Dagens ridpass

Trimmade Inova inför helgen och hon var superfin! Jag hade tre bommar på ena långsidan med 20m emellan och varjerade galoppsprång. Började med att rida på 7, sedan 6 och därefter 8 på hela linjen. Sen gjorde jag det lite svårare och red på 8 mellan första och andra bommen för att sedan lätta upp och rida på 6 mellan andra och tredje bommen. Därefter gjorde jag tvärt om, började alltså med att rida fram på 6 för att sedan snabbt komma tillbaka till 8 och lämna plats till sista bommen. Hon var superfin och den här övningen är verkligen super när man vill få hästen extra uppmärksam inför bland annat tävling (speciellt inomhus) när man vet att hindrena kommer fort och att hästen är uppmärksam och kommer fram och tillbaka lätt på rakt spår. En basic övning som går fort att bygga fram och som inte sliter mer än vanligt på hästarna.

Zeta fick promenera i drygt 30min och sedan massa mys, hon fick även stå i solariumet i 10min. Nu är allt läder putsat och fint, har bara benskydden kvar men det fixar jag imorgon innan skolan så de hinner torka ordentligt. Jag bestämde mig för att varken klippa eller bada Inova då det är kallt ute men svansen är tvättad och flätad, benen och hovarna fick sig också en tvätt. Klippte iallafall med sax där det behövdes (tex. vid nackstycket). Eftersom Inova är skimmel kommer jag med övertygelse behöva rycka in med torrschampot innan start, torrschampo måste vara världens smartaste uppfinning för skimmlar! :) 

image description


Mot stallet

Jag har varit på stadshuset nu på morgonen med klassen, träffade faktiskt Anders Borg ;) iallafall, är på väg från stan nu och är i stallet om typ 1h. Skönt att jag slutade tidigt för jag har massor att göra i stallet idag. Mocka, fixa mat, rida Inova, promenera Zeta + fixa allt till helgen dvs bada och sola Inova, fläta svansen och göra den klar. Ska inte till stallet imorgon och jag har ingen tid innan vi åker på torsdag så ska även putsa allt och försöka hinna sola Zeta också. Sen har jag även en plan att klippa Inova men det vet jag inte om jag hinner.. Funderar på om jag ens ska klippa henne nu när det är fruktansvärt kallt, hon är redan pigg och kommer definitivt bli ännu piggare om jag klipper henne + första tävlingen på två månader. Hon är inte jätte långhårig men det är en stor tävling och man vill ju att hon ska vara fin.. Vad tycker ni??? Klippa eller inte???

Dagens ridpass

Jag var ute i stallet nu på kvällen och red igenom Inova lite. Jobbade som alltid mycket basic och dagens fokus låg verkligen på rundningen i sidorna. Hon var faktiskt väldigt fin, lite tråkig i galoppen i början men kom igång ordentligt efter lite förvändgalopp. Inova har utvecklats helt otroligt på backen sen hon kom, då var hon väldigt oliksidig, totalt oställbar, svag och stel som en planka. Idag tycker jag faktiskt att hon är rolig att rida varje dag och hon är verkligen med på noterna. Det verkar verkligen som att hon själv tycker att det är skönt att komma loss ordentligt och att det är roligt att jobba, vilket jag tycker är A och O. En fin häst med ett lite lättare pass idag! :)

Zeta var för första gången riktigt sprallig, det märks verkligen på henne att det är kallt ute nu. Hon tycker att det är minst lika tråkigt som jag att bara skritta. Dessutom kommer hon bli väldigt ledsen när Inova får åka på tävling hela helgen medan får stanna hemma. Hon fullkomligt älskar Inova, dock är det inte ömsesidigt längre. :P 


En av Inovas snälla dagar ;)


På väg t stallet

På väg ut till stallet, ska ut och rida i kylan. Väldigt kallt nu så på med mer täcken på hästarna. Det ska tydligen vara kallt hela helgen också...

Planering

Måndag: Joggar Inova lite lätt
Tisdag: Trimmar
Onsdag: Cilla tömkör(?)
Torsdag: Åker till Greva, hämtar upp en häst på vägen, rider igenom Inova när vi kommer fram.
Fredag: Tävling 130cm
Lördag: Tävling 140cm, fjärde GHS kvalet.
Söndag: Hemfärd.

Är så sjukt taggad på att tävla, jag har inte tävlat sen Billdal som var för två månader sedan så det ska verkligen bli jätte roligt! Saknar alla roliga människor från tävlingarna, träffade en del på förbundsträningen på Strömsholm men det var ju bara över dagen. Dessutom så har Greva ett ryttarhotell där bland annat jag, Stina och "Runstensgänget" (antar jag, det brukar de göra ;)) ska bo. :) Jag trivs verkligen med alla jag umgås med på tävlingar, alla gläds åt andras framgång och det är verkligen glädjespridning på hög nivå! :)

Inova känns minst lika laddad som jag och jag gillar Grevagården som tävlingsplats så det här blir nog bra! :)


Inova ifrån Grevagården i somras.


Havrepappa- Häst i norr med knorr

Jag har återigen hittat ett roligt (ännu roligare) inlägg från Havrepappan på Hippson.se. Jag håller med honom till fullo och förstår inte alls varför jag är bosatt i Stockholm! :)

"När man sitter på ett flygplan på väg söderut och civilisationen igen så börjar man, helt naturligt, fundera över avstånd. Sverige är ett enormt stort land, och förutsättningarna för att ha häst skiljer sig väldigt mycket åt, beroende på vart i landet man bor.

I Skåne är det inte längre till hästtävlingarna att man skulle kunna gå dit i sina träskor med sadeln på armen och hästen i den andra handen. Eftersom Skåne dessutom är så platt så kan man till och med sitta hemma vid köksbordet med en kikare och se när det börjar bli dags att gå till framridningen.

Ju längre norrut du kommer i landet, desto längre blir det mellan utposterna av "hästcivilisation" och tävlingar. Redan i trakerna av Halland så börjar avstånden bli så långa att man faktiskt måste lasta hästen i en transport för att kunna ta sig till tävlingsplatsen. Resan tar för det mesta mindre än en timme.

När man är i Norrland så börjar det bli riktigt jobbigt att ha häst och vilja tävla. Fyra timmars bilfärd enkel väg till tävlingen är alls inte ovanligt. Det låter helt jävla sinnessjukt! Hur kommer man ens på tanken att ha en häst i ett sådant läge? Jag förstår plötsligt varför renar är ett vanligare husdjur än hästar i Norrland.

Första start kl 8, fyra timmars resväg och innan dess skall man knoppa och fixa i ordning. Man kan ju stänga av 22-nyheterna på TV4 och sen hoppa in i bilen och åka till stallet. Om man har tur så är man hemma igen i lagom tid för att se samma nyhetssändning, fast ett dygn senare.

Att ha häst och tävla på nationell nivå, och samtidigt bo i Norrland, måste vara något slags självskadebeteende. Ungefär som att skära sig själv i handlederna, fast värre. Jag ser framför mig hur kidsen i skolan tävlar om vem som är har det värst, och diskussionen dödas av att en tjej säger: -Jag har häst.

Dessutom så börjar vi prata om en sport som är riktigt, riktigt dyr. Okej att en stallplats i Norrland kostar en femtedel av en stallplats i Stockholm eller Göteborg, men de pengarna man sparar där, försvinner väldigt fort när man måste tanka två gånger för att ens komma till tävlingen.

Det finns såklart ingen lösning på problemet. Saker är väl som de är, och om man väljer att ha häst och bo i Norrland så har man väl inget annat val än att leva med det. Precis som den som bor i Skåne och bestämmer sig för att börja föda upp isbjörnar kommer att ha sina bekymmer.

En möjlig lösning är förstås att man förbjuder alla hästar norr om Gävle, men det vore ju en ganska tråkig lösning trots allt."

Dagens ridpass

Jobbade markarbete med Inova idag med tre sockerbitar på en S-båge på medelinjen. Hon var vääldigt pigg i början och flög i taket några gånger och bockade, lycklig häst, haha. Trots hennes små utbrott så var hon ändå fin och hon var väldigt på bakbenen! När hon lugnade ner sig lite och väntade så hoppade hon väldigt väl även fast det var lågt, mycket bra! Själv tycker jag att det är roligt när hon är laddad för hon sätter under sig så fint och man kan verkligen ta vara på all energi. Jag hade träning för Julia samtidigt och det gick jättebra, Hubbe var superfin!

Zeta fick en promenad i skogen i sällskap med mamma och några hjortar, spännande!

Samma övning som på filmen nedan men endast med sockerbitar.
Jobbade alltså på samma sätt med volter mm.


mycket att göra

Jag har mycket att göra idag! Bortsett från allt de dagliga arbetet så ska jag torva till tre hästar, köpa en ny klippmaskin (min nuvarande är helt värdelös, och låter som ett flygplan), Inova ska ridas och jag ska även försöka hinna klippa Inova och ev ska jag till Fornboda en sväng, allt ska vara gjort innan halv 5! Så det är dags att sätta fart!


Browns Way, msv A


Olika sätt att tänka på

Pratade med Stina idag om Zeta och jag kom fram till att jag fokuserar på helt fel saker. Som ni säkert förstått så tycker jag att det är extremt tråkigt att Zeta missar många stora och viktiga tävlingar nu i början av säsongen, men jag har bestämt mig för att inte gräva ner mig så otroligt mycket i det som jag har gjort hittils. Jag har så otroligt svårt att glädjas och fokusera på att Inova är så fantastiskt fin för tillfället (vilket är otroligt fel) för att allt tråkigt med Zeta väger över till det negativa. Jag har de senaste dygnet endast fokuserat på hur många tävlingar jag missar med Zeta och vilka följder det ger och gräver ner mig ännu mer i allt negativt.

Igår pratade jag dessutom med min kompis mamma om skador och hon fick mig att tänka på ett helt annat sätt. När vi köpte Zeta för 4-5 månader sedan så förväntade vi oss otroligt mycket jobb som skulle ta lång tid. Jag och Pether (Markne) la upp en plan för hur lång tid det skulle ta att få henne dit vi ville. Vi räknade med 6 månader men redan efter 3 veckor var alla stora problem lösta, helt otroligt. Detta gjorde att vi kunde hoppa större klasser drygt 5 månader tidigare än planerat. Poängen som jag vill komma till är att om vi hade hållt utgångsplanen så skulle hon endast gått 130cm med mig i dagsläget, så om man vänder på allt så är SM-kval, Scandinavium kval mm bara en stor bonus. Så även om hon missar någon månad nu så kommer hon fortfarande ligga före utgångsplanen. När man tänker på det sättet så kan jag acceptera det mer, och kanske är det bra för henne i längden med en paus nu om hon ska nå upp till alla framtida förväntningar.

Inova är som sagt i toppform och hon förtjänar stor fokus nu inför alla stora tävlingar och hon ska verkligen matchas till varenda tävling i detalj, med kvalité. Jag kan inte gräva ner mig i allt tråkigt om jag ska kunna prestera med Inova. I den formen som hon är i nu så om jag ger henne bra förutsättningar och fokus vet jag att hon kan prestera fantastiskt i kommande tävlingar.

Så framöver ska jag inte gräva ner mig i det tråkiga runt Zeta utan låta henne ta sin tid för hon har många år framför sig. Närmaste tiden är det stor fokus på det jag kan påverka och jag ska försöka ge Inova de bästa förutsättningarna för att prestera så bra som möjligt!


Dagens ridpass

Skrittade ut barbacka på Inova idag som var lite på tårna. :) Mamma gick med Zeta samtidigt så det blev skritt för båda hästarna, skönt för dem men tråkigt för mig. ;) 

 


Fantastiska häst






Känslorna tar över

En såld ponny, en skadad häst som missar återstående kval och en häst som hoppar alldeles fantastiskt. Många olika känslor idag...

Tur att jag har fina människor runt omkring mig som alltid finns där, inte minst min fantastiska tränare Niclas Haking. Allt han gör för mig betyder så otroligt mycket. Hans otroliga engagemang och stöttning i alla lägen är helt ovärderligt, utan hans hjälp hade jag aldrig varit där jag är idag.


Browns Way såld

Nu är papperna på skriva och min lilla ponny har blivit såld till en fantastisk familj! Han bor sedan några månader tillbaka i Täby hos duktiga Sanna Lundin. Han mår som en gud och han skulle aldrig kunnat få det bättre än vad han har nu så det känns verkligen hur bra som helst! Han tränar dessutom fortfarande för Niclas vilket jag tycker är riktigt roligt! :)


Jag och Brownie 0/0 fel plac 7a i globenkval (125cm).


Sanna och Brownie- Lätt A, 0 fel. Jättefina! :)

Bra gissat Elin Westin och Lisa Hansén!


Film från träningen

Inova var som sagt väldigt fin idag, väldigt roligt! Skulle testat en ny sak idag för att ta fram det lilla extra men hon var så himla fin så Niclas tyckte inte att vi behövde det idag. Här kommer iallafall en liten film från träningen, dock behövde mamma gå och lasta ut Zeta mitt i träningen och hann bara filma första övningen men Niclas sa åt Sanna att filma sista språnget med hans mobil så jag har den lilla filmen också. :) Inte så mycket film och blandad kvalité men fin var hon iallafall! :) 

 


Deppar sönder

På väg hem från träningen och det gick jättebra! Inova var fantastiskt fin! :) dock är Zeta fortfarande inte bra o ska skrittas, missar Scandinaviumkvalen, ett ev Scandinavium o troligen SM, väldigt viktiga tävlingar om man ska vara aktuell för större mästerskap.. Helvetes jävla skit! Tur iallafall att jag har en till häst som är helt fantastisk.

Städning på schemat

Jag håller på och städar och fixar för fullt och det blir jättefint, dock är det ganska tråkigt men välbehövligt! För att lätta upp det hela lite så lyssnar jag såklart på musik och lägger in ett litet snabbt inlägg till er. :) När jag har städat klart så är det dags för lite matlagning, mamma kommer runt 12 och då ska maten stå på bordet så vi kan åka ut till stallet så fort som möjligt! :) Jag är ruskigt taggad på träning idag och om jag känner Niclas rätt så skulle jag gissa på en tuff träning där vi ska få in lite höjd på Inova innan tävlingen i Grevagården nästa helg. Tävlingssäsongen börjar riktigt tufft med endast elittävlingar fram till mars men det är kul! Ska det va´, ska det va´ ordentligt ;)


Träning för Niclas i somras


Hästlektion för sportjournalister

Haha, läste precis den här klockrena "hästlektion för sportjournalister"  på Hippson.se. Jag hoppas att det är okej att jag lånar den och att ni orkar läsa den ;)

"Eftersom ni sportjournalister nu skall börja bevaka vår idrott så är det på sin plats att någon förklarar för er hur det fungerar, på ett sätt som ni kan förstå och relatera till. Jag har tagit på mig den otacksamma uppgiften att utbilda er i lite grundläggande hästkunskap.

Lektion nummer 1, hästen
En häst består av en (oftast brun) avlång kropp. Från denna kropp sticker sex saker ut. Den största utstickande delen är halsen, som sedan övergår i huvudet. Detta kallas fram på hästen. I motsatt ände finner ni en märklig hårtofs, kallad svans. Detta är bakdelen på hästen. Under själva den avlånga kroppen så sticker det ut fyra (4) delar. Detta är benen.

Det som ni ibland ser ovanför hästens kropp är inte en del av hästen, utan detta är en människa som sitter på hästen. Denna kallas ryttare när den sitter på själva djuret. Om personen istället sitter bakom hästen, så är det ingen ryttare utan en kusk (överkurs).

Lektion nummer 2, säkerhet för journalister
Man skall absolut undvika att vara för nära någon av de delar som sticker ut från hästens kropp. Om du till exempel står så nära hårtofsen baktill på hästen att du kan se enskilda hårstrån så gör du klokt i att backa ganska omgående. Hårtofsen i sig är inte så farlig, men strax nedanför finner du de två bakbenen. Är hårtofsen dessutom utrustad med en röd rosett, ta skydd! Om du istället ser alla de fyra benen samtidigt ovanför dig så ligger du ganska risigt till. Ligg bara stilla, och be en bön.

Hästar äter gräs, och inte sportjournalister. Ni kommer alltså inte att bli uppätna. Ryttarna själva är många gånger mycket mer folkilskna än hästarna, speciellt på en tävlingsplats. Om ni håller en god säkerhetsmarginal till både häst och ryttare är ni alltså relativt trygga, och bör kunna återvända hem till era familjer levande när arbetsdagen är slut.

Lektion nummer 3, Sportens utövande
Det finns ett flertal olika grenar som inkluderar häst och ryttare. Det är ungefär som olika former av bollsport. Lika lite som brännboll och handboll är samma sak så är dressyr och hoppning jämförbara. Här följer en kort genomgång av de tre vanligaste formerna av ridsport:

Hoppning. Oftast genomförs tävlingen i två delar. Första delen går ut på att häst och ryttare, helst tillsammans och samtidigt, skall ta sig runt en bana med olika hinder (består i grunden av stolpar samt en bom och påminner om ett fotbollsmål). Bommen (på fotbollsspråk, ribban) skall helst inte åka ner när de hoppar över den.

De som har klarat banan bäst i den första omgången gör sedan upp om vem som skall vinna genom att hoppa en gång till. Kan jämföras med särspel i golf eller sudden death i ishockey. Då rider man på tid och den med kortast tid och minst antal nedfallna ribbor vinner.

Poängberäkningen heter på hästspråk "fel". Den är lika ologisk som den i tennis. Man får helt enkelt lära sig 4:ans multiplikationstabell igen. Sätt alltså upp Öva in 4:ans tabell på "att göra-listan" inför ert första besök på en hästtävling. Det räcker att ni lär er den upp till 6x4=24. Den som har fler fel än så behöver ni inte skriva om i tidningen ändå.

Dressyr. Om hoppning är för avancerat för era sporthjärnor så ska ni nog hoppa över detta kapitel tills vidare. Dressyr kan liknas vid konståkning med häst, fast utan skridskor. Domare bedömer de olika rörelserna som ryttaren får hästen att utföra. Bedömningen är 1-10 och godkänd är lika med siffran 6. Dessa siffror omvandlas sedan till en procentsats och den med högst poäng vinner hela skiten.

Detta är alltså en form av bedömningssport, något som ni riktiga sportjournalister får eksem av att ens tänka på. Mitt bästa tips är att inte ens försöka förstå. Varken ni eller jag kommer ändå aldrig någonsin att lyckas klura ut varför en viss ryttare är bättre än någon annan, och därmed vinner. Dressyr är en sport som kräver tillvänjning. Börja med små doser dressyr!

Fälttävlan. Nu blir det ännu svårare att hänga med eftersom man i fälttävlan tävlar i både dressyr och hoppning SAMT i terrängridning. Sedan läggs poängen från de olika grenarna samman och någon vinner hela skiten. Ni bör fokusera på terrängmomentet eftersom det är det mest spektakulära (dödsföraktande) ni kommer att få se. Ingen människa som är vid sina sunda vätskor försöker sig på att forcera stora stockar ute i skogen, sittandes på en häst.

Lektion nummer 4, Presskonferensen
Frågor av den klassiska sportjournalist-typen a la Peter Jidhe kommer inte att fungera. Att fråga en ryttare om "hur det känns" kommer mötas av totalt oförstående miner. En ryttare är av princip aldrig nöjd. Det finns alltid något som hade kunnat gå bättre, eller känts bättre.

En ryttare är också alltid mer intresserad av att kommentera sin häst, eller sina konkurrenter, än att tala om sig själv. Hur mycket ni än försöker så kommer ni aldrig att få höra en ryttare säga något i stil med "Jag är bäst" vilket ni är så vana vid från intervjuer och presskonferenser med Zlatan.

Lycka till nu på ert första uppdrag i hästsporten!"


Värme

Hade inte varit helt fel med lite värme och bränna i snön!

 


Morgondagen

Imorgon är en händelserik dag! Zeta ska kollas av John och jag hoppashoppashoppas verkligen att hon ska vara bra. Jag skulle verkligen vara oerhört tacksam och lättad över det, inte minst med tanke på alla stora tävlingar framöver... Det är bara att hålla tummarna och inte hoppas på för mycket..

Inova ska på en tur till Niclas för hoppträning. Det ska verkligen bli jätte roligt eftersom jag inte tränat eller hoppat ordentligt sen förbundsträningen på Strömsholm. Vi ska även testa en ny grej som ska bli spännande! Det här kan även vara sista träningen innan Elittävlingarna i Grevagården nästa helg, där även det fjärde Scandinaviumkvalet går av stapeln! Imorgon ska även lite papper skrivas på! :)


Inova Light


Dagens ridpass

Kan ju börja med att säga att jag hatar blogg.se appen, den fungerar inte för fem öre trots att jag har avinstallerat/installerat tusen gånger... Detta drabbar såklart tyvärr uppdateringen..

Inova var suuperfin idag! Red ett lite lagom tufft pass med henne i ett lite högre tempo än vanligt och hon kom igång fantastiskt fint! Jobbade mycket basic idag också, dvs öppna, sluta, skänklevikningar, byten, tempoväxling, övergångar mm. Jag la även fokus på att verkligen få henne rund i sidorna och i slutet var hon verkligen helt lösgjord och fin! :)

Zeta fick sin dagliga promenad och massor med mys, hon uppskattar verkligen uppmärksamhet till tusen. :) Borstade länge och fixade även man och svans. Fina lilla tjej!

image description


Svar på kommentar

Svarar på två frågor lite snabbt bara. :)

Är det där Malin Baryard? x3 :) brukar du rida för henne eller jobba nått med henne? ny läsare
Jupp, det är Malin. Nej jag tränar inte för henne men vi köpte Marion Zeta av henne. :) Kul med nya läsare förresten! :)

Står du fortfarande på Stall bermar? En ponny från mitt stall står där nu :)
Ja, jag är fortfarande kvar där.. Jaha, vad roligt! Vilken då? :)


Malin och Marion


Dagens ridpass

Joggade Inova i ridhuset idag. Krävde inte så mycket av henne utan såg endast till att allt basic fungerade som det skulle, vilket det som vanligt gjorde. :) Ska testa lite nya bett på henne nu när hon har fått tänderna fixade, och testa bett som jag tidigare har testat men då inte fungerat helt bra men det kan det mycket väl göra idag. Jag tycker att det är jätte roligt att rida på olika bett då hästarna kan vara helt annorlunda för en sådan relativt liten förändring.

Jag behöver även hitta något bättre bett till Zeta på marken men det får jag testa sen när hon är igång när jag vet om det är någon skillnad efter tandläkarens besök. :) Zeta fick en promenad i 30min idag, hon var lite piggare idag men fortfarande väldigt lugn, skönt! :)


Jerringpriset

Jag fastnade för ett inlägg som min vän Stina har skrivit. Det handlar om ridsporten som lagsport och alla diskussioner som har uppstått kring Roffes Jerringpris. Jag råder ALLA att gå in HÄR och läsa ett inlägg som minst sagt är värt att läsa!


Dagens ridpass

Började med att rida Inova, gjorde en övning med sockerbitshinder-13.5m-grind-13.5m-sockerbitshinder. Jag har inte hoppat Inova på nästan tre veckor så jag antog att hon skulle vara ganska pigg idag och valde därför den här övningen. Hon var som jag trodde ganska pigg så jag skolade henne på 4 steg och jobbade på att flytta ut avsprångspunkten och skapa plats. Hon var väldigt fin i början men blev lite ivrig när hon kom igång, men då skolade jag henne lite och sen var hon fin igen! :) Ville förresten rida med sporrar idag för första gången på någon månad men då hittade jag dem såklart inte, klantigt.

Sen red jag Hubbe som även han var pigg och glad, jobbar som vanligt mycket basic med honom. Att han ska ta skänkeln rätt och att få honom "inom ramarna" är A och O. Han tar inget direkt stöd vilket gör honom ganska ostadig men när man väl får in alla bogar och får ordning på allt så är han stundtals så himla fin, speciellt i vänstervarv! I slutet var han riktigt fin. :)

Zeta fick promenera i sammanlagt 40min. Idag var det även dax för tredje och sista Biolighten och hon var faktiskt jätteduktig :)


Marion Zeta


På väg till stallet

Sitter precis på bussen från skolan på väg till stallet. Inova ska få hoppa lite lätt idag och jobba lite med bommar, ska bli riktigt kul! :) Zeta ska promeneras och återigen få Biolight :) Jag måste faktiskt passa på att säga att ni har bra gissningar angående förändringen men svaret får ni inte reda på förrän på fredag när det är påskrivet och klart! :)

Förändring på gång!

Nu ska det bara skrivas på lite papper och sen är allt klart!
Någon som har någon liten gissning om vad det handlar om????
Den som gissar rätt får en länkning! ;)
Ledtråd: Det handlar om hästar! :D


Dagens ridpass

Var i stallet tidigt imorse för att hinna rida innan skolan. Det var kanske inte helt oväntat tomt i ridhuset, lycka! Fick till ett riktigt bra pass på Inova! Väldigt strukturerat, bra plan och en röd tråd igenom hela passet. I början var hon ganska stel i sidorna så jag gjorde en ganska lång övning som innehöll skänkelvikning, 10 metersvolter, byten, öppna, sluta, tempoväxlingar och förvänd galopp, blev som ett litet dressyrprogram ;)

Hon blev fantastiskt fin av den här övningen och var helt igenom i slutet av passet. Jag fullkomligt älskar när hästarna är lite halvtråkiga i början och man lägger ihop en krävande övning för att sedan känna att allt sitter och att man verkligen får ut mycket av ett pass! För tillfället är jag så otroligt motiverad så att jag nästan blir glad när hästen är lite stel och tråkig, då tar jag mig verkligen an och utmanar för att sedan få ett fint resultat i slutet av passet! :) Blev ett tufft pass idag och det var första gången jag trimmade henne på en och en halv vecka, skönt! Avslutade med att skritta av ute i snön.

Zeta fick Biolight idag igen och börjar förstå det hela mer och mer, det går framåt! Gick en promenad med henne efter och för första gången så var hon lite pigg, hon brukar gå i slowmotion annars. ;) Inova gnäggade efter henne hela tiden så hon blev ganska ofokuserad och glad ;) Eftersom jag var där tidigt idag så är även Julia snäll och promenerar med henne en gång till i em, jättebra! :)


Saknar min fina M1


Bra start på dagen!

image description


Världscupen

Har tittat på sammandraget från världscupen i Leipzig nu på kvällen, alltid ett bra avslut på helgen. :) Henrik Von Eckermann kom femma och skulle inte ens startat men hoppade in som reserv 2 min innan klassen börjar, bra gjort!

Själv blir man alltid lika tävlings-sugen när man ser duktiga ekipage rida in på grymt härliga arenor. Det är två veckor kvar till årets första tävling och de två veckorna ska jag verkligen ta vara på! Träna, träna, träna.

Senaste filmade träningen



Dålig bloggning

Jag vet att bloggningen inte varit på topp på sistone men har inte varit helt motiverad med tanke på att hästarna inte gjort så mycket och jag har inte haft överdrivet med tid, var iallafall på middag hos Julia igår med lite trevligt sällskap. :)

Red Inova i ridhuset idag och hon var faktiskt jättefin! Fortfarande väldigt laddad så hon flyger i taket ibland men det kan jag leva med ;) För en gångs skull så var det lite lugnare i ridhuset och emellanåt var hon faktiskt väldigt fokuserad! Kräver inte så mycket av henne än utan fokuserar mest på basic, lösgjordhet och att fokus ligger på mig och inte allt runt om kring. Inova känns väldigt lycklig för tillfället, ett sundhetstecken enligt mig! :)

Sen fick båda hästarna Biolight behandling idag. :) Zeta fick ett "akut program" på högerbak som ska påskynda läkningen av vrickningen, Inova fick ett "energi program" i förebyggande syfte som var överallt från öron till rumpa. Zeta var lite skeptisk i början men var bättre på slutet. Inova hade full fokus och var också lite skeptisk i början men det såg verkligen ut som hon tyckte det var skönt. :) Hästarna ska få samma behandling nu 2-3 dagar framöver, spännande! 
 

 

 

 


Dagens ridpass

Red Inova i ridhuset och hon var väldigt pigg och ofokuserad, inte så oväntat kanske ;) Har två veckor kvar t tävling så det blir hårdträning fram tills dess. Hon är i väldigt bra form men måste få ut lite energi. Så det får bli korta pass med hög kvalité nu i början av veckan. :) skrittade av ute i 30min och mamma följde med tillsammans med Zeta. :)


Promenad med mina finaste


Dagen

Fortsätter med mina härliga promenader och Inova börjar bli riktigt laddad medan Zeta håller lugnet fint. Inova får jag iallafall börja rida imorgon så det blir roligt faktiskt, då blir det lite roligare här på bloggen också ;) Zeta ska som ni säkert vet fortsätta skrittas ett tag till, lite väl långtråkigt men det är bara att vänta ut allt. Annars idag så har jag mockat, torvat och fixat.

 


Bloglovin

Har äntligen lyckats fixa den här fina ikonen på min blogg så nu är det endast ett litet klick för er som vill följa min blogg via bloglovin. ;)

bloglovin


Kvällspromenad

Jag och mamma åkte ut till stallet nu på kvällen. Hästarna fick promenera ca 40min var och sedan fixade jag lite med dem. Borstade, fixa svansarna och gjorde hovarna fina. Jag är så otroligt ridsugen och börjar nästan bli lite stressad inför årets första tävling om 2 veckor, som dessutom är Elit. Inova är jag inte orolig för eftersom hon skrittar sista dagen imorgon och är verkligen i toppform, vi har ändå en nolla i 135cm nyligen som känns skön att ha i ryggen. Det ska däremot bli spännande att se om det är någon skillnad i munnen nu. :)

Zeta vet jag precis var jag har och det gäller bara att hon ska komma tillbaka på banan så fort som möjligt, lite oturligt med en vrickning nu men förhoppningsvis så missar hon ingen tävling. Det är endast viktiga och avgörande tävlingar nu från första böran så det blir ganska stora konsekvenser av att man missar minsta lilla men det är oavsett skönt att jag har två hästar på samma nivå och att båda ligger bland de 16 bästa i Scandinavium kvalet. Sen om ena hästen kvalar till Scandinavium så får jag välja vilken jag vill av Inova och Zeta eftersom båda har deltagit i kvalen, så oavsett vem som eventuellt kvalar så har jag en valmöjlighet vilket är väldigt skönt. Zeta ska iallafall få biolight behandlingar söndag-onsdag och sen kollas på fredag så vi har en plan med henne med. :)


Marion Zeta på träning för Pether Markne


Framtidsdrömmar

Vad är dina framtidsdrömmar, vet du vad du vill göra efter gymnasiet till exempel? :)
Svar: Jag har faktiskt full koll på vad jag vill göra! :) Jag har först och främst en plan med att försöka jobba lite någonstans i sommar där jag kan ta med mig hästarna, har olika planer men det skriver jag om när det blir aktuellt. Nästa sommar tar jag studenten, då vill jag utomland tex. Holland eller Tyskland och jobba med hästar. Dock beror allt lite på hur allt ligger till då och var jag befinner mig i landet. Förhoppningsvis (hehe) så är jag bosatt på en gård och då väntar jag nog ett tag med jobbandet utomlands och startar egen verksamhet på en gång. Annars så är jag iväg en tid och kommer sedan hem till Sverige och startar eget då (hästar för tillridning, försäljning, tävling mm). Jag har faktiskt fått en del erbjudande med att ha hästar för tävling mm och eftersom det verkligen är det jag vill så är det lika tråkigt att tacka nej varje gång. Men den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge ;)

Sen längre fram i tiden så är det ju klart att man har ambitionen att nå den absoluta toppen, kanske inget oväntat svar för er som följt bloggen ett tag. ;)


Inova Light


Dagen

Började skolan vid 12 idag så jag tog en efterlängtad sovmorgon. :) Slutade vid 1 och drog mig ut till stallet på en gång. Mockade till Inova, gick en promenad med Zeta i 30min, fixade mat till båda hästarna, gick en promenad med Inova i 30min, samtidigt så mockade snällaste Lisa Hansén till Zeta, supersnällt vekligen! :) Eftersom hon var så snäll och mockade åt Zeta så hann jag även med att få skjuts av Hanséns hem. Kan ju verkligen säga att Lisa har gjort min dag! Tack! :)

Hästarna verkade lite pigga idag men det var väldigt skönt att promenera när det för en gångs skull är lite ljust ute. :)

Lisa får även stå för bilden idag.

Lisa och Wille


Biolight

Jag tycker att Biolight är något som verkar hur bra som helst och det är något jag är väldigt sugen på att prova. Så jag hoppas att det är någon av er som har provat detta! För nu vill jag höra allt om Biolight, fördelar och nackdelar och framför allt om någon vet var man kan hyra det. Jag skulle bli väldigtväldigt glad om det var någon där ute som har erfarenhet. :)


Svar på kommentar

elin om Sitter i skolan..:
hej!
vore kul att veta vad du har för utrustning! har ni lastbil eller trailer, vad för typ i så fall? kan du inte skriva om ponnyer du haft? vad är dina framtidsdrömmar, vet du vad du vill göra efter gymnasiet till exempel? :)
Svar: Vi har en liten lastbil, en b-kortslastbil. Superbra bil som får lasta två hästar lagligt och får plats med massor av packning! :) Vi har funderat på större lastbil men då behöver mamma ta C-kort plus att resorna tar väldigt mycket längre tid då man inte kan åka lika fort. Så vi är supernöjda med vår lilla buss! :)

  

Framtidsdrömmar och tidigare ponnyer tar jag i ett separat inlägg! :)

Jenny om Dagens ridpass:
vad var det för bett som Pether rekommenderade?? 
Svar: Ett mikmarbett, Observera att det inte är så farligt som det ser ut ;) Man kan använda det här bettet på flera olika sätt och man kan få det väldigt skarpt om man "sätter på" lite remmar och en längre skänkel så det bli mer häv, men jag har det på enklaste möjliga sätt där det i princip inte är någon häv alls. Det här var väldigt "mode" för några år sen och de flesta i världscupen red med det, har även för mig att det var Ludger Beerbaum som uppfann det (inte helt säker). 


Sara om
Morgondagen:
Hej!
Jag undrar om dina hästar går i hage och isåfall hur stora och hur länge? :)
Jag tänker mycket på när det är så mycket lera som det är nu...
Svar: Ja de går i hage, dock endast i ca 4h om dagen vilket jag själv tycker är alldeles för lite. Hagarna är inte så jätte stora men de är grusade så leran är det iallafall ingen problem med. :)

vad är det högsta du har hoppat?
Drygt 160cm på Zeta, ca 150-155 på Inova och 145-150 på BW (min ponny), ser verkligen ingen anledning att hoppa större. 

emma om
Godmorgon!:
hur många dagar i veckan/månaden rider du ut på ett ungefär ? :)
jätte bra blogg :)
Svar: ca 2 dgr i veckan, men skrittar ofta av utomhus när jag ridit i ridhuset. Tack :)

Anonym om Morgondagen:
Hej Alma!

Känner du press av att tävla Marion, eftersom många vet att Malin haft henne tidigare? :)
Hej! Intressant fråga tycker jag. I början kände jag lite press då det ständigt är folk som kommer fram och många som har ögonen på henne och ofta någon på läktaren som säger "Det här är Malin Baryards gamla häst". Jag måste erkänna själv att jag har vant mig vid det och känner mig så trygg med Marion, nu tycker jag bara att det är jätteroligt och ser det mer som en möjlighet att börja synas i sporten. Jag hade dock haft betydligt mer press på mig om Marion hade gått som en klocka med Malin och hoppat större klasser och sen att jag skulle ta över henne.

Sen lägger inte jag så mycket fokus på allt runt omkring utan fokuserar på det som påverkar mig. Jag har alltid tagit min egen väg, haft min egen planering och mina egna mål och försökt hitta rätt koncept för mig- vilket definitivt har lönat sig idag.


Förbundsträning!

För er som vill läsa mer om juniorträningen i Strömsholm i lördags så kommer här en lång sammanfattning, lånad från www.stromsholm.com.


Fortbildning med Kyra Kyrklund och Jan J 067

Henrik Lannér, Pether Markne, Linn Backman på Alias Kamomill, och långt där bakom har vi faktiskt Inova! :D

"Ett tjugo tal juniorer och unga ryttare från norra och mellersta Sverige samlades idag på Ridskolan Strömsholm. Det var dags för årets första förbundsträning med Pether Markne och Henrik Lannér.
Redan i kväll åker duon vidare till Helsingborg för ytterligare träningar med ekipagen i söder. Dessa träffar är en form av inventering, en uppsamling för att följa ryttarna i deras form och utveckling!

Pether och Henrik har känt varandra många år, Henrik har själv tränat för Pether ett flertal gånger och de har nästan alltid samma åsikt om vad som är rätt och fel!
Jag frågar Henrik hur det känns
- Det känns jätte bra! Jag känner igen de flesta ekipagen, har tävlat på samma ställen med flera av dem. Det känns spännande, många av ryttarna är väldigt talangfulla. Blir kul att följa dem framöver!

Det var fyra grupper med 5 ryttare i varje. De började med att kontrollera följsamhet och lydighet. Grunden är det absolut viktigaste. Det finns inga genvägar och allt måste ske med hästens välbefinnande i fokus, ”hästvänligt” som Pether kallar det.
- Vi behöver inte uppfinna hjulet igen, vi vet att med bra grund kommer framgångar.
 Lektionen fortsatte med bom och cavaletti övningar i galopp. Sedan hoppades en oxer med bom före och efter. Avslutningsvis långsida från båda håll med oxer relaterat avstånd till kombination.

Efter morgondagen i Helsingborg kommer grupperna att bli lite mindre, cirka 15 juniorer och lika många unga ryttare. Vårens planering är klar, en satsning mot EM är det som gäller och med det önskar Pether och Henrik att komma tillbaka till Strömsholm för flera träningstillfällen.
- Det är en mycket bra anläggning att vara på, underlaget är super, gästvänligt och platsen kan ta emot mycket folk. Toppen på alla sätt!"


Promenader

Förlåt för dålig uppdatering idag men det är oftast väldigt mycket såhär i början av veckorna.

Jag och mamma åkte ut till stallet på em. Vi gick ut på promenad med båda hästarna i ca 30min och sen fick Zeta en extra promenad i 20min i sällskap med Roxanna (Zetas boxgranne och halvsyster). Hästarna verkade pigga och glada på eftermiddagen men var nog lite ömma i munnen efter tandläkarbesöket igår då dem inte varit lika "glupska" som vanligt under dagen men dem verkade iallafall glada nu på kvällen. :) 

Jag kommer inte ha så jätte mycket att skriva om de närmaste dagarna då jag mesta dels går 80min powerwalk om dagen med hästarna. Jag ska iallafall ta mig tid att svara på en del av alla kommentarer så snart som möjligt. Ska nog försöka svara på några imorgon fm. :) Jag har även fått in några kommentarer som jag inte riktigt förstår så om ni inte har fått eran kommentar publicerad så beror det troligen på det så då kan ni ju skriva en ny och formulera det på ett annat sätt. ;)

image description


Lång helg!

Eftersom jag tog ledigt idag med tanke på hästarna så har jag haft fyra dagars helg nu, såå skönt. Nu ska jag bara stå ut tre dagar i skolan den här veckan sen är det helg igen, älskar mina lediga fredagar :D

Dagen har varit lite gott och blandat. Inova var fin och fick bara lite rundsmörjning och ska skrittas i 4 dagar och sedan ridas som vanligt. Tandläkaren gick också bra och nu är tanden nerslipad, tandläkaren var väldigt bra! Inova kommer framöver kollas av tandläkaren var 6e månad eftersom tanden behöver underhållas lite.

Nu har vi även kommit fram till vad det är med Zeta och det var ingen slitskada eller något liknande utan hon har "endast" vrickat sig i hagen. Dock på ett oturligt sätt som jag inte orkar gå in på men hon är behandlad högerbak och ska skrittas i 10 dagar, sedan ska veterinären kolla på henne igen.. The time will tell what happens.. Nyklippt och fin är hon iallafall! :)


Fantastiska lilla häst


Fantastiskt!!!



Vår lilla ridsport håller på att bli stoor, det är verkligen på tiden! :D 


Dagens ridpass

Började med att rida Zeta i ridhuset i alla gångarter i 20-30min i ridhuset, därefter blev det skritt i skogen i 30min. Hon känns ändå fin men det ska verkligen bli skönt att få henne kollad imorgon så vi har en plan med henne också. :)

Inova fick en skritt-dag, powerwalk kan man verkligen säga! Var ute och skritta en runda på 45min, den brukar ta drygt en timme, och då i alla gångarter haha. Hon var verkligen på hugget och skrittade på i ordentlig takt! :)

Imorgon blir det alltså fixar dag med veterinär, tandläkare och klippning. Båda hästarna ska kollas av veterinären och tandläkaren, sedan ska Zeta klippas. Så nu får vi framför allt ordning på Zeta och även Inovas tänder, skönt. :)

  

Godmorgon!

Jag ska snart dra mig upp ur sängen och äta lite frukost, sen bär det av mot stallet. Som vädret är nu så blir det nog en uteritt eller två, själv tycker jag att det endast är kallt och tråkigt att rida ut men mina hästar uppskattar det så då får man väl ställa upp lite titt som tätt ;)
 


Dagens träning

Vi har verkligen varit igång hela dagen, gick upp vid sex för att komma hem vid sju, haha, bara 13h senare.. ;)

Jag hade med Inova idag till Strömsholm på juniorträningen och hon var fin, lite laddad emellanåt men det är bara positivt :) Vi jobbade mycket basic idag med att hoppa en oxer på volt, därefter en markarbetsbana och sedan en linje. Hon hoppade väldigt väl och hoppar runt hela tiden även när det är lågt. Fick mycket beröm av Pether hur fin Inova har blivit på marken sen jag var där senast så det var verkligen roligt! Jag har jobbat med hans övningar näst intill varje dag sen jag kom hem därifrån så när man har lagt ner så mycket tid på något så är det ju kul att det blir en stor förbättring! :) 

Joggade Zeta 30min när jag kom hem. Jobbade liknande som igår, alltså relativt kravlöst i endast skritt och trav. 

Jag är iallafall väldigt nöjd med dagen och jag gillar verkligen den nya landslagsledningen. Har inga tidigare erfarenheter av Henrik Lannér men vi kom bra överens och han har precis samma tänk som Pether vilket underlättar väldigt mycket! Pether och Henrik verkar ha en bra och tydlig plan för året och deras samarbete verkar fungera väldigt bra! :) 


Marion Zeta i Strömsholm
Elit 140cm


På väg hem

Sitter i lilla lastbilen på väg hem från Strömsholm med en positivkänsla! Inova har skött sig fint och jag är nöjd med dagen, jätteroligt verkligen! :) skriver mer när jag är hemma....

Morgondagen

Imorgon är det junior-träning på Strömsholm för Pether (Markne) och Henrik Lannér, det ska bli riktigt roligt och inte minst lärorikt! :) Vi hämtar upp Stina på vägen dit och vi hoppar sedan i samma grupp :) Det är Inova som ska med på utflykten så det blir finfint! :)

Fick en kommentar av en ny läsare som ville se filmer så ni får en på en gång! En av mina personliga favoriter som visats ett antal gånger här på bloggen :)


Fredag den trettonde

Båda hästarna var fina idag. Började med att jogga Zeta i 30min, jobbade endast i skritt och trav idag och hon kändes fin, väldigt lugn och fokuserad.

Inova red jag igenom lite inför träningen imorgon och hon var jättefin! Jobbade bara basic och underhöll gårdagens jobb, hon kändes fin! :) Jag tycker faktiskt att jag har lärt mig att anpassat mig lite efter hennes stumhet och tycker inte att det är så stort problem längre men det är lite dag för dag så det gäller att hålla det på en viss nivå men på måndag kommer tandläkaren och då blir hon förhoppningsvis som vanligt i munnen igen :)

Båda hästarna var fina idag! :)


Dagens plan

Vaknade för en stund sen och håller på att sätta ihop en lite planering för dagen. :)

Planen är att jag ska plugga hela förmiddagen då jag har ett prov på tisdag och helgen går åt annat. Sen vid lunch drar jag mig ut till hästarna, mockar, fixar mat rider mina och träning för Julia. Jag har även en plan att hinna packa och putsa lite inför lördag. Inova behöver nog ett bad också. Ska rida igenom Inova lite idag för att sedan luffsa i skogen, Zeta fortsätter joggas.


Dagens ridpass

Började med Zeta idag, joggade henne väldigt lätt då jag inte är säker på att hon är helt hundra... Känns som att det tar emot lite men vi har pratat med våran veterinär och jag ska fortsätta rida henne fram till på måndag då han kommer och tittar på båda hästarna.. Väldigt tråkigt att hon känns så här precis nu, då jag hade valt att ta med henne på en viktig träning på lördag men det är tur att jag har två hästar så Inova får åka med istället! :)

Inova känns för övrigt vääldigt fin nu! Trimmade henne idag inför träningen på lördag och finlirade det sista. Började att rida med Pethers bett men tycker att det blir lite väl stumt och därför lite svårt att få igenom hästen i sidorna så jag bytte till hennes gamla pelham som jag inte använt på en månad och det var super! Så himla fin var hon! Speciellt i galoppen så det var riktigt skönt! :) 

Som sagt, väldigt tråkigt med Zeta men det kommer nog bli tufft på lördag och det är verkligen inte värt att riskera något nu när det är mycket stora tävlingar framöver. Det känns riktigt skönt att jag har Inova som dessutom verkar vara i riktigt fin form, det visade hon ju även på pay & jumpen senast! :)

image description


Sitter i skolan..

..och har precis slutat. Ska snart åka hem och äta lite käk för att sedan dra vidare ut till stallet. Ska trimma Inova ordentligt idag och jogga Zeta lite lätt antingen uppsuttet eller i lina. 

Allt ska göras med mina hästar nu under veckan så vi kan bocka av allt inför tävlingssäsongen, jätteskönt! Sadelkoll igår, veterinär, tandläkare och klippning på måndag.

Någon som har några önskemål och tips om vad jag ska skriva för inlägg utöver "dagens ridpass", har lite idé-torka för tillfället så kom gärna med önskemål! :) 


Sadlar

Åkte till Såsta i Täby idag där Sharpman var, måste börja med att säga att de var väldigt duktiga, kunniga, och engagerade, inte minst när det gällde sadlarna utan de lade även stor vikt på vad man själv hade för mål mm bara för att få ett större perspektiv vad hästen är lämpad för, superbra! :)

Min butet sadel låg bra på båda med pad under, vilket jag alltid har så det var skönt! Min equipe låg bra på ena hästen men vi ska sälja den sadeln och köpa en ny som vi kan ha på båda hästarna. Då kommer min nuvarande Butet bli min "andra sadel" som jag använder om det tex är stressigt mellan starterna och jag inte hinner sadla om. Min butet är väldigt gammal och sliten så det är därför vi ska ha en ny. Provade en Antares idag som jag gillade som låg bra på båda men som dem sa så är jag en typisk "butet-ryttare" vilket betyder att är man van vid en butet så blir man inte nöjd med så mycket annat. Sharpmans butet som de hade med sig idag fungerade inte på Inova så vi ska tillbaka om en månad och testa en annan :)


Hälsade även på min finis idag! :)


Så otroligt tacksamt!

Jag sitter ofta och tittar in på mina läsares bloggar och tycker det är jätteroligt att se vad det är för några som orkar slösa tid på min blogg. :) Jag fastnade för speciellt en kommentar idag som jag verkligen är otroligt tacksam för, inte minst för att den personen hon nämner i kommentaren är en utav mina förebilder.

Marion eller som du kallar henne Zeta är ju en stjärna, sån otrolig galopp och för att inte tala om hennes tryck i sprången och språngkurvan är helt fantastik. Jag har själv prov ridit hon för.. vad kan det vara? 2008 var det nog, men då var hon alldeles för svår mig, och vill även ge dig mycket beröm för hur grym du är på rida! Jag tycker att t.ex att ******* är bra på rida, men hon är inte ens i närheten av dig för din känsla är så otrolig! Du är en otrolig insperation och framförallt en förebild för mig :) Ja men nu var det hästen, hon ser så otroligt lyhörd ut och hon är så vacker och har sådan utstrålning, och det sättet hon söker hinder är obetalbart!! en sån inställning är verkligen fantastisk! Zeta kommer bli en häst för det största klasserna! Nu känner jag inte hästen men hon verkar vara sådär fint ärlig också och verkar ha ett hjärta av guld.

När jag läst den här kommentaren klickar jag direkt in på hennes blogg, och vad är det första jag ser... Jo, ett inlägg med ännu fler fina ord..

Alma Ranebo
Almas blogg är helt klart min favorit blogg. Det är såklart en hästblogg där hon skriver om sina hästar (Marion Zeta och Inova Light) deras träning och tävling och så vidare. Hon är en otrolig förebild för mig och hon rider verkligen OTROLIGT bra!! Svergies nästa Rolf-Göran!

Jag är väldigt tacksam för dina fina ord, Ebba Mickelsson, Du gjorde min allmänt dåliga dag lite bättre ;)

Svar på kommentar

Tänkte svara på några frågor idag iallafall. :)

Linn om Fonds:
Är det hemma hos Sofia Kroon? :)
Nej det är hos Robin Ingvarsson, vi skulle till Sofia och prova hästar efteråt men hon körde hästarna till Robin istället så vi slapp åka runt så mycket. :)  

hur mycket hade bw gjort innan han kom till dig? :)
Han hade gått Lätt A i Sverige och några msv på Irland. :) Dock var han inte i särskilt bra tävlingskondition när vi fick hem honom då han i princip nästan vilade de sista året, innan föregående ägarna bestämde sig för att sälja honom.  

hej alma!
hur är din relation till dina tränare? planerar du tillsammans med dem vilka tävlingar du ska åka på? lite nyfiken på vad ni betalar i stallhyra där du bor, betalar du nåt själv? :)
tacksam för svar!
//Elin :)
Bra fråga! Allt jag gör, gör jag med mina tränare. Vi lägger upp allting tillsammans, dvs mål, tävlingar, återhämtning.. You name it! Jag har en väldigt bra relation till både Pether och Niclas vilket jag tycker är väldigt viktigt! Båda två vet precis hur jag fungerar och kan mig utan och innan! Båda vet precis hur kräsen och vilken prefektionist jag är, vilket är otroligt skönt! Även om jag tex. (för ovanlighetens skull) inte håller med dem till hundra procent om någonting så vet de precis hur jag tänker och att jag kanske inte är helt nöjd med något som de själva är väldigt nöjda med. De läser av mig väldigt lätt och på så sätt så blir det hela väldigt mycket enklare att lösa och man kommer ofta fram till något väldigt bra i slutändan! :)

 Niclas står mig lite närmare då jag har tränat för honom vääldigt länge och han har hjälpt mig så otroligt mycket! Han har ett fantastiskt engagemang och vi har kontakt i princip varje dag vilket underlättar allt det vardagliga arbetet. Niclas är med varje dag om året medan Pether blir väldigt intensivt när man är där, sedan åker man hem och tränar för att sedan åka dit igen och visa upp resultatet för att få något annat nyttigt med sig hem. :) Båda två är helt fantastiskt engagerade och involverade i hela min plan, eller snarare vår plan. :)

Det kostar ca 5000 (Obs, bor i stockholm där allt tyvärr är lite dyrare ;)) Nej det gör jag inte i dagsläget, får väl ta den smällen när jag slutat skolan och skaffat jobb. ;)

Kan inte du skriva vad du använder för bett på dina hästar hemma o tävling och utvärdera lite?;)
Gör det i ett separat inlägg, tror jag gjort det tidigare men kan göra det igen. :)

Bor eller jobbar din pappa långt bort? superbra bloggg!!
Nix, han bor och jobbar ca 15min med bil hemifrån mig. Tack! :)


Morgondagen

Imorgon åker jag iväg med båda hästarna till Såsta Gård i Täby. Sharpman är där så vi ska åka dit och kolla våra sadlar. :) På Såsta står även min lilla stjärna så jag får träffa Brownie igen! :) Vi har inte träffat honom på fyra månader så det ska verkligen bli super mysigt! Han är ju trots allt fortfarande min! :)


Fantastiska ponny!
Tierp msv A


Cred till läsarna!

Kommentarerna rullar in mycket fint och läsarstatistiken går i taket, väldigt roligt och inte minst motiverande! :D Jag är inte hundra på vilken kommentar jag gillar mest angående provridningarna så jag väntar med att lägga upp länken imorgon så några fler hinner kommentera. :) Jag ska alldeles strax ta tag i att svara på några kommentarer. :)


Dagens ridpass

Började att jogga Zeta lite lätt. Hade graman på henne idag för att få lite hjälp med att få henne i en lite lägre och längre form, hon går gärna i ganska hög form vilket är positivt men ibland vill man verkligen bara få ut henne det lilla extra. Hon var fin :)

Sen trimmade jag Inova på tredelat och hon var jättefin! Lite väl okoncentrerad då hon var lite pigg men i slutet så om även hon i "bubblan" och var riktigt fin ;)

image description


Har du en blogg?

Har du en blogg? Tjäna pengar på den!

Planering fram till SM

La upp den här planeringen för någon månad sedan men tänkte göra det en gång till nu när det börjar närma sig lite, den gäller för båda hästarna. :)

v5 - 3-5 Februari
Grevagården (Fjärde kvalet)
Elit

v6 - 9-12 Februari
Borås Grand Prix (Femte och sista kvalet)
Elit

Eventuellt: v8 - 23 Februari
Scandinavium, GHS morgondagens vinnare.
Elit/Internationell

v10 - 8-11 mars
SM i Flyinge
Elit


Göteborg Horse Show


Dagen

Har varit i skolan mellan 8 och 4 idag, därefter gick jag hem och pluggade några timmar. Nu på kvällen så har vi satt ihop en ordentlig plan och en tävlingsplanering ända fram till sommaren för att ha något att sträva mot och ha en liten överblick över vad för tävlingar som kan vara aktuella. Medan jag har fixat med det praktiska så har Cilla tömkört mina hästar och solade Zeta, lite senare fick hon även en promenad med Julia, Tack för hjälpen! :)

image description


Fonds

Det här är en häst som jag provred i somras, det är en hingst född 2000 som går 145cm. Fantastiskt snygg häst! :)



Det här är väl de hästarna jag har att "bjuda på" för tillfället, även om det finns en hel del till som jag gillar mycket! :) Så nu undrar jag såklart vilken av hästarna ni gillar mest och varför, vilken hade ni valt vid ett hästköp?! :) Ni får såklart välja Inova och Zeta också, för det fick ju jag, och lika ska vara lika! :D

Bästa motiveringen får en länkning! ;)
Hehe, ni kan väl vara lite snälla nu och kommentera, det blir lite jobbigt för mig annars haha. ;)


Bolino

Valack född 2000, gått 150cm. En häst som inte ser så mycket ut för världen men som har en jäkla inställning och mod, helt galet hur kvick den är. Hoppade en bana på 150cm andra gången jag red den och det kändes som man kunde gå ut och hoppa 140cm samma dag man köpt den. En otroligt kaxig häst med en fantastisk attityd! Nu har min kompis Theodora Dörring denna lilla köttbulle, väldigt roligt! :)  


Sto, Född 2001

Det här är en häst som jag provred för 2 år sedan, valde mellan den här och Vioux Star M som jag köpte (som faktiskt är med på filmen i bakgrunden). Ett sto född 2001 som gått 140cm.


Lotus F

Det här är en fantastisk liten speedhäst som jag provade i somras. Hon heter Lotus F och är född 1999. Lotus har en lång meritlista med bland annat YREM-silver både individuellt och i lag. Fantastiskt huvud och inställning, en häst som jag verkligen tyckte om som dock blev såld samma dag som jag provred henne för andra gången.


Skola imorgon..

Imorgon börjar skolan, lite halvt taggad på det men jag är så taggad inför våren nu så det är väl lika bra att man börjar jobba sig framåt ;) Just nu håller jag faktiskt på med att ladda upp provridningsfilmer som jag lovade för vääldigt länge sedan men jag lovade att jag skulle göra det när jag hade lov så ni får iallafall minst en häst idag så det är på gång! :D


provridning BW


Dagens ridpass

Började med att rida Inova, hade en bra plan inför passet och såg verkligen fram emot att trimma henne. Men när man kommer in i ridhuset så är det typ 8 pers varav vissa hästar inte är helt under kontroll. Jag gick in ändå och började rida och hon kändes riktigt fin, dock är hon väldigt bakskygg och nu för tiden är ju inte alla så bra på att hålla avstånd så hon blev ganska stressad. Jag fortsatte rida ett tag och försökte öra det bästa av situationen men man kunde inte direkt göra övningar man tänkt mm så det blev mest tempoväxlingar längs fyrkanten, inte direkt så givande... Gav upp och gick ut när jag hade tillslut blivit påriden för andra gången... Inte konstigt att hästar blir bakskygga och mötesrädda... Tråkigt med ett värdelöst pass när jag verkligen var motiverad och hon kändes så fin, menmen, inte mycket att göra...

Det hade lugnat ner sig i ridhuset när det var Zetas tur och vi fick till ett riktigt bra pass med mycket trav och galopp jobb! :) Jobbade som alltid på henne väldigt konsekvent och basic. Fortsatte med det från Pether och hon gör det riktigt bra! Båda hästarna börjar lossna ordentligt i den övningen och det är en stor förbättring från första gången vi gjorde den. Träning ger verkligen resultat.  


Ut i skogen

Båda hästarna fick vila idag och fick komma ut på en skrittrunda i skogen. Inova var väldigt pigg medan Zeta lunkade på i lugn takt. Inova fick en tur på ca 30-40min och Zeta fick en längre runda på ca 1h. :)


Bild från gårdagen


Stort tack!

Mega stort tack till alla som hjälpte till idag, inte minst Evelina utan dig hade aldrig den här stressiga dagen gått ihop, TUSEN TACK! :)


Filmer från dagen




Pay & Jump

Som ni vet var jag på Runsten idag med Hubbe, Zeta och Inova. Alla hästarna har skött sig bra!

Började med Hubbe som inte har varit framme för fem öre tidigare och endast försökt springa ut från banan. Idag hoppade jag honom först och han var helt framme för skänkeln. Det var bara två hinder (som stog precis så man red förbi utgången och sen vände upp på en oxer ur sväng) som det var lite problem med där han stannade för att han sköt ut vänsterbog men från hinder nr 3 till 10 var väldigt bra, och dessutom fick han lära sig en läxa till nästa klass med Julia där han bara stannade på ett hinder(samma som jag). Stora framsteg för Hubbe idag då han tänker framåt och man har någonting att rida utifrån! Väldigt stor lättnad! :)

Därefter hoppade jag Zeta som var laddad till tusen! Lite stark i första klassen men jättefin i andra, hon behövde verkligen de här rundorna då hon hoppade typ 1m över varje hinder. Hon var alltså nolla i både 120cm och 130cm. :)

Inova var helt klockren! Hoppade väl och var väldigt med på noterna! Fick ett ner i kombinationen i 130cm då hon inte riktigt hann upp eftersom kombinationen var jättekort. Hon var ändå väldigt fin i den här klassen och lärde sig till 135cm då hon var väldigt kvick! Inova var super i 135cm och nolla. :)

Mina hästar har sammanlagt haft ett ner på fyra starter, duktiga hästar och en nöjd Alma! :)



Film kommer strax! :)


Duktiga hästar!

Är på väg hem från Runsten nu och alla hästarna har varit fina! :) Zeta var väldigt pigg och glad så jag fick hålla i mig ordentligt! ;) Inova har varit klockren och Hubbe har fått en uppläxning och börjat förstå vem som bestämmer, ett stort kliv framåt av honom idag! Skriver mer om resultaten när jag kommer hem :)

Morgondagen

Imorgon blir det Pay & Jump på Runsten med Inova, Zeta och Hubbe. Det kommer bli väldigt bråttom mellan starterna men bästa Evelina följer med och hjälper till så det är super! Jag har bland annat 3st på bara 5 starter så jag blir varannan start i slutet. ;)

Hubbe: 110cm
Marion Zeta: 120cm & 130cm
Inova Light: 130cm & 135cm

Jag har lagt upp det så att jag iallafall försöker få hästarna på olika höjder för att få lite mer tid. Zeta får hoppa lite lägre då hon bara behöver komma ut en tävling innan nästa Scandinaviumkval så hon får titta av sig lite och höjden har hon så hon får helt enkelt börja lite snällt! :) Inova får hoppa lite större just för att jag vill få upp lite höjd i henne redan nu eftersom tävlingssäsongen börjar otroligt tufft.

För att hela kalaset ska gå ihop så måste vi ta ut alla hästarna innan första start. När jag har hoppat Hubbe blir det direkt upp på Zeta, samtidigt så rider Evelina fram Inova åt mig eftersom det bara är en start mellan Zeta och Inova. Sen är även Niclas på plats och hjälper till så det blir super! :)


Vioux Star M på Runsten förra året


Dagens ridpass

Joggade båda hästarna lite lätt i ridhuset idag. Jobbade bara basic och lösgörande. Inova var superfin fokuserade mest på galoppen och hon var helt avslappnad från topp till tå! :) Zeta hade lite träningsvärk idag och lite småtjaffsig men blev mycket bättre i slutet! :)


Film från träning

Här kommer en liten film från träningen igår, det tar så lång tid att ladda upp filmerna så ni får nöja er med det lilla! :)




Gårdagens träning

Det var lite av en fortsättning från träningen dagen innan. Vi började på ett räcke på volt med bom framför och bakom. Därefter hoppade vi en linje med räcke/19.5m/oxer (i båda varven). Därefter hoppade vi en bana innehållande kombination, bågar och linjer.

Jag började med Zeta som var fin! Hon började riktigt fint men fick lite för mycket humor emellanåt under banan och då är det bara att skola. Det är så otroligt viktigt på henne att jag är konsekvent eftersom hon behöver skolas så om hon blir minsta lilla ofokuserad eller springig så är det halt-ryggning som gäller, inte lämna något åt slumpen! Hon var väldigt fin och vi hoppade lite större på henne i slutet.

Inova skötte sig också fint! Hon var pigg och glad och gjorde allt helt okomplicerat. Hoppade en större bana på henne i slutet och även hon var jättefin! Även om hon var lite pigg och framme så är hon ändå väldigt försiktig! :)

Jag är nöjd med båda dagarna och hästarna har varit jättefina! :)
 

På väg t stallet

Är påväg ut till hästarna nu. Har inte hunnit skriva om träningen igår men jag gör det när jag kommer hem! Hästarna var iallafall fina! :) Det händer lite roliga saker framöver vilket kommer göra motivationen till bloggandet större. Imorgon blir det dessutom pay & jump vilket ska bli kul! Men som sagt skriver senare ;)

Mål

Kan börja att dra målen som jag hade året som gått. Allt blev ju som ni vet inte riktigt som jag hade tänkt men med nya hästarna så var målen att kvala SM och samla rutin på stora tävlingar inför kommande år och att känna mig säker i 140cm. Alla mål är uppnådda! :)


Mål 2012

- Kvala GHS
- Minst ta mig till final med båda hästarna på inomhus SM
(även om man endast får starta en)
- Etablera oss i 145-150cm (Debut i 150cm är inplanerad nu i vår)
-Jag strävar även efter att vara med i Falsterbo Ungdoms Grand Prix men det är otroligt svårt så det är bara ett plus i kanten om vi lyckas med det :)

Sen har jag ännu ett mål (eller egentligen 3 som går i samband med ett) som faktiskt är det största målet som jag strävar mot men det stannar mellan mig och mina tränare.

Jag har i princip samma mål med båda hästarna och dom här målen är endast för kommande säsong, jag är otroligt taggad inför våren och i år blir det den största satsningen hittils! Det här kommer att bli ett minst sagt lärorikt år. :) 


Dagens träning

Var och tränade båda hästarna för Niclas idag och båda hästarna var faktiskt riktigt fina! :) Jobbade med att hela tiden få hästarna att tänka till och få de ännu mer hinderkloka. Zeta gör de här övningarn relativt enkelt då hon är väldigt hinderklok och backar av väldigt fint så man kan sponsra med lite ben. Inova däremot backar inte av lika mycket och hoppar därför lite mer framåt även fast hon ändå är väldigt försiktig. Vi fick precis den effekten vi ville ha på hästarna och det var riktigt nyttigt för speciellt Inova då hon verkligen fick samla kraft sista stegen och få lite höjd i språnget.

Båda hästarna var som sagt väldigt fina idag! :) Niclas och jag har verkligen varit noga med vårat upplägg nu över vintern vilket verkligen har gjort att dem är i väldigt fin form redan nu. Nu ska vi behålla den här formen och finslipa det sista så dem matchas perfekt till de stora tävlingarna som snart är på gång! :)


tävlingssugen

Jag längtar så till att alla tävlingar ska dra igång igen! :) Ska iallafall på pay & jump på fredag med tre eller fyra hästar så då får jag ju känna lite "tävling" iallafall :D Skriver om det här, planering och mål lite mer senare.

De här två rundorna med Zeta kan jag titta på tusen gånger om..




Snabbinlägg

Red båda hästarna effektivt idag, jobbade vidare på det vanliga och båda hästarna var fina! Speciellt Inova! Imorgon och i övermorgon blir det träning för Niclas, tränar båda hästarna båda dagarna. :) nu ska jag vara lite social med min fina vän! :)

År 2011- motgång ger framgång

När jag blickar tillbaka på året som gått så tänker jag förändring. Året har inneburit så mycket stora, hemska, jobbiga och tillslut även förändringar till det bättre. Förändringarna blir så tydliga när man skriver det såhär svart på vitt, idag har jag ju trotsallt inga av de hästar jag hade i början av året..

Året började lite gott och blandat. Brownie tog en andraplats i msv i början av året medan vi jagade många 130cm på Vioux Star M för att kvala till 140cm. Tävlingarna undet våren gick till stor del åt alla olika omgångar av elit-allsvenskan på både häst och ponny. Dock gick det inge vidare då Brownie var skadad två kval och jag endast hann hoppa ett kval på häst.

Dagen då 140cm debuten äntligen skulle gå av stapeln så hände det värsta jag någonsin varit med om. Vioux Star M fick tyvärr tarmvred när vi var nere på tävlingar i Henriksdal i skåne. Vi åkte in akut och han stannade på Helsingborgs djurklinik i 4 dagar. Hans tillstånd svajjade ordentligt och beskeden om hans tillstånd både uppfann hopp för att sedan bryta ner en så fruktansvärt. Det var hemskt, fruktansvärt, nej, orden räcker inte till för att beskriva smärtan. Men ärligt talat så är det faktiskt inte förrän nu i efterhand, när man mår bra igen, som man verkligen förstår hur fruktansvärt hemskt man mådde under den perioden. Hela den här händelsen har faktiskt gjort mig till en otroligt mycket starkare person. Det som inte dödar dig, gör dig starkare.

Inte nog med allt elände så blev Brownie skadad, som dessutom var för försäljning. Min fantastiska tränare flyttade från anläggningen och det blev allmänt kaos under en period. Men motgång ger framgång.

För att bearbeta vår sorg så åkte vi och provade massor av hästar. Vi var runt och letade hästar i Sverige och Danmark och provred sammanlagt 35 hästar på 4-5 dagar. Även där blev det en del trassel när bland annat Henk Nooren köpte hästen (som jag trodde) i mitt liv framför ögonen på oss. Men bland alla 35st fanns min fantastiska Inova Light, som bokstavligt talat lös upp vårt mörker.

Några månader senare kom även Marion Zeta in i bilden. Det var faktiskt lite när dröm blir verklighet känsla. Jag har aldrig någonsin kunnat varken hoppas eller tro att jag, lilla jag, skulle få möjlighet till en så kapabel häst. Det är helt otroligt! Efter att ha provat hästar som gått allt från världscupen och GP så har jag faktiskt helt ärligt aldrig någonsin suttit på en liknande häst.

Så efter en utomordenlig hemsk vår så vände allt. Båda hästarna kvalade SM innan jag hade haft de i 2 månader. Jag har haft en fantastisk höst med bra prestation i inte minst Scandinavium kvalen. Jag har samlat rutin runt om i Sverige på elittävlingar med svåra banor och stor konkurrens och även min lilla ponny är förhoppningsvis snart såld! :) Så nu har alla pusselbitar äntligen hamnat på plats igen!

Jag är så otroligt tacksam för allt stöd jag har fått under årets gång. Mina fantastiska tränare Niclas Haking och Pether Markne som verkligen har funnits där varenda minut för mig med allt från bortgång av häst, provridningar och inte minst planering och upplägg av träning och tävling! Jag vill även tacka Pelle Svensson som gjort det möjligt för mig att ha Marion Zeta. Och sist men inte minst min fantastiska mamma, utan henne hade ingenting varit möjligt! STORT TACK!


Gott Nytt År!

Har inte hunnit blogga då jag styrde middag hemma hos mig igår med några kompisar, det blev iallafall mycket lyckat och uppskattat! Tiden är fortfarande knapp men jag skriver ihop lite fort vad jag gjort med hästarna de senaste dagarna! :)

Igår så trimmade jag båda hästarna i ridhuset och fortsatte med det vi jobbade med hos Pether. Båda hästarna var superfina!!

Idag trotsade jag vädret och skrittade ut i regnet i skogen på båda hästarna. Inova fick en tur på 1h medan Zeta fick nöja sig med 30min. Båda hästarna var lugna och glada! :) 

Nu ska jag snart kila iväg till en kompis och krypa ner under en filt och se på lite film. :)
Har kanske en liten plan att lägga upp sammanfattningen från 2011 imorgon, dock är det ju lite halv jobbigt att dra upp och tänka igenom allt igen men jag jobbar på det!

image description


RSS 2.0