ännu en växel där hon ska få pressas och jobba lite. Hon är jämnt nöjd med sig själv och glänser i alla övningar vilket är otroligt roligt, men ibland vill man utmana lite men det är faktiskt svårt att utmana en häst som redan tycker att hon gör allt helt felfritt och dansar vidare. Helt klart ett lyxproblem som faktiskt ibland kan bli lite frustrerande..;) Men samtidigt blir jag så nöjd över hur denna dåvaranda planka lyckats bli så fin på marken och dessutom tycker det är roligt.
Marion gick också superfint och har nog inte känts så här fin på länge. Jobbade mycket öppna i galoppen och det vardagliga arbetet med att få henne i en lägre form. Väldigt fin!
Betyg: (1-5): Måste faktiskt ge både mig och hästarna 5or, har absolut inget att klaga på och båda känns riktigtriktigt bra. Välstrukturerade och givande pass!

Sjuk

 
Vaknade och var riktigt krasslig så har suttit på sjukhuset hela fm, dock utan resultat. Nu är jag hemma igen och vilar upp mig inför ikvällens hoppträning! Har inte gått över en bom på 4 veckor så det känns verkligen som att det är på tiden. Ska verkligen bli roligt att komma igång ordentligt nu! :)
 
 

Ordning och reda!


Gårdagens ridpass

Aktivitet: Jobb i ridhuset

Syfte med aktivitet: Lösgörande och stärkande

Huvudmoment: Marion jobbades i lägre form idag efter att ha gått på gärdet i två dagar där hon blir lite pigg och spänd och blir lite hög i form, därför jobbade jag ut henne idag så hon kom igenom hela kroppen ordentligt och blev ordentligt lösgjord. Inova trimmade jag riktigt tufft för första gången sedan vilan. Jobbade mycket basic som vanligt men hade betydligt högre krav på Inova och utmanade henne mer.  

Upplevelse av aktivitet: Marion var lite spänd i början men blev under passet mer och mer avspänd och blev riktigt fin i slutet. Hon jobbade på bra, kändes fräsch och motiverad. Inova var fantastiskt fin, var väldigt positiv till dagens arbete och gjorde det riktigt bra! 

Betyg: (1-5): Marion får en 4 idag, började passet lite halvbra för att sedan bli väldigt fin, dvs ett givande pass. Inova får en klockren 5, har absolut inget att klaga på och även fast man utmanar henne så gör hon det lekande lätt.

 Inova Light, GP kval Drammen Norway

 

Lördagens ridpass

Aktivitet: Jogg i snö

Syfte med aktivitet: Styrka och kondition

Huvudmoment: Red båda hästarna på gärdet i snön. Tog inte lika hårt på Marion idag eftersom det var andra dagen i rad hon fick jobba i snön. Man kommer åt de på ett helt annat sätt där och man får passa sig lite för att rida för länge och för tufft då det tar mer på de än vad man faktiskt tror. Jobbade hästarna i ett jämnt tempo under längre sträckor idag och la mer fokus på konditionen, jämfört med torsdagens pass som var mer intervall träning och explosivitet.  

Upplevelse av aktivitet: Marion var lite piggare idag men jobbade på bra. Inova var väldigt pigg och busade en del men tog i riktigt bra samtidigt som det gör hästarna lyckliga att komma ut och galoppera på stora ytor. 

Betyg: (1-5): Marion får en 3a idag då det varken var bra eller dåligt. Hon jobbade på bra och gjorde det hon skulle men jag krävde inte så mycket eftersom hon ansträngde liknande muskler igår. Även Inova får en 3a då hon jobbade på fint och var pigg och glad. Dock lite ofokuserad.

 


Nostalgi

Tittade tillbaka i arkivet på YouTube och hittade massa filmer på min gamla ponny Browns Way. Fantastiskt vilken kämpe. Han var min första och enda ponny, en riktig läromästare. Får även lite flashback från alla dessa långa msv A banorna, känns för mig nu i efterhand helt sjukt för en liten ponny att gå in i en klass med upp emot 15-16 språng på 130cm.. Inte konstigt att vinnarna på den tiden ofta hade 4-8 fel. Filmen är från våran andra eller tredje msv A för 3 år sedan.    

Gårdagens ridpass

Marion:

Aktivitet: Intervaller i snö

Syfte med aktivitet: Styrka och kondition

Huvudmoment: Red på ett stort gärde i en halv meter snö. Började med att trava runt en stund och därefter galoppintervaller. Red i ca 20min, det tar otroligt hårt på hästarna och är riktigt tungjobbat att arbeta i så djup snö. Dock grymt stärkande och givande för konditionen. 

Upplevelse av aktivitet: Det gick jätte bra, Marion uppskattade det verkligen och jobbade på bra utan massa bus. Tror detta är väldigt givande och helst av allt skulle jag vilja arbeta så här ca 2 ggr i veckan. Hästarna tar i riktigt bra samtidigt som det är ren lycka för de att komma ut och galoppera på stora ytor.  

Betyg: (1-5): Dagens ridpass får en 4 då hon jobbade på riktigt bra och ändå höll sig relativt lugn.

 

Inova:

Aktivitet:Jogg i ridhuset 

Syfte med aktivitet: Lösgörande lättare arbete.

Huvudmoment: Jobbade Inova lite lagom idag och fokuserade endast på basic som rakställning, övergångar och tempoväxlingar.

Upplevelse av aktivitet:.Egentligen kändes Inova fin, dock var det mycket folk i ridhuset idag samtidigt som det var träning så man fick helt enkelt anpassa sig utefter det. Det begränsade mitt pass då både jag och Inova var lite ofokuserade. Men när vi väl fokuserade kändes det bra och hon kändes lösgjord och fin.  

Betyg: (1-5) kommentera. 2 då det var väldigt rörigt i ridhuset och jag inte kunde lägga upp ridpasset som jag planerat.Red kort och effektivt men kändes inte som ett så givande pass då både hon och jag hade större fokus på de runt omkring än oss själva.


Struktur

Bloggen går bara utför och nu känner jag att det är dags att ta tag i det här! Det kommer bli ändring med "dagens ridpass". Tror inte att ni vet att jag i nuläget för en träningsdagsbok utanför bloggen men jag har faktiskt bestämt mig för att dela med mig lite av den nu. Inte helt, men jag kommer framöver dela med mig av en noggrannare utvärdering av varje ridpass och uppdatera om den vardagliga ridningen oftare och använda ett annat upplägg.
 
Jag kan ju inte påstå att jag har överdrivet med tid och kan väl även erkänna att jag inte är så jätte pigg på att sitta och skriva massa tidsinställda inlägg för att "fylla ut" bloggen. Jag kommer helt enkelt blogga när jag känner att jag har något vettigt att skriva. Jag kommer alltså hålla mig till lite färre inlägg men med mer kvalité. Den största delen av min blogg består ju iprincip av vardaglig ridning, träning och tävling samt filmer från dessa. Därför är bloggen inte så levande för tillfället och eftersom jag inte har några filmer mm att ladda upp så tycker jag själv att den blivit lite tråkig. Men inom snar framtid kommer det en utvärdering från året, en hel del överaskningar, samt att jag kommer gå in mer i detalj hur jag jobbar hästarna till vardags.
 
Jag hoppas och tror att detta kommer göra bloggen lite mer roande och att ni är lika positiv som jag till denna förändring. :)
 

Många järn i elden!

Påbörjade ett inlägg igår morse på datorn som ska publiceras så fort jag kommer åt min dator igen. Bloggen har ju som ni säkert märkt inte varit största prio på sistone så lite tankar kring det kommer upp senare i eftermiddag.

Igår var det snökaos i Sthlm så skolan har varit inställd, man har fått skotta sig in i husen.. Hästarna stog helt enkelt inne igår men jag lyckades faktiskt ta mig ut till stallet så jag och Marion gjorde ett försök att ta oss t ridhuset bland snöploger och annat spännande.. Väl uppe i ridhuset gjorde hon min dag, den hästen är ju ren lycka! Inova är ju dock lite för glad för tillfället så riskerade inte att ta ut henne i snön så hon fick en lugn dag och det får jag nog igen för idag.. :) Efter mycket om och men lyckades min pojkvän hämta mig, så vi kunde komma hem till ett hus med strömavbrott.. Det är inte lätt när det är svårt ;)

Annars så är det mycket på gång och förhoppningsvis kommer jag inom snar framtid dela med mig av 3 riktigt roliga kommande möjligheter! :)


Dags att börja förbereda sig

Nu har hästarna haft sin lugna period och det är dags att börja förbereda sig inför de stora tävlingarna som går i början av nästa år. Nu ska grunden läggas och som jag längtat efter att få trappa upp hästarna igen och börja trimma! Hästarna är utvilade, kollade och redo för nya utmaningar! :)
 

Tävlingsabstinens

Efter att ha spenderat stora delar av helgen i Globen så kan jag säga att tävlingssuget är stort. Längtar till nästa år och alla kommande tävlingar. :)


RSS 2.0