Dagens ridpass

Började med att jogga Inova som kändes väldigt fin, blev ett relativt lugnt pass med endast basic. Marion fick sig ett trimpass och var grymt fin. Jobbade med Nelson Pessoa övningen och det är fantastiskt hur bra hästarna jobbar efter bara något varv, man kommer verkligen åt hela hästen där man tvunget har koll på både hals, bogar och rumpa. Riktigt bra pass och nu är min rygg helt död efter att ha fått jobba i Marions katapultgalopp, sjukt vilket tryck det finns i de där bakbenen, dock inte så skonsamt för min kropp.. Men hon sätter minsann under sig ordentligt! :)
 

Hoppning idag

Hoppade Marion lite lätt, fick dock bara med ett språng på film men hon hoppade väldigt väl och jag kunde passa på att rida in mig i nya tekniken, superbra! Inova var pigg och fick jobba lite över en evighetsbana och avsluta på några större språng, väldigt fin!
 
Laddade upp filmerna direkt från Iphonen till youtube, därav flera småklipp.
 
 
 
 
 

Film markarbete

Film från lördagens markarbete i Strömsholm. Riktigt grym övning som jag jobbat hästarna på här hemma också. Den får hästarna balanserade, igenom i sidorna, rakställda, lydiga och bäriga, samtidigt som det är ordentlig sitsträning för mig som ryttare- utan stigbyglar hela passet. Tyckte Marion gjorde det väldigt fint i trav och i högervarv (alltså vänstergalopp), i det andra varvet blev det lite tyngre eftersom hon är svagare i högergalopp och vill gärna landa i vänstergalopp efter bommarna så då fick vi jobba lite på små volter. Riktigt bra övning som jag verkligen rekomenderar.
 
 

Gårdagens landslagträning

Hoppningen igår var väldigt lärorik för min del. Både jag och Marion hade träningsvärk från lördagens trimning vilket gjorde att hon blev lite springig och spänd, detta är jag dock väldigt glad för nu i efterhand. Henrik har haft många liknande hästar som Marion och har själv gjort misstag på vissa och lärt sig av detta vilket gjorde att han kunde hjälpa mig extremt bra. Efter att ha hoppat två små grindar där hon självklart tittade till och blev lite spänd (se filmen) så testade vi lite olika agerande för att hitta en bra lösning. Blev väldigt stor skillnad och både jag och Pether fick en riktig aha-upplevelse. Fantastiskt bra att detta kom fram under träningen och att han hade en väldigt simpel lösning, speciellt nu i början av året när hon inte tävlat på ett tag och kommer vara spänd de första tävlingarna. Jag blir imponerad och glad när jag får höra att han verkligen provat sig fram på sina hästar och tillslut hittat en lösning och sen bara kan förmedla den till mig och så ger det precis samma reaktion på min häst. Det var verkligen som pether sa, intressant.
 
Även om träningen började lite vingligt och spänt så är jag väldigt nöjd med träningen i helhet, hon hoppade väldigt väl och var lydig trots att det blir lite mycket i huvudet på henne ibland, och att hon blir spänd med att hoppa runt allt utan stigbyglar som hänger och slänger vid sidan- men tur var ju det för det var ju verkligen givande. Kan ju även meddela att mina ben är ganska så döda efter att ha ridit lätt i 2 h utan stogbyglar i lördags och hoppat Marion utan stigbyglar igår, vi snackar ordentligt med knäslut över vattenmatta och grindar mm.. Önskade lite ett tag att jag satt på Inova som bara guppar över lite fint, men sitsträning har ju aldrig skadat. ;) Fick iallafall hoppa sista rundan med och då kändes ridningen lite stadigare.
  

Vad vill ni se??

Lördagens pass bestog endast av markarbete, vi jobbade hästarna på en grymt bra övning men innehåller ingen hoppning osv utan mest basic markarbete. Har fått önskemål om att lägga upp filmer på när jag rider hästarna på marken förut men är detta något ni vill se?

 
Lägger upp film så snart som möjligt från dagens hoppning, här får ni en bild så länge. :)
 

Såhär slutkörda är vi efter två dagars hårdträning, men oj vad lärorikt!


Grym träning!

Fantastiskt bra träning för Henrik och Pether idag, väldigt givande! Marion var lugnare än förväntat och gjorde övningarna fint! Blev lite trött i slutet då högerbak inte riktigt orkar hela vägen men väldigt nöjd med henne idag! Stor fokus låg på sitsträning idag så blev ett 1.5h pass utan stigbyglar i lättridning (hej träningsvärk) över bommar. Imorgon tror jag det blir lite mer hoppning. Skriver mer utförligt när jag har tillgång till dator och kommit hem igen. Eftermiddagen bestod av avsutten träff med planering inför NM och EM och nu på kvällen har jag svarat på massa frågor om mål mm som ska vara inlämnat imorgon. Väldigt givande och motivationshöjande dag! :)


Mot Strömsholm!


Landslagsträning imorgon

Har trimmat båda hästarna idag och de kändes riktigt bra! :) Imorgon åker vi till Strömsholm för landslagsträning lör-sön men får endast ha med mig en häst så det blir Marion som får gå. Detta var tro det eller ej inte ett självklart val för mig då jag faktiskt inte ser Inova som min andrahäst längre, hon känns minst lika fin som Marion och jag tror verkligen hon kan ta ett steg fram i år och denna känsla ger mig så mycket glädje. Jag har alltid trott på henne men att hon besitter så mycket kapacitet som hon visat senaste tiden trodde jag verkligen inte. Jag har verkligen fastnat för henne och hittat hur hon ska tränas och det har tagit oss ett steg i rätt riktning och det är jag väldigt glad över :) Henrik (Lannér) har dock inte sett Marion så känns jätte bra att hon får följa med så han har sett båda mina hästar och kan bidra med tips även på henne. Sen har ju Marion bidragit med bättre resultat och har väldigt enkelt för stora hinder, även om hon kräver en helt annan träning och disciplin mellan hinderna. :)
 
   Marion Zeta 145 Strömsholm

Körkort!!


Snabbinlägg

Körde upp imorse och klarade det finfint! :) Himla härligt, bara teorin kvar nu.
 
Hoppade båda hästarna för Niclas nu på kvällen och de kändes fina. Båda var dock väldigt pigga då de vilade igår men de hoppade väl och gjorde det bra efter en del skolning.
 
 
 

På resande fot

Jag är återigen på äventyr men kommer hem imorgon igen. Hästarna har vilat idag men jag hinner rida de imorgon kväll då Marion bland annat ska hoppas. Trimmade henne igår och hon känns riktigt fin för tillfället. :)


Film från dagens 140


Kikar världscupen på vägen hem :)

Standard söndag!


4 fel, igen...

Fick till en superrunda idag! Fick ett tråkigt nedslag in i ena kombinationen men inte så mycket att säga om, hamnade lite i innespår på bågen och det är små marginaler. Får hem och finslipa lite extra så sitter nollan snart! Har fått ett ner i de tre senaste starterna i 140 så förhoppningsvis lossnar det snart :) Känns väldigt enkelt och tror inte det dröjer länge till att även Inova tar steget upp i Svårhoppning. Känns riktigt bra inför säsongen :)


Pepptalk


Stolpe ut

Har haft en fyrafels-dag men trots det fina rundor! I 130 rev vi trean där vi låg lite nära, annars super runda och en väldigt motiverad och glad häst, självförtroendet är på topp hos henne! :) I 140 var hon riktigt fin och oturligt nog rullade sista bommen och även här 4a fel, bittert men så nöjd med hennes form och inställning! Nya tag imorgon. :)


Installerade!

Framme och installerade! Resan gick bra och jag trimmade Inova på kvällen som kändes helt okej. Imorgon kväll startar hon både 130 och 140.


På väg!

Nu rullar vi mot Åstorp i kylan! Red Marion innan vi åkte och hon var riktigt fin, bästa passet på länge! :) Inova joggas ikväll när vi kommer fram. Tävlingarna börjar inte förrän imorgon.


Hoppning!

Har hoppat båda hästarna idag. Inova kändes riktigt bra! Marion var dock väldigt pigg men inte så konstigt eftersom hon iprincip vilade hela förra veckan. Känns iallafall jättebra med Inova inför helgens tävling! :) Den här övningen är förövrigt en utav mina favoritövningar och den är väldigt givande om man jobbar konsekvent och gör den ordentligt. Speciellt bra med lilla sockerbitshindret nu när hästarna är lite på hugget och man kan jobba igenom hästarna och hämta hem de lite, samtidigt som det är viktigt att hästarna är framme och inte "fastnar" i volten utan kan fortsätta med bjudning där jag själv kan fokusera på att sitta still och ge hästarna förutsättning att hoppa väl igenom hela språnget.
 
 
 
 

Årets första tävling!

I helgen är det dags för årets första tävling så på fredag åker vi med Inova mot Åstorp. Ska verkligen bli jätte roligt att komma igång nu igen och planen är att hon ska starta 130, 140, 140. Marion får ta det säkra före det osäkra och avstå denna tävling men kommer gå landslagsträning helgen därpå och sedan är hon fit for fight till Helsingborg och kommande Scandinavium kval. :)
 

Inova Light 140 Tierp

Mitt favorit fordon

Tillbaka på hästryggen, lycka! Missade teoriprovet med en poäng idag och är sur som en citron. Finns därför en risk att Marion får vila då det är dömt för att misslyckas om jag inte har tillräckligt med tålamod. Dessutom har jag kort om tid och Inova är prioritet då hon ska tävla i helgen.


Inova och Julia

Fick precis den här bilden :) Inova fick en lång skrittrunda på 1h i solen, jättebra! Så tacksam att ha så bra människor hemma så jag kan åka iväg och ändå känna mig trygg och veta att allt blir som jag vill ha det där trots att jag inte är på plats. Ett bra team är minsann A och O i den här sporten! :)


Equiterapeut på besök!

Igår var hästarnas storfavorit Janne på besök och masserade. Båda hästarna var tydligen jätte fina i både hull och muskler. Väldigt bra! :)


Svar på kommentar

 
hej alma!
ska du tävla något internationellt under våren? du har inte planerat in att åka till tex arezzo,sunshine, valencia?:)
Hej! Ja det kommer jag men eftersom våren framför allt består av Elit-tävlingar och kval (Scandinavium och Falsterbo) så anpassar jag tävlingsplaneringen efter dessa tävlingar. Jag ser ingen anledning att åka utomlands när Sverige faktiskt har hög standard på Elit-tävlingarna. Dessa stora Internationella tävlingar som du nämner får vänta tills jag gått ut skolan, finns ingen möjlighet för mig att dra iväg flera veckor nu under sista halvåret i skolan. Dock är Sunshine Tour en tävling som jag verkligen skulle vilja uppleva :) (hade iof inte tackat nej till de andra heller;))
 
Ska båda hästarna gå yr-sm eller bara marion? :)
Om båda hästarna kvalar så kommer jag antagligen starta båda. Marion är kvalad och klar :)
 
tycker du niklas är en bra tränare? vad är bra och mindre bra med honom?
Ja, absolut. Han har hjälpt mig något extremt och har ju bland annat tagit mig från lättklass till msv A på ponny- och svårklass på häst. Framför allt så har han väldigt bra och genomtänkta övningar. Som tränare är han engagerad och jobbar långsiktigt. Han har hjälpt mig med allt från upplägg, planering, hästköp och mycket annat runt omkring.
 
Hejsan, tänkte kolla vem det är som äger marion? :) läste någonstans att du ägde henne och ett annat ställe att uppfödaren fortfarande gjorde det`?
Mamma äger henne tillsammans med Pelle Svensson. Uppfödaren ägde dock 50% när vi köpte henne så kanske där det blandats ihop?
 
Hej! Tänkta bara fråga hur hög Marion är? Du har en superbra blogg!
Hon är ca 160. Tack! :)
 
Vill först bara tacka för en jättebra blogg, så kul att fälja dig och dina hästar. Undrar bara, rider du med sporrar på dina hästar? och isf varför? Jag vet inte men för mig känns det bara fel. Vore intressant att höra din åsikt.
Ja oftast. De enda sporrarna jag äger är ett par ponnysporrar (ca 1cm och trubbiga) och jag rider oftast med dessa, dock använder jag de ytterst sällan. Mina hästar är väldigt framme för skänkeln och flyttar sig sidledsbara bara jag spänner sadelgjorden.;) Men jag vill ha en liten sporre för att kunna förtydliga om det skulle behövas, samt att jag har två ston varav Marion har en hel del attityd och kan behöva övertygas lite extra ibland.
 
Superbra blogg med fina hästar och duktig begåvad ryttare! Kikar in här varje dag och det slog mig att har du inga filmer från provridning av båda hästarna? Hade varit enormt roligt för en annan som förljer dig att se, du har utvecklat de hur bra som helst! Kämpa på!
Tack så mycket! :) Jo det kan jag absolut leta fram! Dock tveksam om jag verkligen vill dela med mig av Marions provridning haha.. Den består iprincip av att Pether står och "proar" ;)

Världsmetropolen Flen

Jag har det väl bra här i hålan Flen, men som hästmännsika är man ju ganska härdad när det gäller småstäder.. Har avdankat hela körkortsboken från måndag till tisdag och dagen har bestått av risk 1 och 2an. Halkkörningen var grymt rolig, tre timmars snack om droger och alkohol- inte lika roligt. 
 
Inova jobbar på bra med Julia där hemma och har joggats nu i två dagar och skrittats idag. Marion skrittas för fullt och hon är bättre och förhoppningsvis kan Denise börja jogga henne lite smått snart. Nu ska jag snart dra mig mot kudden då jag har dubbel körlektion imorgonbitti kl 8. Wiieeee, jag tycker det är roligt att köra bil faktiskt och kan faktiskt tycka att det påminner om ridningen lite när det gäller att hitta ett härligt och jämnt flow, och kan ju tillägga att väghinder är favoritmomentet. ;) Känner att kvällshumorn kommer ikapp mig.. Sov dags!
 
 Den här bilden från våran lägenhet beskriver väl ganska bra hur folket i Flen är.... IQn är ruskigt hög.

Tävlingsplanering

Så här se mina hästars tävlingsplanering ut framöver:
 
19-20 Januari
Åstorp (Skåne)
Nationell
 
8-10 februari
Helsingborg, Scandinavium-kval
 Elit
22-24 februari
Borås, Scandinavium-kval
 Elit
7-19 mars
Young Rider SM i Billdal
Elit 
 
12-14 april
Kungsbacka, sista Scandinavium-kvalet
Elit
 

Svar på kommentar del 1

 Upptäckte precis att det finns en hel del frågor att svara på, jätte roligt! :) Dock väljer jag att dela upp det i olika delar så ni får svar succesivt under veckans gång. Det innebär alltså att ni kan även passa på att ställa frågor nu så svara jag någon gång i veckan!
 
Hej!
Blir alltid så imponerad av att du har så stadig och balanserad sits i Marions otroliga språng!
Föddes du med den sitsen eller har du fått träna fram den? :) Om du fått träna fram den, hur gjorde du? :)
Keep up the good work! Du är otroligt duktig! :)
Tack!:) Jag har alltid tyckt att det varit viktigt med en bra sits och position och fokuserat mycket på det. Dock har jag aldrig behövt kämpa för det och det tror jag beror på att jag tänkt mycket på det från början och på så sätt undvikit stora fel som behöver justeras. Dock hade jag Niclas i hälarna som ständigt tjatade på mig varje dag under två års tid när jag var yngre, och han noterade tex hur fort jag tittade ner när jag red hästarna på marken. Hade även en period där jag red med lite utåtstående armbågar (något jag fått från Niclas men eftersom han är kille så var det helt okej ;) ) så under någon månads tid fick jag höra "in med armbågarna" sjutton gånger om dagen, haha. Balansen däremot har övats upp succesivt, de ponnysar jag tävlade hoppade väldigt mjukt, men min första storhäst hoppade väldigt runt och var väldigt känslig så då gällde det att hålla sin position, annars flög både jag och hästen i taket. Marion är dock den enda jag ridit som har så otroligt mycket tryck och visst finns det dagar jag hänger löst. Men till vardags jobbar jag en hel del utan stigbyglar, dock tror jag inte det har någon större betydelse när hon drar till riktigt fina språng.. Då är det bara mantag som är räddningen. ;)   
 
Gud vad fin hon är!! :) har två frågor: är hon lite överbyggd? (ser lite så ut på filmen) och sen, hon ser rätt stark ut, är hon det eller mest bara pigg och framåt utan att bli för stark? :)
Tack! :) Marion ser mer överbyggd ut än vad hon är och det beror på hennes aktivitet i bakbenen i galoppen. Hennes bakdel lever sitt eget liv och stutsar runt med ett himla tryck, haha. Hon har ganska svår mun och hon trivs inte alls på tex delade bett. Hon är inte stark på det sättet att hon tar en dragkamp men blir hon för pigg knäpper hon väldigt lätt av i nacken och springer, hon har en tendens att bli springig och då lite svår att komma åt men skulle absolut inte kalla henne stark. :)
 
vad fina saker! men va innebär de å va profilryttare har du några plikter? å får du alla saker gratis eller massor rabatt? =)
Finns hur mycket fint som helst! :) Jag har en del olika samarbeten varav det såklart är enskilda avtal, men självklart ska både jag och företaget har nytta av samarbetet och det ska medföra något positivt för båda parter.
 
När är första tävlingen nästa år? :)
Åstorp 19-20 januari.
 
Hon verkar hellre landa i vänster än höger, tror du skrivit om det tidigare, men kommer inte riktigt ihåg... Hur tänker du och tränar kring det? Jätteduktig är du verkligen!
Det beror tyvärr på skadan i våras och självklart tar det lång tid att bygga upp detta. Hon är svagare i högerbak och försöker därför göra det lite enklare för sig. Jag jobbar med detta dagligen och fokuserar mycket på att bygga upp henne igen genom att rida mkt förvänd galopp mm. Tack! :)
 

Intensivkurs

Trimmade Inova i ridhuset idag och hon kändes fin. Har trimmat igenom henne nu ordentligt i veckan så hon kan ta det lite lugnare medan jag är iväg men hon hålls såklart igång och joggas lite av Julia. Marion har olyckligt nog trampat sig med broddarna och får vila några dagar. Alltid ska det vara något när man ska iväg.. Jag åker alltså på körkortskurs en vecka och åker imorgon bitti och är tillbaka nästa måndag. :) Men jag fixar lite inlägg till er iallafall och ska ta mig tid att svara på lite frågor, var längesen nu!
 
 Ny favorit bild på Inova :) Från 140 i Tierp i somras

.


Hästbyte!

Precis hoppat Inova som gjorde det riktigt bra. Nu är det dags för hästbyte!


Höjdpunkter 2012

  • Mina två veckor hos Lisen och Peder i somras! Fick super hjälp av både Jens och Lisen och det var även här Inova började visa framfötterna och jag började hitta henne ordentligt. Ända sedan dess har hon gått från klarhet till klarhet och jag tror mycket på henne inför nästa år. Det var fantastiskt att få möjligheten att vara där och träna mitt i deras uppladdningar inför nationshoppningen i Falsterbo samt OS förberedelserna. Fantastiskt lärorikt att få trimma med dessa kunniga ryttarna till vardags och det har verkligen gett mig mycket! Otroliga tränings möligheter på deras fantastiska anläggning, verkligen en positiv upplevelse :) 
 
  • Scandinavium, Göteborg Horse Show. Fantastiskt! Ett av årets mål var att kvala till Scandinavium och jag lyckades faktiskt kvala med båda hästarna! Inova fick representera oss i den härliga arenen och gjorde det fantastiskt fint med en tredjeplats i första klassen! Helt klart en höjdpunkt att vistas på denna tävling bland världcupsryttarna.
 
  • Uttagningen i den preliminära landslagstruppen. Även fast skador förhindrade chansen att försöka kvala till stora mästerskap så var uttagningen i den preliminära landslagstruppen ett kvitto på bra prestationer under inomhussäsongen och även fast vi inte kunde full följa planen så gav det mig mycket motivation och drivkraft.
 
  • Debuten i Svårhoppning.  Debuterade 145 i ett Volkswagen GP kval med Marion med en rivning på sista hindret som resultat. Härlig comeback efter ett halvår av tråkigheter och skador!
 
 

Dippar 2012

  • Marions utdragna skadeperiod. Från toppen till botten.. Jag var hos Pether 27-29 december (2011, ett år sedan), där han sa att han tyckte att vi skulle satsa mot EM. Vi la upp en planering som innehöll alla stora Internationella tävlingar under våren. Men en vecka senare, två dagar innan landslagsträningen i Strömsholm blev Marion skadad. Missade SM, Scandinavium och det var helt enkelt bara göra om hela tävlingsplaneringen och ut och promenera med stjärnan. Det tog väldigt hårt mentalt och hela våren blev bara pannkaka.. Men efter regn kommer solsken!
 
  • Avramling på SM. Ett halv år senare var Marion äntligen på gång igen, hon kändes väldigt fin och hade hunnit startat 11 starter innan SM varav varit felfri 10 av dessa. Jag åkte dit med en bra känsla och vi skulle dit och ta revansch.. Men så roligt skulle det ju minsann inte bli.. Felfri fram till vattnet i andra kvalet där det blir tvärnit (som hon hoppade två dagar tidigare...) och jag flyger av och får några sprickor i knogen och lillfingret som jag fortfarande känner av och kommer känna av en lång tid framöver. Kan ju även passa på att nämna att detta är enda gången jag ramlat av henne.. och man kan väl tycka att man kan välja sina tillfällen.
 
 
 

Trim!

Har trimmat båda hästarna ordentligt idag! Båda två gick riktigt riktigt bra! Jobbade mycket övergångar, skänkelvikningar och mycket öppna på diagonalen i galopp, samt fokuserade mycket på förvändgalopp. Båda hästarna var grymt fina och gjorde det väldigt fint! :) Blev lite längre pass än vanligt men det var skönt att jobba igenom de ordentligt och trimma lite extra mycket nu när jag har lov och lite mer tid än vanligt. :) Dessutom åker jag iväg på körkortsgrej nästa vecka och då får hästarna ta det lite lugnare så nu får de ta i lite innan jag drar iväg!
  

Film Marion, träning för Pether

Väldigt nöjd med Marion också. Hon tittade till lite första gången vi hoppade igenom de fyra räckena men annars gjord hon allt väldigt fint. Självklart får man hela tiden jobba med att hålla henne innanför ramarna men jag älskar det konsekventa arbetet med henne och det ger mig så mycket som ryttare. Väldigt nöjd med Marion och som Pether nämnde så överhoppar hon sig inte på samma sätt nu utan endast hoppar väldigt väl. Härliga häst!


Inova träning för Pether

Väldigt nöjd med Inova som gjorde allt väldigt enkelt och fint! Trots att det var tungjobbade övningar som innehöll mycket styrka så kändes hon spänstig och allert! Känns att hon är i bra form och inte tar allt för mycket "stryk" av dessa styrkeövningar. Väldigt nöjd! :) 


Hoppträning för Niclas

Har hoppat båda hästarna för Niclas idag. Inova var väldigt okoncentrerad till en början men blev bättre under passets gång och avslutade fint! Marion var pigg så det blev mycket övningar som fick henne att bromsa upp sig mer och tänka till lite och även hon hoppade väl och lugnade ner sig mer under passets gång. Har inte varit hemma på 5 dagar men film från Pether träningen är på gång! :) lägger upp det här imorgon.


Nytt år, nya möjligheter!

Ännu ett år har gått vilket innebär att hästarna har blivit ett år äldre och jag är nybliven youngrider! Ser fram emot kommande YR år och tror att båda hästarna kan leverera med rätt förutsättningar. :)


RSS 2.0