Globen

Kollar hoppningen i Globen med Stina. Just nu ser vi en 140 hoppning och senare går det en 145 hoppning.


Nyklippt vilande häst i snö

Båda hästarna är nyklippta, det är kallt, snöar och mina hästar har viloperiod.. Finns en hel del energi i kusarna kan jag lova! De har endast promenerats och longerats i tre dagar så idag joggade jag Inova med livlina (graman) och passet gick helt enkelt ut på att bli av med lite energi. Marion fick en promenad i snön då hon inte har några problem med att vila och tar det på ett bra sätt! Imorgon får båda hästarna massage och kommer från och med nästa vecka börja ridas igång lite mer ordentligt.:)

Såg förresten att mitt bildinlägg inte blev så lyckat men jag fixar det imorgon när jag kommer hem igen. :) Hade iallafall en super trevlig kväll med härliga Team Runsten Equestrian! :)


Bilder från gårdagen

Lite bilder från jubileumsgalan

 


På språng

På språng


Ryttargalan ikväll!

Ikväll är det ryttargalan som gäller och jag tillbringar min sovmorgon i mjukisbyxor.. och mina skor som gör mig 10cm längre.. haha snyggt. Jag har aldrig varit på ryttargalan tidigare men det ska verkligen bli jätte roligt! Det är genomtänkt att den är placerad samma vecka som Globen eftersom alla stora ryttare kan delta vilket gör det hela lite roligare. I år firar förbundet 100 år så galan är placerad i Stadshuset med besök från bland annat drottning Silvia. För övrigt ska det bli kul att se alla vanligtvis skitiga hästmänniskor lite uppklädda och fina :) Bara att hålla tummarna att man inte ramlar eller snubblar in på röda mattan.. Skulle dock inte förvånas om så var fallet (höhö)..


Kärlek vid första ögonkastet

När jag skulle provrida Marion hade jag ingen aning om vad det var för häst jag skulle prova, det enda Pether hade sagt var att den var grym, att jag garanterat aldrig suttit på en så bra häst och att den hette någonting med Z, haha. Och med den lilla ledtråden lyckades jag leta upp denna film i bilen på vägen dit.. Sen var jag kär, och otroligt nervös under provridningen.. Jag hade aldrig någonsin kunnat drömma om att denna fantastiskt häst skulle bli min.
 
 

Morgonjogg

Inova fick ta morgonpasset idag, först jogg i ridhuset och sedan lite uteritt. Hon har verkligen gått in i skogsmulle rollen ordentligt så det blir minsann en klippning senare idag. Även Marion ska joggas lite lagom.


Dagens ridpass

Båda hästarna fick komma ut i skogen idag, jag red Inova medan mamma följde med promenerandes med Marion. Inova har faktiskt kommit ut i skogen hela 5 dagar den här veckan, jättebra och hon uppskattar det verkligen. Det som faktiskt är positivt med att jag lagt hästarnas lugna period lite tidigare i år är att man har större förutsättningar att rida ut, vägarna är fortfarande fina att rida på och vädret är ju inte allt för tråkigt trots allt. :) Jag tror även det är ett enkelt sätt för hästarna att återhämta sig främst mentalt ute i naturen. Jag kan jobba hästarna lite lagom och hålla de mjuka i kropparna samtidigt som de får miljöombyte och inte pressas allt för hårt. Dock börjar jag ju själv bli väldigt trimsugen vid det här laget men jag har trots allt mycket annat som ska hinnas med för tillfället så hästarnas lugna period känns välanpassat även på den fronten. :) 
 

Ridsport är en livsstil

Är ute och skrittar Inova på grusvägarna i solen med Boyce Avenue i öronen och ikväll är det SHM på friendsarena som gäller. Så nu när jag är ute i skogen lite filosoferandes så kan jag faktiskt förundras över vilket liv vi hästmänniskor egentligen lever. Jag lever som i två världar varav ena består av allt det vardagliga som skola, vänner, pojkvän och hela den biten.
Det andra är såklart hästvärlden, som består av ett gäng som är som ett enda stort cirkussällskap. Man transporteras till de mest konstigaste städerna där man träffar samma gamla goa människor. Man transporteras till ett liv med helt andra människor och samarbeten, men där alla delar samma intresse och brinner för ridsporten. För att sedan på måndagen komma tillbaka till allt det vardagliga igen, till rutiner, skola och helt andra människor, för att sedan dra iväg igen med hela cirkusen och allt där runtomkring.

Detta är verkligen charmigt och alla dessa delar gör mitt liv så fulländat och jag får verkligen en dos av alla delar. Detta gör att jag inte tröttnar på någon del och samtidigt får man en möjlighet att få komma ifrån allt lite och det tror jag är viktigt för att hålla motivationen uppe och uppskatta båda delarna. Ridsporten är faktiskt inte bara en sport, utan även en livsstil.


Dagens ridpass

Joggade båda hästarna i ridhuset idag och de kändes väldigt fina. Inova var jättefin och känns väldigt fin nu, så tråkigt med vila när hon är så fin, vill bara trimma! Iallafall jobbade lite lagom och hon gjorde det okomplicerat. Dressyrtränare Åsa nämnde även att hon ville byta häst med mig, haha.. Inova har minsann blivit en riktig liten dressyrhäst, det kunde man minsann inte tro för 1.5 år sedan när varenda pass gick ut på att stretcha och lossa för att få henne lite samarbetsvillig och mjuk, nu leker hon runt för små hjälper och gör både galopppiruettera och byten i vartannat (kräver såklart inte så mycket nu under vilan), så roligt att jobba med denna häst! :)
 
Marion kändes också väldigt fin och jobbades lite lagom. Har blivit kompis med min sadel nu också så det är riktigt trevligt! Bara lite tävlingar i planeringen som saknas..
 
 Taktikar med Pether Markne och Henrik Lannér i Scandinavium, samtidigt som Roffe trimmar lite i bakgrunden.. Denna helg är helt klart en av årets höjdpunkter!

Till salu

Jag har rensat lite bland min och hästarnas utrustning och har en hel del att sälja. Lägger upp en del nu, och lite annat vid ett senare tillfälle. :) Kontaktas via min mail [email protected] vid intresse.
 
Pikeurkavaj Skarlett, grå storlek 34. Använd ca 2 säsonger. Nypris 1899, säljes nu för 400kr.

Boxgardin, helt oanvänd. 100kr

Lugn dag!

Började dagen med att svimma två gånger i duschen och sen intog jag soffläge hela dagen vilket var väldigt välbehövligt. Vid 16 tiden rörde jag mig hemåt och sedan vidare mot stallet där mamma hjälpte mig med allt jobb runt omkring medan jag red. Båda hästarna fick röra på sig men jag kan ju inte påstå att det blev så mycket kvalitet, men de har iallafall fått röra på sig och det är det viktigaste.


Snabbinlägg

Båda hästarna har skött sig super idag! Inova fick komma ut i skogen och rasta sig lite, hon uppskattar verkligen det.
Joggade Marion i ridhuset som kändes väldigt fin! Jobbar de bara lite lätt som sagt men har ingenting att klaga på och hästarna presterar fint och okomplicerat :)


Lever på medeltiden

Jag känner mig totalt handikappad. Jag har ingen fungerande mobil och kan därför inte nås eller nå någon. Samtidigt har hela huset sagt upp sig, har inte haft någon el sedan igår. Så man kan ju säga att det är som att leva på medeltiden. Ingen mobil, inget internet, inget fungerande kök, ingen värme, dåligt med varmvatten och framför allt kolsvart.. Så som ni förstår så drabbas uppdateringen lite nu då min största prio är att försöka överleva framför brasan.. ;)
 
Bortsett från dessa små detaljer (hehe) så rullar det på ganska bra! Hästarna sköter sig fint och har fått kommit ut i skogen en hel del och idag ska hästarna endast promeneras. Har även en hel del grejer som ska säljas som kommer upp här inom kort! :) Sen har jag förhoppningsvis ännu en rolig sak att berätta men det väntar vi lite med tills allt är spikat.. Även fast jag helst av allt hade velat berätta det redan nu, men lugn i stormen! :) 
 
 
 

Lugn period

Hästarna har tyvärr gjort årets sista tävling och inleder nu en lugn period. Väldigt tråkigt då båda hästarna känns riktigt fina nu och jag hade gärna ridit en tävling till på framför allt Inova för att få fler bra rundor i kroppen nu när hon gick så bra senaste tävlingen. Planen var egentligen att åka till Danmark i december men tävlingen har gjorts om i år och den är inte längre Internationell, tråkigt.. Så hästarna får helt enkelt en tidig vila, det passar dock bra då de behöver vara i fin form tidigt nästa år. Nu väntar alltså lugnare arbete någon vecka och sedan är det bara börja trimma inför mitt första år som YR.
 

Dagens övning

Gymnastik och lydnad på schemat idag. Inova är klar och gjorde det mycket fint. Nu dags för hästbyte :)


Konsekvent perfektionist

Enligt mig är en av mina starka sidor inom ridningen mitt konsekventa arbete och mitt perfektionistiska tänk. Jag klarar helt enkelt inte av att se hästar som är olydiga och okänsliga, som tar halvhalter på fel sätt eller när man ser ryttare sitta och jobba utan någon som helst effekt. Att se ryttare klämma med benen om och om igen och den ända reaktionen är en viftande svans, eller när en halvhalt inte fyller sin funktion. Och det är faktiskt lite skrämmande att det överhuvudtaget finns ett fåtal hästar som faktiskt går svårhoppning utan sådant basic arbete, som att vara framme för skänkeln. Jag som ryttare skulle aldrig någonsin våga rida in på en häst som eventuelt kommer ta en förhållning eller räcka fram på en distans, på en bana som kräver disciplin, lydighet och kvicka reaktioner.

 

Jag är perfektionist när det gäller ridningen och för mig hänger konsekvent arbete ihop med perfektionist. Som perfektionist så lämnar jag inte något åt slumpen eller nöjer mig med okej och det leder ju i sin tur även till konsekvent arbete. Är det inte perfekt så är det bara göra om och göra rätt som gäller och jag tror att detta är något som gjort mina hästar lydiga och framför allt uppmärksamma. Tar hästen inte skänkeln första gången så blir det två fötter i sidan, och vips så är hästen framme för skänkeln resten av dagen. Och genast kan man med rida med små fina hjälper och få en tydlig reaktion som svar.

 

Marion är en häst som gjort mig ännu mer noggrann på så sätt att handlingen verkligen ger följder på henne, man får konsekvenser.. Om jag inte skulle vara noggrann med henne och tex, rida iväg lite på ett hinder, så kan jag ju förvänta mig en hel del spring på resten av alla banans hinder. Eller om en halvhalt inte går igenom helt och jag låter det vara och istället bara försöker göra en ny, då kommer garanterat inte den heller fungera, utan det är halt och rygga som gäller. Pratar man inte med stora bokstäver så kommer man garanterat få skit för det och gränserna kommer så småningom att töjas. Så är man det minsta slarvig så är minsann Marion där och påminner, för ger man henne lillfingret så tar hon hela handen. Hon kräver tydliga gränser och disciplin.

 

Detta har ju såklart satt sina spår även på Inova och enligt mig är det positivt. Att jag inte lämnar något åt slumpen har gett ett noggrannare arbete där hästarna blivit mer uppmärksamma. Jag tänker först, och gör sen. Jag har helt enkelt lärt mig att tänka på konsekvenserna, att tänka ett steg längre i mina beslut.

 


Återhämtning

Båda hästarna har fått vila idag, dvs promenader. Dock verkade hästarna inte alls trötta idag, Inova bockade runt som en galning och Marion sprang runt mig och fnös, haha. Själv hade jag väntat mig två lite tröttare hästar men de verkar minsann ha en hel del energi kvar så det var ju härligt. :) Imorgon ska båda hästarna joggas lite lagom, fortfarande återhämtning som gäller men jag hjälper de lite med att rensa kroppen från slaggprodukter efter helgen.
 
 
Inova Light, Drammen, Norge

Tappsko!

Ja det hela började lite rörigt då Marion tappade en sko igår i 145an, vi velade länge om vi skulle ta med henne idag eller inte och vi beslutade oss tillslut för att ta med båda hästarna. Konstigt nog fanns det ingen hovslagare på plats, men världens bästa Ida Rhenström tog sin lediga söndag och skyndade sig till Södertälje för att lösa allt och lite till, fick hjälp med både skon och lite annat! :) En stor guldstjärna till henne! Vi hann dock inte till 140 starten utan fick istället starta Marion sist i 145 idag, egentligen inte optimalt då jag vet att hon blir trött sista dagen men samtidigt behöver vi rundorna och rutinen så det fick helt enkelt bli så idag.
 
Jag gick ut som sista start i 145 och då var det endast en nolla. Vi fick ett onödigt nedslag i början av banan och jag la därefter upp galoppen för att försöka vara en snabb fyrafelare, dock ledde detta till ett missförstånd på en linje där jag valde att ta bort ett språng, dock stod hindret lite gömt så Marion hann inte uppfatta det i tid så vi fick nedslag även på detta hinder. Bortsett från det hindret så var det en bra runda och hon hoppade bra idag med. Lite mer tungjobbat och banan var mer krävande idag vilket var väntat. Positivt är att det känns som att hon hade mer kraft och energi idag än i Strömsholm sista dagen, vilket är positivt eftersom hon ändå har gått större denna helg. Sakta men säkert börjar hon komma tillbaka i fin form :)
 
Inova lekte runt 140 idag med, dock ett nedslag ur ena kombinationen men det var mitt fel då jag kom lite nära in i kombinationen så hon räckte inte riktigt över bakbommen på oxern. Annars inga problem och jag är så glad över denna härliga häst, fantastiskt hur hon fightas!
 

Film 145



Ett ner i 145

Stjärnan lekte runt idag och hoppade mycket väl, väldigt fokuserad på sin uppgift! :) Varken tittig eller vinglig och det är nästan pinsamt hur lätt hon gör det. En miss från min sida idag men det grejade hon utan att ens vara i bommarna. Fick dock ett tråkigt nedslag ut ur ena kombinationen där hon gick ner lite tidigt, vet inte riktigt varför men den stod rakt mot läktaren och det är möjligt att det bromsade upp henne lite. Annars nemasproblemas! Bra rytm och galopp från start till mål och hon var inte i någon bom förutom nedslaget, härligt att sitta på en liten häst med ett fantastiskt register. Allt känns lätt med denna häst! :)


På väg t södertälje

Vet inte riktigt vad som hände med förra inlägget men texten försvann iallafall. ;)

Fick iallafall sovmorgon imorse och åkte ut t stallet efter lunch. Har joggat Inova som kändes fin, fick bara ett lätt pass idag. Hon vilar från tävling idag och går 140 imorgon igen. Marion är med idag och det är dags för vår tredje start i svårhoppning, det är faktiskt vår första nationella 145, dock lär det bli tufft ändå då det är Peter Lundström som bygger. Han brukar bygga tekniskt, men bra! :)


Sovmorgon!


Film 140

Lycka!


Träning ger resultat!

ÄNTLIGEN så börjar Inovas utveckling synas även i resultatlistan! Hon är så grymt fin och hoppar med superinställning och fantastiskt självförtroende. Ett litet nedslag på sista hindret i omhoppningen i 140 idag men det gör faktiskt ingenting. Jag är bara så glad över att hon känns så fin och att vi hittat tillbaka, hon fightas med mig och leker runt med öronen konstant framåt. Det har varit ett kämpigt år men nu känns det som om att det ääntligen börjar lossna. Jag tror minsann att ett år av slit och motgångar börjar löna sig och Inova har ju helt klart gjort min dag! Det finns hopp för framtiden :)

Marion lekte runt 130in lite fint och felfritt med pris. :)


Tävling imorgon!

Imorgon är det tävling och jag är laddad till tusen, känns som jag inte tävlat på huur länge som helst! Det blir alltså tävling i södertälje där Marion startar 130 och Inova 140. :)
 
Haha, senast jag var och tävlade i södertälje gick det ju inte riktigt som planerat och vi tog ett extra hinder på vägen, haha... Något av det konstigaste som hänt när jag tävlat! Jag gick in och satsade, och Marion är ju minsann med på noterna.. Och letar hinder. Haha, ibland blir det inte riktigt som man tänkt säg.. Hoppas på att det inte blir någon repris på det i år ;)
 
 

Gårdagens träning, Marion


Film träning

Hann bara ladda upp filmen på Inova innan datorn blev lite väl överhettad och dog, så ni får helt enkelt nöja er med det tills imorgon :)
 
Känns grymt bra med Inova nu.. Hon utvecklas hela tiden, både muskulärt och teknikmässigt. Hon har kommit ihop sig ordentligt nu och skapar ett bra tryck och spänst! Hon hoppar riktigt korrekt både fram och bak, med svansen flaggandes.. Sånt gillar vi! :) Blir så motiverad av att arbeta med henne, hon är en fröjd att rida varenda dag och har en extrem vilja att utvecklas. Tycker om henne mer och mer för varje dag som går, hon gör framsteg. :) 
 

Glada hästar!

På väg hem efter att ha hoppat båda hästarna för Niclas. Båda två var glada då de inte gått över en bom på två veckor. Båda hästarna var superfina och det är en fröjd att sitta på två så kapabla hästar! Känner mig lugn inför framtiden :) Lägger upp filmer senare.


Veckans planering

Måndag: Marion trim, Inova skritt
Tisdag: Marion skritt, Inova trim.
Onsdag: Hoppträning
Torsdag: Båda hästarna jobbas lite lagom.
Fredag: Tävling i Södertälje. Marion 130, Inova 140.
Lördag: Tävling i Södertälje. Marion 145
Söndag: Tävling i Södertälje. Marion ev 140, Inova 140.
 

Dagens ridpass

Jobbade Marion i ridhuset idag och det var väl liknande som igår, behövde 5 min även idag men sedan var hon som vanligt igen och superfin! Jobbade bara basic med övergångar, tempoväxlingar, sidvärts, rakställning mm.. Båda hästarna känns riktigt bra just nu! :)
 
Inova fick en lugn dag i idag men en barbacka tur i skogen. Imorgon blir det ombytta roller så då går Inova lite tuffare och Marion lite lugnare. :)
 

Världscupen på svt 1

Svt 1 sänder världscupen från Frankrike
 

Tillbaka till verkligheten

Uppdateringen har verkligen varit under all kritk men nu är jag hemma och då blir det som vanligt igen :) Vi kom hem runt 9- halv 10 igår och jag spenderade då kvällen med min favorit. Åkte ut till stallet i förmiddags och möttes av två lurviga hästar med manen åt alla håll och kanter, haha, så fick börja med lite kvalitetstid. Båda hästarna kändes jätte fina idag, visst känns det att andra har suttit på dem (missförstå mig rätt) men det tar inte mer än 5 minuter att få de dit man vill ha de igen :)
 
Började med Inova idag som var grymt fin! Julia har gjort ett superbra jobb med henne och underhållt henne på ett riktigt bra sätt. Julia har jobbat henne lagom lugnt nu i veckan med varierad träning och det märktes idag, Inova hade precis den energi och den motivation som jag önskade för att få till ett riktigt bra trimpass. :) Utmanade Inova lite extra idag men hon fortsatte minsann att briljera och gjorde allt lekande lätt, så grymt fin! Jag blir så glad över hur denna fantastiska häst utvecklas hela tiden, det är verkligen motiverande att arbeta med denna häst :)
 
Även Marion jobbade på fint idag! Hon har gått på halvfart när jag varit borta och gått ungefär varannan dag men det har passat ganska bra! :) Det är dock lätt att man blir lite passiv på henne då hon rör sig så himla mycket och har sånt naturligt påskjut och man blir helt enkelt lite bortskämd med att hon ger en sådan härlig känsla, och är man inte van vid detta så finns det en risk att man blir lite för nöjd lite för fort. Jag fick börja passet med att aktivera henne lite men efter två varv var hon där jag ville ha henne igen, helt ärlig för hjälperna och jämn på båda tyglarna och jämnt påskjut bak (blir ju lätt så att hon tar i mer med vänsterbak eftersom hon är starkast där). Hon var superfin i slutet och kändes riktigt bra. :)
 
Skönt att båda hästarna har gått bra i veckan och fått ta det lite lugnt. Supernöjd med Julia och Denise som jobbat på bra med hästarna medan jag varit borta, de har underhållt de på ett bra sätt utan att ta några konflikter och inte gått inför djupt i detalj i ridningen utan mest rastat de, precis som jag önskade. :)
 

Motivationshöjande

 
Märkte precis att de inlägg jag gör från mobilen inte publicerats.. Lite bittert, menmen. Imorgon åker vi hem och jag längtar verkligen. Antagligen är jag väl lite dum i huvudet, mem jag vill hem och trimma mina fina hästar nu. Det är tävling nästa helg och då ska hästarna vara precis som jag vill ha de, då d ska gå stora klasser.. Det är verkligen bra för motivationen att komma iväg lite ibland, att få längta lite. Jag har ingen problem med motiveringen i vardagen men det blir ju lite så att tävlingarna driver motivationen i vardagen då jag vill arbete hästarna inför något och matcha de inför det. Nu när jag varit borta en vecka har jag hur mycket bra övningar som helst på gång och längtar efter att bara trimma! :) Hästarna jobbar väl på helt okej där hemma och idag kommer min equiterapeut Janne så hästarna får massage :) Han kan mina hästar vid det här laget så känner mig inte alls stressad över att jag inte är på plats. Dessutom är ju Julia såklart där :)

RSS 2.0