Animo kavaj

Här är en bild på min Animo kavaj. Har den i marinblå och är jättenöjd med den. Animo har överlägset bäst passform på sina kavajer, as sköna! Tyckte dock att den här nya modellen var ful första gången jag såg den med dragkedjan sådär men jag vande mig ganska fort och nu gillar jag den skarpt! :)


Han gör det igen!!

Trots att jag sitter i en annan del av världen så är det klart att man har kollen på att RGB tog hem världscupen i Lyon idag tillsammans med Casall La Silla. Det går bra nu!




Tränings och tävlingsupplägg

Jag skulle vilja se hur din tränings och tävlingsplanering ser ut för höst/vinter. Typ vilka tävlingar du har planerat in, vilken målsättning du har med säsongen och kanske även hur du lägger upp ett träningspass. Typ vad gör du och när på passet.
Vidare undrar jag om du kompletterar med egen fysisk träning såsom styrka, kondition, balans, rörlighet, tajming etc.

Svar: Väldigt många frågor i en fråga så jag delar upp det lite och börjar att svara på den fetstilta texten idag. :)Som jag skrivit tidigare så åker jag bort en vecka nu, så i samband med de så går vi in i en återhämtningsfas där hästarna får ta det lite lugnare en vecka och vår veterinär kommer även på torsdag och ska göra en check up på hästarna.

När jag kommer hem så rids det på som vanligt och sedan åker vi till Södertälje v 45 och hoppar endast en 120cm på båda hästarna. De behöver gå ner en tävling och hoppa lite lägre för att de ska känna att det är lite lätt eftersom båda är väldigt ambitiösa och Zeta är trotsallt relativt orutinerad. 

Därefter fortsätter vi med kvaltävliingarna till Scandinavium, sedan någon lugnare vecka över jul och sen fortsätter det med några fler Scandinavium kval och därefter blir det SM i mars. Blir troligen även något nationellt meeting mellan alla kvalen men de är inte planerade ännu.

Planen är att prestera så bra som möjligt i kvaltävlingarna och sedan se hur långt det räcker, vi fokuserar även på att få hästarna så väl förberedda till SM som möjligt vilket betyder att det inte blir någon längre break över jul och nyår utan det är där vi lägger grunden inför hela vårsäsongen. 
 
Målen är att jag ska försöka hinna kvala även Zeta till SM i mars, mitt mål på SM lägger jag inte upp ännu utan de tar jag sedan när jag vet formen på hästarna och mig, alltså någon gång i början på nästa år.  Sen är jag såklart väldigt sugen att komma bland de 16 bästa juniorerna och kvala in till Scandinavium men man får ta ett kval i taget och se hur långt de räcker i slutändan.

Det här är målen och planeringen fram till SM sen har jag även ett långsiktigt mål men det publicerar jag inte på bloggen då det krävs otroligt mycket och jag är inte riktigt säker på att det är rimligt så det får stanna utanför bloggen. ;)


Framme!

Kom fram till värmen runt 1 idag och har legat och solat hela eftermiddagen. Har haft 27 grader nu på kvällen när klockan är typ 10... Jag klagar inte! ;)

Julia skrittade ut på Inova idag och Evelina på Zeta, det gick fint och de fick ut och röra på sig i 30min. Tack för hjälpen! :)

Kommer skriva några små inlägg (även fast de inte är speciellt roliga) medans jag är här men jag har som sagt gjort en del tidsinställda inlägg. :P


Veckans planering

Lördag (idag): Evelina och Julia skrittar ut på varsin häst, med andra ord Vila för hästarna.
Söndag: Zeta tömkörs, Marie tar Inova.
Måndag: Zeta vilar, Marie tar Inova.
Tisdag: Båda vilar, Evelina och Julia skrittar ut (?)
Onsdag: Båda tömkörs
Torsdag: John kollar hästarna. Veterinär check.
Fredag-lördag: troligen skritt eftersom John har tittat på de.
Söndag: Hemma! :)

Inatt klockan 3 så åkte jag till Kanarieöarna, tur att man är resevan och har väldigt lätt för att somna ;)



God Natt!

Har gjort massa tidsinställdainlägg nu på kvällen så nu är det dags att dra sig till sängen! Ska upp om 3 timmar, vore härligt med någon timmes sömn iallafall! :)


Mina finaste! :)


Dagens ridpass

Joggade Zeta lång och låg i 10-15min i ridhuset därefter skrittade vi ut i skogen i 25min. Fokuserade bara på att hon skulle få sträcka ut ordentligt och hon kändes faktiskt fin! Gjorde absolut ingen krävande utan hon fick bara röra på sig lite och komma i skogen och tänka på annat.

Var och tränade för Jens Wickström idag på Inova. Det gick bra och Inova kändes fin! Fokuserade mycket på att jobba i ett lite högre tempo och verkligen galoppera ur sväng. Trots att hinderna inte var särskilt stora och jag red på i ett bättre hinder så var Inova fortfarande försiktig och fortsatte hoppa lika runt och fint. 

Nu får både jag och hästarna en välbehövd lugn vecka och nu ska jag packa klart det sista!


Dagens plan

Har en del o göra nu när det är sista dagen innan jag åker.

- Rida Z.
- Inova ska badas.
- Båda hästarna ska stå i solariumet.
- Ska mocka o göra mat.
- Fixa i ordning all utrustning till jag är borta.
- Ska hinna med allt innan jag åker iväg och tränar med Inova.

Kom precis fram till att jag har lite ont om tid så det är dax för mig att dra mig mot stallet.


Dagens ridpass

Började med att rida igenom Inova som hade jättemycket träningsvärk från igår. Fortsatte att jobba med det från träningen igår att få henne i en väldigt låg form i ett lugnt tempo. Hon kändes faktiskt fin i slutet när hon blev lite varm i musklerna, väldigt bärig och fin och jag hade i princip ingenting i handen. Inget krävande utan hon fick mest röra sig och komma loss lite. :)

Tränade Zeta för Marie. Kändes inte helt hundra idag heller men bra mycket bättre än igår men hon kommer inte riktigt igenom kroppen helt och det känns som att det tar emot lite så jag fick en känsla av att hon är lite matt i kroppen. Så nu är det lite ändrade planer.

Skulle egentligen åka med Zeta och träna för Jens Wickström imorgon men jag tar med Inova istället, känns så onödigt att åka med Zeta om hon är lite matt eftersom hon har väldigt mycket temperament och jag vill ju gärna fortsätta hålla mig lite kompis med henne. ;) Zeta får ta det lugnt från och med nu och en vecka framåt tills jag kommer hem igen, under tiden ska även vår veterinär titta på båda hästarna.

Zeta har gått hårt de här två månaderna hon varit hos mig nu och hon har även hoppat relativt stora klasser. Hon behöver nog lite återhämtning kroppsligt eftersom hon brukar sin kropp mer än normalt för höjderna hon hoppar vilket sliter lite extra på henne, så både jag och Zeta får en lugn nästa vecka. :)


Lov!!!

Nu har jag höstlooov! Såå skönt! Jag har bara en företagsekonomi grej som ska vara in skickad innan kl 12 inatt, när den är gjord så kan jag verkligen ta lov efter en mördar-vecka med 2 prov, 3 inlämningar och 1 redovisning. Skönt att man har en vecka framför sig med sol och bad så man hinner vila upp sig lite någon gång ibland.. :)

Ska snart dra mig ut till mina fina och träna en häst för Marie(har inte bestämt mig för vilken häst än) och den andra ska jag bara rida igenom. Morgondagen är lite oklar men åker troligen till Fornboda på kurs för Jens Wickström på minst en häst. Men mer info om det lite senare :)

Nu ska jag ta mig i kragen och göra klart företagsekonomin så jag får ta lov!! :)


Min finaste får såklart stå för bilden idag.
Kan inte sätta ord på hur mycket jag saknar honom.


Ett halv år sedan nu..

Ett halv år har gått sedan du lämnade oss.


Finaste Vioux Star M


Dagens hoppträning

Var och hoppade båda hästarna för Niclas idag. Började med samma övning som jag gjorde förra veckan med räcke, bom med ett steg framför och bom med två steg bakom räcket, därefter hoppade vi en bana som innehöll, linjer, bågar och kombination.

 Började med Inova som kändes jättefin! Hon var väldigt lösgjord och fin och hoppade väldigt väl! Valde att inte hoppa något stort idag eftersom de gått hårt i helgen.

Sen var det dags för Zetas tur.. Kändes inte alls bra... Hon var springig, tittig och överallt.. Vi jobbade helt enkelt inte med varandra idag. Hade jättesvårt att komma åt henne då hon antingen knäpper av framför hinderna så man inte har någonting och rida ur eller så springer hon med huvudet uppe bland molnen vilket gör att hon blir springig och bara drar sig in i bottnen. Det är precis i de här lägena som man verkligen blir påmind om hur mycket jobb som det faktiskt är med henne... Så länge vi jobbar med varandra så gör hon faktiskt allt för mig, men när det inte går så går det satan käpp rätt åt helvete.. 

Aja, det var en nyttig träning och Inova var faktiskt riktigt fin så det var ju roligt iallafall! :)

Jag har faktiskt tänkt på att det alltid känns som att jag skriver att de är fina och att det alltid går bra. Men jag har faktiskt kommit fram till att oavsett hur de känns när jag börjar rida så slutar jag fasiken inte förrän det känns bra - vilket gör att jag såklart skriver att det har gått bra, varje dag. Men idag så gick det minsann inte bra i slutet heller eller joo, när jag trava av.. SCORE!


Inova Light, Grevagården


Film från helgen

Inova 140cm, 4 fel.
Kom lite nära på trippeln o landa på bakbommen så fick jobba lite för att räcka fram på 4 steg till 4an ;)


Tips!

Nu är det så att jag drar till Kanarieöarna på lördag vilket betyder att det inte blir så mycket "dagens ridpass". Detta betyder även att jag behöver göra massvis med tidsinställda inlägg under en hel vecka för här ska minsann inte bloggen ligga nere. ;) Så om ni vill ha något att läsa medans jag är borta så kom med förslag för själv har jag lite idé-torka! Är det något speciellt som ni undrar över? Kan ju vara allt från utrustning, favorit tävlingsplatser, tidigare hästar, övningar, filmer från tävlingar, förebilder, jag kan även ta mig tid att fylla på "svar på kommentar" kategorin. You name it! 

Som sagt, vill ni ha något att läsa så är det dags att komma med lite önskemål! :) För nu är det ni som får bestämma vad ni vill läsa! :)

Har föresten äntligen en ny header på gång! :)


Vioux Star M


bilder




Plugghäst, HEHE

Har precis suttit och skrivit ett prov i 2,5 timme och skrivit ihop 10 A4, lagom kul men de kändes ganska bra. :) Fick tillbaka ett prov som jag skrev förra veckan i Geografi som jag fixa ett fint MVG på! :)

Dagen spenderas med ännu mer plugg.. Hatar veckan innan lov när alla lärare lägger uppgifter coh prov som ska vara klara menmen, det är minsann bara ta sig i kragen! ;)


Kvällspromenad

Var i stallet sent idag och gick en promenad på 30-40min med båda hästarna. Nu ska jag sova, har samhällskunskap B prov imorgon kl 8. Jihaaa! Guten Nacht!



Bilden!

Bild från debut i 140cm!



Nu har föresten ställningen kommit från kvalet helgen och jag fick med mig 17p på Inova och 12p på Zeta :)


Snabbinlägg

Har grymt mycket plugg nu så lägger bara in ett snabbt litet inlägg.
Red igenom båda hästarna efter helgen igår, båda kändes lite matta men blev fina i slutet och rejält lösgjorda. Testade även ett nytt bett på Inova som var jättebra för att få igenom henne ordentligt i sidorna. Ett i-håligt-bett med hål i. Ska skriva lite mer om det när jag ridit på det lite mer. :)



Åker ut till hästarna sent ikväll och går med de, vilodag idag. Lägger kanske in något mobilinlägg under kvällen.
Har föresten köpt en bild från strömsholm på Zeta, den kommer upp så fort jag fått den! :)


Helgen!

Är väldigt nöjd med hästarna de här två dagarna. Felen som har blivit tar jag helt på mig själv, båda hästarna har hoppat väldigt väl och har kännts väldigt fokuserade och Zeta har inte alls varit spänd inne på banan vilket har underlättat väldigt mycket! :)

Fick dessutom reda på nyss att jag kvalade med Inova till YR-finalen i 145cm imorgon men valde att tacka nej och spara hästarna lite nu när de har varit så fina i helgen men det var lite roligt iallafall! :) De 30 bästa gick vidare från idag till YR final imorgon där de 30 bästa (alltså alla som lyckats ta sig till final) får poäng med sig i scandinavium kvalen för YR (som även juniorer får starta) men som sagt så tackade jag nej.

Har räknat ihop en liten ställning för juniorerna från första kvalet och så här ser det ut: 

Louise TorgersenFjärås Hoppryttare

Nicole HolménFlyinge HSK

Louise TorgersenFjärås Hoppryttare

KarlJakob IngvarssonVarbergs RK

Sissela SmithHeby RF

Hanna KlensmedenValdemarsviks RK

Moa RautenbergHalmstads FK

Melina ForsbergBorås FK

Amanda LundbergSkogslottens RF

Sara AnderssonVästerviksorten

Alexandra EmanuelssonNääs RF

KarlPhilip IngvarssonVarbergs RK

KarlJakob IngvarssonVarbergs RK

Alma RaneboÅrsta-Runsten

Thess GanzAnderssonÖsterlens RF

Denise NybergJump Club RSF

Sara AnderssonVästerviksorten

Anna IngvarssonVarbergs RK

Alma RaneboÅrsta-Runsten

Räknade bara fram till Zeta. Ligger på en 14e plats på Inova och 19e plats på Zeta efter första omgången. Detta betyder att Inova ligger på Scandinavium plats. :) Om de är någon som lyckas kvala på två hästar så får man dessutom bara starta en häst vilket betyder att Inova ligger på en 12e plats om man räknar varje ryttare en gång, alltså med en häst. (De 16 bästa ryttarna går vidare till Scandinavium). 

Jag ska försöka hinna ladda upp lite filmer imorgon. :)

På väg hem..

Hästarna har varit fantastiska idag! Jag hade ett ner på båda hästarna i 140-kvalet idag! Båda hästarna har även samlat lite fina poäng till scandinavium :) nöjd med 140-debuten på zeta och Inova kan man minsann inte klaga på. :) Fina hästarna! :)

Morgondagen

Efter en kvällspromenad och lite mat så står hästarna nöjda i sina boxar. :)

Efter lite velande idag så har både Niclas och Pether övertygat mig om att även starta Zeta i Scandinavium kvalet imorgon, det blir alltså vår debut i 140cm (har hoppat 3st 130cm och nollat alla och hoppat 2st 135 med ett nedslag i båda). :) Alltså går båda hästarna 140cm imorgon så det blir riktigt spännande. Hästarna känns jättefina så imorgon är det helt enkelt upp till mig! Har även Niclas till hjälp imorgon vilket är en stor trygghet. :)

Nu laddar vi med lite sömn!


Fina hästar!

Zeta var först ut idag och satte en fin nolla! :) Inova hoppade riktigt fint men vi fick tre ner, alla rivningar var mina så jag får minsann gottgöra henne imorgon och skärpa till mig! ;-) Båda hästarna känns superfina och har fokuserat fint inne på banan

Framme!

Nu är vi framme och har installerat hästarna i boxarna. Zeta håller lugnet ovanligt fint och Inova är lite mer taggad än vanligt så det här blir suveränt!

Min klass börjar 8 imorgon och jag startar som nr 81 på Zeta och 154 på Inova av 180 starter. Klassen har delats av vid nr 90 (på grund av mer än 100 starter) vilket betyder att jag är i slutet av båda "klasserna". :) Imorgon går båda 130cm, kikade in på banan lite snabbt idag och det såg bra ut, lite stor för att vara en 130cm men det ska det väl vara på elit-tävling så det blir nog fint! :)

Båda hästarna tömkördes imorse av Cilla och hon tyckte det såg jättefina ut!


Bild på Zeta från tömkörningen idag.


På väg...

Sitter i lilla lastbilen på väg till strömsholm, det tar ca 2h dit så det är skönt! Hästarna är rena och fina och förhoppningsvis lika taggad som jag är :) skriver mer ikväll när vi kommer fram! :)

Dagens ridpass

Hoppade båda hästarna hemma idag. Hoppade ett hinder med bom före och efter och även en linje: räcke, 3 steg, oxer. Zeta kändes väldigt fin och Inova fick ett väldigt bra pass inför helgen. Jag fick till "bra fel" på Inova vilket jag gärna strävar efter att få på henne tätt inpå tävling så hon inte blir så nonchalant, ett perfekt pass för Inova inför helgen. Zeta gör det mesta väldigt lätt och väldigt bra, henne behöver man minsann inte väcka. :P

Klippte även Inova idag så nu ser båda lite välvårdade ut igen ;) Imorgon bär det av till en tävling som vi har tränat länge inför, planen har hela tiden varit att försöka få hästarna så väl förberedda och i så bra form som möjligt inför den här helgen. Det blir en av årets största tävlingar och det känns som att både jag och hästarna är i fin form nu så jag är riktigt taggad! Nu ska jag packa för Imorgon bär det av mot Strömsholm! :) 


Svar på kommentar

Kusin Amanda: Kval till skandinavium? Som är lika med Göteborgs horse show ?? :)

Helt rätt kusin vitamin! Det är ett antal kvaltävlingar nu under höst och i början av nästa år. De 30 bästa från varje kval får poäng och när alla kvaltävlingar har varit så räknar man ihop allas poäng och de 16 bästa juniorerna i Sverige går vidare till en final under Göteborg Horse Show. 

Kvalen går i 140cm och tanken är att båda hästarna ska gå kvalen för då har man möjlighet att välja den häst som är i bäst form i Skandinavium, om man skulle lyckas ta sig dit. :) 

   
Lagom mäktigt att rida in på den här arenan!


Dagens ridpass+planering

Måndag: Zeta longerad, Inova Vila
Tisdag: Trimmade båda
Onsdag: Hoppning
Torsdag: Tömkörning/ridas igenom, åker till strömsholm.
Fredag: Tävling Strömsholm
Lördag: Tävling Strömsholm, kval t scandinavium
Söndag: Tävling (?), åker hem från Strömsholm.

Trimmade Zeta riktigt ordentligt idag inför helgen och hon kändes väldigt fin! Kollade så att allt satt precis som det skulle och finlirade lite extra inför helgen.

Tränade för Marie på Inova idag och även hon kändes fin! Jobbade mest basic och fortsatte bara med att försöka få henne kvick.

Båda hästarna känns så himla fina inför Strömsholm i helgen! :)


Saknar mina grabbar!


Filmer från södertälje







Sist men inte minst Zetas 125cm runda, haha!



Svar på kommentar

Hej, Roxette som du haft? Vad har hon för stam,vilken kategori? Lite nyfiken. Svara gärna.

Hon är en c-ponny, (som nu har blivit hela 22år) 
e. Robin RNF 29, u. Regina, e. Dennie RNF 37-S

min häst<3
En gammal bild från vår debut i Lätt A.
Jag tyckte väl att jag såg ut som en tok så målade över mitt ansikte för typ 3-4år sedan, haha.


Film kommer strax!

Håller på o ladda upp filmerna från helgen nu! Medan filmerna laddar klart så passar jag på att svara på en kommentar, men gör det i ett separat inlägg! :)

Föresten så tävlade Browns Way med sin nya ryttare Sanna igår, de debuterade Lätt A med två rivningar och Sanna var jättenöjd! :)


En bild från deras förra tävling. :)


Ingen tävling idag

Blev ingen tävling med den hästen som jag skrev om lite fort tidigare. Jag var reserv och fick tyvärr inte plats men ska tävla den någon annan helg framöver så då kanske jag iallafall hiner rida den en gång innan ;)

Hästarna fick en lugn uteritt idag. Julia fick rida Inova och jag tog Zeta så jag fick lite trevligt sällskap. :) Båda hästarna skötte sig fint och såg glada ut. Skrittade på asfaltsvägarna i ett villaområde och travade lite på en grusväg. Tack för hjälpen Julia! :)¨


Julia tog en fin liten bild ;)


Fina hästar i södertälje!

125cm- Marion Zeta: Vi stog minsann för underhållningen idag. ;) Satsade på vinst så svängde en del, allt var helt perfekt fram tills svängen mellan hinder nr 4 och 5, försökte mig på en klurig sväng genom att försöka gå innanför 9an som låg precis två galoppsprång bakom 4an. Jaa, så varför springa innanför det när man kan hoppa över det? haha, har en väldigt hoppglad häst iallafall och både jag och läktaren fick ett gott skratt. Film kommer ;)

135cm- Marion Zeta: Jättefin runda! Fick ett ner på 3an som kom väldigt tight från svängen så blev inte riktigt klar i tid men det var en bra runda och hon var väldigt fin och vi lyckades hoppa rätt hinder hela banan ;)

135cm- Inova Light: Hittade en riktigt bra känsla på henne idag och fick till ett riktigt fint flyt. Rev B hindret i 3 kombinationen men hade ett bra tempo så kom 4a! Duktig häst! :)

Jättenöjd med hästarna idag, har hittat väldigt fint flyt på båda och det var riktigt skönt att sätta en fin runda på Inova efter förra tävling där vi hade ett par nedslag men nu är vi back on track igen! Tänkte även passa på att tacka fam Falkestam för all hjälp idag, utan er hade det aldrig gått ihop! TACK! :)

Filmer kommer!


Min dag

  • Kom till stallet vid 8-8.30.
  • Började med en promenad med Inova i morgonsolen.
  • Trimmade Zeta, inte så laddad som jag trodde utan skötte sig ganska bra! Skrittade ut efter och klättrade lite i skogen.
  • Red igenom Inova. Hon kändes jättefin! :) Skrittade ut på en sväng på henne med.
  • Släppte ut hästarna i hagarna.
  • Mockade, fixade mat.
  • Putsade massor.
  • Kom hem runt 15.
  • Har pluggat från 15:30-19:00.

Nu ska jag packa och fixa lite inför tävlingen imorgon! Zeta går 125 och 135. Inova går endast 135cm.

Laddar till med lite härliga rundor! 




Svar på kommentar

Hej Alma! jag måste fråga dig om du skriver en dagdok för vad du gör efter varje träning och tävling? :)

Svar: När jag startade den här bloggen så hade jag ca 20 läsare om dagen och jag drev endast bloggen för min egen del just som en "dagbok". Det är lätt att titta tillbaka på tidigare ridpass och tävlingar. Jag skriver om varenda ridpass och om varje tävling så allt är ju samlat på bloggen vilket underlättar väldigt mycket.

Nu har jag ganska mycket läsare vilket är jätteroligt men vissa delar håller man lite mer hemligt medans jag delar med mig mer av andra grejer som tex övningar just för att  ni kan ha användning av de och jag vet att vissa uppskattar det. Så nu driver jag bloggen både för min egen del och för eran del. :)  


Gårdagens och dagens ridpass

Idag har hästarna fått ta det lite lugnt. Inova fick bara joggas lite lätt i skritt och trav. Klippte Zeta idag och sen fick hon en promenad, hon lär vara lite taggad imorgon efter att ha blivit av med sin lurvpäls och dessutom vilat idag. ;)

Tillbaka till träningen igår. Var och tränade båda hästarna för Niclas. Det gick jättebra! Hittade en väldigtbra känsla på Inova. Hon hoppade väldigtfint och slog till med det lilla extra i slutet. Hon har en tendens att bli lite nonchalant och nöjer sig lite med att göra alla övningar bra. Men igår så fick vi henne lite kvickare och då började hon hoppa riktigt ordentligt! Otroligt härligt när hon tar fram det där lilla extra, då känner man verkligen vilken kapacitet hon har! :)

Även Zeta var megafin! Hon gjorde övningarna jäkligt fint även fast jag blir lite hög emellanåt ;) Avslutade med att hoppa en oxer på 160cm, och hon gör det lekande lätt! Helt otroligt vilka kvalitéer min lilla häst faktiskt har, hon hoppar ju fasiken över sin egen mankhöjd, haha. :)

Båda hästarna kändes verkligen super och det var längesen vi hoppade lite större på de så det var välbehövligt nu inför tävlingarna så de verkligen får upp höjden ordentligt! Tyvärr blev det ingen film från träningarna men det kanske kommer upp någon bild ;) 


Inova Light


Grym träning

Hästarna har skött sig fantastiskt på träningen idag, berättar mer imorgon för nu ska jag sova! :)


Veckans planering

Måndag: Vila
Tisdag: Båda  blev tömkörda.
Onsdag: Hoppträning på båda för Niclas Haking.
Torsdag: Båda ska trimmas i ridhuset.
Fredag: Rida igenom de i ridhuset+ uteritt.
Lördag: Tävling Södertälje (Zeta: 125, 135cm. Inova: 135cm)
Söndag: Uteritt(?) Jag ska eventuellt tävla en häst som jag bara har skrittat ut på en gång. 
(Berättar mer om det när allt är spikat, står som reserv till tävlingen så detta kan även bli framflyttat någon helg)



Flugmyran


skjuter fram...

Skjuter fram mitt utlovade inlägg till imorgon förmiddag då planen inte riktigt är heelt klar ;)


Stall-ledig

Idag ska hästarna tömköras av Cilla så jag får sitta hemma och plugga till ett geografiprov som är till på måndag.. Lagom roligt. Så idag blir det alltså pluggdag medans hästarna får en till dag utan mig på ryggen, vilket de förhoppningsvis uppskattar. :) 

Nu ska jag sätta igång, skriver ett inlägg ikväll om lite planering för förhoppningsvis händer det massa roliga saker till helgen.. Spännande va? :) 


Snabbinlägg

Idag var det hoppträning i ridhuset och alldeles för mörkt för att rida ute så det blev en promenad med ca 30-40min vardera, det passade ganska bra eftersom de gick tufft igår och behövde återhämta sig lite. :)


Fin häst på träningen igår! :)


Ännu ett "svar på kommentar"

Madde: Gud vad fint!! Vad duktig du är, förstår att du har en grym känsla! Jag har en fråga, tycker du att det är roligt med unghästar också? att utbilda i lägre klasser?

Svar:
Tack! :) Absolut! När vi köpte Zeta så letade vi efter en lite yngre häst som var lite "grönare" än Inova eftersom Inova är ganska "klar" och vi hoppade stora klasser ganska tidigt. Och sanningen är den att jag valde mellan Zeta och en 6 åring, dock kan jag säga att 6 åringen var mer klar än vad Zeta var, trots att hon är 8år. Jag ville ha en yngre häst med mycket kapacitet som skulle vara redo för de större klasserna när jag blir YR, den skulle alltså få ta sin tid. 

Tanken var att Zeta skulle vara mitt projekt men hon har verkligen utvecklats enormt och fått otroligt mycket rutin på väldigt kort tid och även hon kommer gå större klasser inom kort så jag kan verkligen inte kalla henne ett projekt längre. Vi trodde att det skulle ta minst 6 månader att få henne dit hon är idag men det tog ca 3 veckor. Hon har verkligen mognat enormt. :)

Om jag hade haft möjlighet att ha fler hästar så hade jag absolut velat ha några yngre förmågor att jobba med, bland annat Zetas 4 åriga föl, och några lovande 5-6 åringar! :) Men när man "bara" har två hästar så vill jag gärna ha två hästar som kan gå lite större klasser och som är på ganska jämna nivåer just för att man är så otroligt sårbar som ryttare om det skulle hända något med första hästen och andra hästen tex. går 120cm, för som ryttare är man aldrig bättre än sin bästa häst. Speciellt när man är junior/YR eftersom man har lite tidspress och gärna inte vill missa de stora tävlingarna eller mästerkskapen. Dessutom är det väldigt mycket enklare att ha två hästar som går ungefär samma klasser så de iallafall kan åka med på samma tävlingar, det underlättar verkligen! :)

Hoppas du är nöjd med mitt svar! :)

Jag har fått in en del frågor på sistone och undrar därför om en "frågestund" skulle vara något ni uppskattade? :)


Svar på kommentar

Fasen vad jag är imponerad av dig! Helt ärligt fick jag för mig från början att du fick mycket gratis tex av dina sjukt fina hästar! Men jag skämdes nästan när jag insåg hur mycket du jobbar med dina hästar! Så otroligt genomtänkt arbete du gör med dem och grymma övningar- kommer testa allihopa. Skulle bara ge dig det berömmet och slänga in ett par "små" frågor. Hoppas du hinner svara:
Vad är ditt bästa tips för att sätta ihop en häst som är lång av naturen? För att verkligen sätta den på bakbenen och runda av?
Och hur tycker du att man ska göra för att nå så stor framgång man kan inom hoppningen? Jag tävlar bara lätta klasser men siktar mot medelsvår om inte allt för länge - hur ska jag göra för att bli så absolut bra som möjligt?

Tusen tack för en inspirerande blogg!
//Alice

Svar: Tack, jättroligt att du gillar det jag gör! :) Några grejer som jag har jobbat mycket med för att få framförallt Inova lite kvickare och mer på bakbenen är övergångar, tempoväxlingar, sidförande, galoppombyten och olika markarbetsövningar. Något som underlättar enormt när du ska få hästen under sig är att hästen är lydig, då kan du använda mindre hjälper vilket gör att både du och hästen blir snabbare och kan gör mer krävande övningar.

Övergångar
- Återigen så kommer vi tillbaka till lydnad. Övergångar får igång bakbenen och får hästarna att jobba i uppförsbacke. Om en häst som är lite långsam och olydig kan lätt bli tung i övergångarna och övningen ger helt fel effekt. För att få hästarna att jobba korrekt i övergångarna brukar jag använda mig av att flytta dem. Direkt om de blir lite tunga i handen eller lägger sig lite på bogarna så- flytta, och gör om tills hästen gör rätt, beröm. När du flyttar hästen kommer den automatiskt trampa under sig ännu bättre bak. Även galoppfattningar är väldigt stärkande.  Galoppfattningar stärker dubbelt så mycke då de verkligen måste sätta sig i fattningen, och använda inner bakben ordentligt.

Tempoväxlingar: Även här är det lydnad som gäller! Arbetet blir mycket roligare när man ber hästen om olika saker hela tiden, vid vart 5e steg ska det hända något nytt. Det behöver inte vara stora tempoväxlingar utan grejen är den att man ber hästen om något nytt, fram 5 steg tillbaka 5 steg, flytta hästen som i övergångarna om den tragglar! Aktivera är A och O!

Sidförande - Jobba mycket skänkelvikningar, öppna, sluta mm. Allt sidförande jobb gör att hästen måste trampa innerbak över yttrebak. Väldigt lösgörande!

Galoppombyten - Något jag gjort extremt mycket på Inova eftersom hon tycker att det är roligt! I själva bytet måste hästarna trampa ifrån ordentligt bak vilket gör att de måste böja det ena bakbenet, vilket är stärkande. Själv tycker jag att det är jätteroligt att leka dressyrryttare och göra byten i vart 3e, och då måste hästen vara på bakbenen, det kan jag lova! :)

Markarbetsövningar - Något som verkligen får hästen att sätta under sig är travhoppning. Men allt från travbommar till studs är nyttigt. Jag har jobbat mycket med bom bakom och framför hindret just för att hästen  inte ska kunna undan med att hoppa framåt istället för uppåt. Hästen måste då sätta under sig och hoppa lite rundare och på så sätt komma under sig med bak!

För att bli så bra som möjligt och nå framgång inom hoppning krävs såklart en bra häst och enormt mycket träning. Det är viktigt att du har en rödtråd med ett bra upplägg och realistiska mål (självklart ska man ha drömmål också) som du hela tiden jobbar mot. Att verkligen hålla dig till din rödatråd och jobba mot målen med hjälp av en bra tränare och ett bra team runt omkring dig. Ha alltid en plan med vad du gör, och följ den!

Hoppas du är nöjd med mitt svar och återigen, kul att du uppskattar det jag gör! :)

PS: Har precis skapat en ny kategori som heter "Svar på kommentar". :)

Bra dag idag!

Har varit hos Pether Markne med båda hästarna idag, och båda var oustanding! Kan ärligt talat inte få ner känslan i ord så ni får helt enkelt nöja er med att se på filmerna. Jag är så jäkla lycklig, satan vad fina mina hästar är nu!! :)  




Dagens ridpass- snabbinlägg

Inova fick en tur i skogen i 30-40min. Hon var väldigt pigg o glad, skönt o komma ut en sväng efter trimpasset igår.

Joggade Zeta i 10-15min i ridhuset hon fick ett ganska kravlöst pass med fokus på lydnad. Skrittade sedan ut i ca 20min. :)



Badade även Inova idag så imorgon åker vi på en liten utflykt.. :)


Gårdagens ridpass

Det blev väldigt tight med tiden igår så hann inte blogga så nu tänkte jag ta tag i att skriva om gårdagens pass.
Jag trimmade båda hästarna över lite småhinder, övningen ser du nedan. Ca 15.5m mellan alla.




Började med Zeta som generellt har ganska enkelt för de här övningarna då hon är väldigt lydig och kommer väldigt lätt fram och tillbaka, hon rundar sig korrekt runt skänkeln vilket är a och o i den här övningen. Därför är det relativt lätt att få ut henne på bågarna och verkligen lämna plats och hoppa lite utifrån. Hon gjorde det väldigtbra! Började med att rida på 5 steg, när de satt växlade jag upp lite och gick på 4, sen fick hon göra lite överkurs och gå 4steg mellan 2an och 3an för att sen fort komma tillbaka på 5steg mellan 3an o 4an. Hon gjorde det riktigt bra o hade gått om plats överallt hela tiden. Hon känns väldiigt fin nu! :)

Inova har däremot lite svårare för den här övningen då hon är lite långsammare och ibland har en tendens att lägga sig mot innerskänkel. Men problemet idag var att hon inte backade av för fem öre, det gjorde att hon drog sig lite in i bottnen och hoppade ganska flackt så hon fick trimmas som satan med massvis av halter, volter och ett tag red jag till och med på 6 steg mellan alla för att verkligen få henne att vänta. Och till slut så gav det faktiskt resultat med att gå på 6 steg på 15-16m och hon vart jäkligt fin!! Det är skönt när de verkligen känns lite halvtaskigt och sen envisas man och resultatet blir skitbra!

Hoppade inte hinderna över 50cm, jag hoppar endast högt när jag är och tränar hos Niclas och Pether. Hemma sitter jag alltid och trimmar över småhinder vilket jag älskar! Sitter det redan på marken så sitter det garanterat när det blir större, så jag tycker det är bättre att bara göra det ordentligt från grunden och spara lite på hästarna. Får man hästen att backa av på 50cm så kan jag lova att den gör det vid 140cm också, men det gäller att vara konsekvent!

Haha, ännu ett satsar-inlägg! Ska skriva lite kortare om dagens ridpass.. Promise! ;)


Dagens ridpass

Joggade Zeta idag eftersom hon fick gå rätt tufft igår. Hon kändes fin, gjorde bara lite basic men det var lite svårt att göra övningar i ridhuset då det var väldigt många i ridhuset. Gjorde det bästa av situationen och lyckades ändå få till ett bra pass. Blev ett kort men intensivt pass och Zeta kändes fin och inte alls sliten från igår så det var bra! :)

Tränade för Marie på Inova. Det gick verkligen jättebra och Inova var superfin! Fortsatte jobba med att bara få henne lösgjord i sidorna och få henne lite kvick i bakbenen. Blev ett ganska tufft pass för henne men hon gjorde det riktigt bra! :)

Imorgon är min dag fullspäckad, åker ut till stallet tidigt och kör ett markarbetspass på Zeta och troligtvis en uteritt på Inova. Sen ska jag till frissan på em och sen ska jag vidare hem innan jag ska iväg på middag. Det är ju tur att man är ledig från skolan på fredagar, annars hade tiden aldrig räckt till.. ;)


Inova Light


Svar på kommentar

Hur ser pelhamet ut som du har på Zeta? :)
Svar: Jag använder ett rakt baby pelham, se bilden. :)


Dagens ridpass

Idag kände jag mig lite extra ambitiös och ritade upp dagens övningar i paint! Snittsigt va? ;) 




Ritade upp två volter, för alla övningarna fick inte plats på samma, det blev bara rörigt :P

Övning 1: Började med att hoppa en sockerbit sen en 5m volt över den och sen nästa sockerbit och volt.. Fortsatte så hela volten som jag har ritat så fint här ovanför :P

Övning 2: Hoppade som en 8a på två av sockerbitarna, det blev som att hoppa en sockerbit, sen en halv 5 metersvolt och sen byte, en halv 5m-volt och sen skutta över nästa. Det blev väldigt klurigt så det gällde att både häst och ryttare var med på noterna, annars hamna man i de andra två sockerbitarna :P

Övning 3: Följa volten med varierande galoppsprång emellan sockerbitarna.  

Bra övningar för både Zeta och Inova. Zeta är jäkligt med på noterna men lite vinglig medans Inova är lite slow men ganska enkel att få med sig och inte alls lika vinglig. Båda hästarna gjorde det väldigtbra och blev väldigt lösgjorda av alla minivolter, de fick verkligen sätta under sig ordentligt och både jag och hästarna var verkligen tvungna att hålla fokus. Övning två var absolut svårast av de här övningarna, de blev som två serpentinbågar inom 10m ink byte så det var riktigt tight men i slutet satt det riktigtbra och både jag och hästarna fick bli lite kvicka, och för att utmana det lite extra så körde jag utan stigbyglar.


Tävlingsstövlar

Mina stövlar har blivit jätteslitna av att jag använder de varje dag så nu ska jag införskaffa mig ett par stövlar som jag endast har på tävling. Så kom med förslag på vad som ska bli mina framtida tävlingsstövlar! :)



Mina nuvarande stövlar.


Dagens ridpass

Inova blev tömkörd imorse och var jättefin, inte alls stel efter helgen så det var jättebra! :)

Zeta joggade jag nu på kvällen och även hon kändes fin! Red bara igenom henne och kände så att hon inte var stel efter helgen. Gjorde ett basic-pass med fokus på övergångar, tempoväxlingar och sidförande, med andra ord så såg jag till att allt fungerade som det brukar, vilket det gjorde. Hon kändes väldigt fin och inte alls trött eller stel efter helgen. :)



Imorgon får båda hästarna ett pass med bommar. :)


Återhämtning

Idag har det verkligen varit en riktigt seg dag. Det är måndag och började med att gå i skolan mellan 8-16. Sen åkte jag hem och tog det lugnt en stund och nu på kvällskvisten så fick båda hästarna en skrittur i 30min, väl behövligt efter helgen. :)

Passar på att svara på lite kommentarer idag när det är en lugn dag. :)

Beatrice Nyberg: Zeta är verkligen hur fin som helst!!
Svar
: Tack Beaaaa, dina hästar är inte heller så pjåkiga ;)

Erika: Fina Marion Zeta! Visst red Malin B henne innan? Har ni köpt henne utav Malin? Mkt fin häst iaf! :D
Svar
: Tack! :) Jupp, helt rätt! Vi köpte henne av Baryard Invest AB som ägde henne tillsammans med uppfödaren Marina Björkman, de ägde alltså 50% vardera. Tack igen! :) 

Linnea Boberg: Vilka fina rundor! :)
Svar:
Tacktack ;)

Marina Björkman: Jätte fina rundor! Speciellt på Marion :), Grattis kramar fråm oss uppfödare.
Svar
: Tack Marina! Hon var så duktig i helgen! :)


Malin och Marion Zeta


Film från helgen



Marion Zeta 130cm, nolla och plac 5.



Inova Light 140cm, 12 fel.
Klant-arsel till ryttare efter tvåkombinationen..


LÄSARREKORD!


Tack vare en länk från Stinas blogg (kristinawarg.se) så har vi lyckats slå läsarrekord med fler än 100 läsare än tidigare! Riktigt roligt och jag hoppas att ni stannar här! :D Ett stort tack till Stina iallafall :D


Min header gör det kanske lite förvirrande då den inte riktigt stämmer längre så jag tänkte dra lite kort vad jag sysslar med nu för alla nya läsare. :)

Jag har haft en ponny, Browns Way som jag har plac upp till msv A. Han är nu utlånad till en jättduktig tjej och själv har jag två nya hästar.
Inova Light: Har jag haft i 4 månader och hoppar 140cm klasser, kvalad SM.
Marion Zeta: Har jag haft i ca 5 veckor, debuterade 135cm igår. Tror enormt mycket på den här hästen och hon är förhoppningsvis även min framtidshäst!

Mer info om hästarna finns under kategorin "hästarna".




Ett filmklipp från helgen på Zeta ligger nu uppe på facebook, ska läggas upp här med när jag laddat upp det på youtube! :)



Hemma!

Nu har vi precis kommit hem, dagens starter:

Zeta gjorde en fin debut i 135cm, fick dock ett ner men det tar jag på mig själv. Zeta har gjort en fantastisk insats i helgen och jag är otroligt nöjd med henne!

Inova var lite trött idag fick 4a ner så det blev lite plockepinn i 135cm idag. :P Jag tar på mig två rivningar men återigen så blev de lite för många onödiga rivningar i helgen. Menmen, hon är inte van att gå två stora klasser under samma helg så hon orkar inte riktigt de än och hon har gått väldigtbra de senaste tävlingar så nu fick vi ta en helg med några nedslag och man får inte glömma bort att det faktiskt är vår första helg som vi hoppar stort inomhus. Det var föresten Lennart Lindelöw som byggde. Jag gillar hans banor, lagom svåra med någon lite svårare linje som är väldigt utslagsgivande.

Även Browns Way var och tävlade idag, med sin nya ryttare. Återigen nolla i LB, så duktiga!!! :)

Ska ladda upp lite filmer från helgen när jag har tid.

Bra dag i JFK!

Båda hästarna har varit riktigt fina idag, lite stolpe ut på Inova menmen ;)

Zeta: Gjorde en riktigtfin runda på henne i 130cm idag, hon var nolla och plac 5a, sjukt nöjd med henne idag! Dock blev hon spänd även idag när vi kom in på banan men sen fokuserade hon ordentligt och gjorde allt jag bad om, och lite till ;) Extra roligt var att Malin var här och såg henne så då var det extra skönt o få till denna runda! :)

Inova var också väldigt fin! Stolpe ut idag på henne men en bra runda trotsallt! Började riva ettan, helt onödigt och alltid lika irriterande, sen rev vi 5an där jag inte riktigt fick ut henne på båge ordentligt så det tar jag absolut på mig, sen fick vi en till jäkla skit rivning in i trekombinationen. Vi kom helt perfekt o bara toucha den lite lätt med ena bakbenet. Surt men va fasiken, det är inte varje dag man är nöjd med 12fel ;) nu är även min första 140cm inomhus avklarad!

Imorgon ska faktiskt båda hästarna gå 135cm. Båda känns riktigtfina så Zeta får satsa på en debut imorgon :)


Malin och Marion Zeta får stå för bilden idag!


RSS 2.0