Tävlingsplanering

(Pay & Jump 1 feb)
Inova
Marion
 
Helsingborg 7-9 feb
Marion 135 endast fredag
Inova 135,145 (Scandinaviumkval)
 
 
SM i Borås
12-16 feb
Marion 130, SM klasserna samt 145 semifinal till Scandinavium
Inova 130 och SM

Eventuellt Scandinavium
Göteborg Horse Show
26/2- 1/3
 
Arezzo, Italien
12 mars- 2 april
Inova
Marion
Crownie
 
Året börjar minst sagt med en rivstart, rejält tufft, håll i hatten!
 
 3a i Scandinavium 2012
 
 

Gårdagens hoppning

Hoppade Inova igår och hon är riktigt på hugget just nu. Hon är så motiverad att hon inte riktigt vet var hon ska ta vägen och blir väldigt explosiv, vilket endast är positivt för denna häst. Hon är alltid så himla lydig och stabil och jag tycker det är så roligt att se på en sådan häst när hon har dessa dagar och är så himla lycklig. Hon gör alltid det hon ska i perfektion och det är ganska så roligt att se när dessa välridna och lydiga hästarna tänker lite utanför boxen, och busar lite. Inova tycker själv att hon är tokvild när hon typ viftar på huvudet i en sväng och det är ganska så komiskt, haha. Det är nog det bästa med att sätta igång hästarna efter vintervilan, att de är så motiverade och man märker hur de verkligen älskar att arbete, och framför allt hoppa. Tycker det är härligt på framför allt lite äldre hästar där liksom tävling har blivit lite som deras vardag, och sen om de inte tävlat på ett tag. att de taggar till ordentligt och man ser att de fortfarande älskar det de gör, det gläder mig.
 
Sen kan ju detta också bli lite extremt, som till exempel med Marion som redan har tryck så de räcker att bli över. När hon får dessa perioder då är det inte lika roligt, hon har så mycket humor ändå så hon behöver inte busa till det ännu mer. Jag behöver vara grymt kreativ för att lyckas hantera all energi och explosivitet i den hästen som ska ut just nu. Jag måste ställa nya frågor hela tiden, var tredje, fjärde steg för att hon ska lyckas hålla fokus och inte explodera. Och hoppningen just nu ser väl ungefär ut som, hoppa ett hinder - gör halt, hoppa ett hinder - gör halt. Rider henne minst 1,5h om dagen och krutet tar liksom aldrig slut i den där hästen, men med lite mer språng i kroppen så blir det nog bättre och bättre. Härlig är hon i alla fall, och vilka lyror hon gör just nu. Tror båda hästarna känner sig grymt fräscha och Marion är över hinderstöden konstant, om inte energin får gå framåt så går den helt enkelt uppåt. Blir nog inte mer logiskt än så!
 
Bjussar på film från gårdagens hoppning med Inova.
 
 

Film dag 2

 Vi började gårdagens träning med att repetera från onsdagens pass. Vi började med att trimma över lydnadsbanan vilket satt bra även denna dag. Därefter höjde vi räckena på långsidan så vi gick på två normala steg istället för 3. Vi hoppade även igenom en trekombination bestående av oxrar. Hade en positiv känsla under hela träningen. :)   
 

Film dag 1

Vi jobbade mest markarbete första dagen med stort fokus på lydnad. Största delen av passet gick åt jobb på backen, och avslutningsvis jobbade vi med en lydnadsbana.
 
Banan bestod av små volter över bommar, en linje med 7 bommar där det gällde att galoppera in ordentligt över första bommen för att senare sitta upp och sätta hästen på bakbenen (avståndet mellan första och andra bommen är ca 7m, medans avståndet mellan sjätte och sjunde bommen är ca 4,5m. Så avståndet mellan bommarna minskade succesivt.) Super bra övning där det visar sig ganska fort om hästen är lydig och kommer tillbaka på bakbenen eller om den istället är lite olydig och går emot handen. I en annan del av banan jobbade vi över några sockerbitshinder där vi första varvet på banan skulle behålla samma galopp över och sedan byta innan väggen, andra gången så skulle vi byta över sockerbitshindret. Sedan hade vi 4 räcken på en långsida där vi skulle sätta hästarna på bakbenen och rida på 3 steg istället för 2 steg. Inova kändes superfin på alla övningar och jobbade fint med mig. Väldigt nöjd!
 
 

Super kurs för Pether

Inova har varit hur fin som helst både igår och i onsdags. Pether har inte sett Inova på länge och jag fick mycket positiv feedback, alltid härligt att få bekräftat att man jobbar åt rätt håll och som Pether sa -har koll på grejerna. Jätte roligt verkligen och jag har fått en riktig boost efter dessa dagar. Hade även personligt samtal med Jacob om den kommande säsongen, vilka tävlingar han vill att jag ska åka på, vilka mål jag har, och vad han förväntar sig av mig. Hur bra som helst! Tidigare år har man samlats som grupp och de listat olika OBS- tävlingar som gäller för alla, dessa OBS tävlingar finns såklart även i år men det jag tyckte var bra var att han sa vilka av dessa OBS tävlingar passade bäst för mig i vår planering med tanke på vad man har för mål osv. Känns väldigt klart och tydligt från början och det känns som Jacob hittat ett riktigt bra upplägg. Även det ger en motivationskick, att det är glasklart vad jag ska jobba mot. Ser fram emot vårens alla tävlingar!
 
 
 
 
  

Träning för landslagsledningen

Idag är det första kursdagen för mig hos Jacob Hellström för Pether. Några tränade igår och sedan käkade vi middag med hela ligan på Scandic. Jag har första passet idag och det blir faktiskt Inova som får gå istället. Hon är den som har bäst dagsform så då får hon helt enkelt följa med samt att hon inte gått någon träning på länge. Känner inte att det spelar någon större roll vilken häst jag tar även fast det är en viktig träning. När jag tränar för Pether här nere så är vi alltid hos Jacob så han har sett Marion och vet vilka hästar jag sitter på. Ska iallafall bli jätte roligt, längesen jag tränade för Pether nu och Inova känns väldigt bra för tillfället. :)

Inova på prisutdelningen i De Warre, Belgien.


Vetcheck, Inova besiktigad ua.

Var hos Silvana igår för att kolla hästarna, framför allt Crownie eftersom hans dagsform har varierat mycket. Det visade sig att han har sträckt sig eller liknande när han hoppade ur hagen den 29 december. Han hoppade antagligen för lågt (eller inte alls) med vänsterbakben och slog i grinden kraftig. Han var ett lite mysterium för Silvana men efter att vi bedövat ungefär halva hästen utan att något blev bättre så kollade Maritta på honom och hittade som ett muskulärt block på hela vänster sida från ländryggen och bakåt. Känner mig ganska lättad över detta faktiskt och hoppas att detta varit anledningen till hans agerande, men det visar sig. Nu får han laser så åker till Maritta varje dag med honom i en vecka och sedan kollar Silvana honom igen nästa vecka när hon är tillbaka i Sverige. Känns bra! Dessutom var han så himla snäll att ha med sig dit och skötte sig exemplariskt med allt, skönt att veta det. :)
 
Kollade även Inova som var hur fin som helst. Silvana hittade inte minsta lilla grej och hon dansade igenom böjproven. Maritta kollade även över muskler, rygg osv och hon kändes bra. Skönt att veta att ha henne ordentligt kollad och veta att allt är bra nu när hon är till salu.
 
Inova Light 140

En fantastisk Inova och en ringrostig Alma

Inova är verkligen i superform just nu. Vintervilan har varit bra för henne och hon känns otroligt motiverad. Hon vill göra rätt och hon kämpar för att vara felfri, finns ingen bättre känsla när denna häst kämpar med mig. Det här är helt klart den häst som sprider mest glädje i mitt stall, hon är verkligen en fantastiskt rolig individ med mycket personlighet.
 
Tillbaka till dagen. Började med att starta en 130, fick till en fin felfri runda. Inga större konstigheter och en väl avvägd runda. Bra start med Inova. :)
Hoppade även 140 och även den började bra, har dock precis börjat lära mig en ny andningsteknik inne på banan och jag hade för mycket fokus på det och tappade helt enkelt räkningen på en linje. Riktigt klantigt då jag red på 7 steg istället för 6 till banans största oxer, inte det smartaste jag gjort idag. Men förövrigt så var det en bra runda och Inova hoppade riktigt bra. Jag har inte hoppat något stort på länge och den här tävlingen ser jag mer som en träningstävling för mig att prova nya tekniker som ska hjälpa mig mentalt, samt förbereda Inova inför säsongen. Ser fram emot kommande tävlingar och jag tänker inte jobba så hårt för att sälja henne förrän efter Arezzo. Min supernova!
 
 

Klar för Toscana Tour i Arezzo!

Äntligen! Nu har jag fått bekräftat att jag kommit med till Toscana Tour i Arezzo, Italien! Åker dit i mitten av mars och kommer hem i början av april. Alla tre hästar är anmälda så Crownie får ligga i hårdträning fram till dess. Ska verkligen bli helt fantastiskt att få lite värme, börja utomhussäsongen lite tidigare och tävla i princip alla dagar i veckorna (unghästarna tävlar mån-ons, och resterande tävlar tors-sön). Det här har verkligen varit en av mina "drömtävlingar", för ett år sedan skrev jag här på hemsidan att jag någon gång i livet skulle vilja åka till Arezzo i Italien eller till Sunshine Tour i Spanien, och nu ett år senare är Arezzo spikat. Detta är verkligen något jag ser fram emot under våren! :)
 
 

Dålig start

Jag blir inte riktigt klok på min lilla unghäst, han är verkligen klurig och jag förstår inte riktigt hur han vill ha det. Han är en helt annan häst inne på banan och jag analyserar ihjäl mig på vad problemet kan vara, olika lösningar och knep men jag blir inte så mycket klokare. På framhoppningen och hemma vet jag precis hur jag ska kompromissa med honom, men inne på banan så är han sjukt oklar. Får ta mig en rejäl tankeställare, åka iväg och hoppa en massa olika banor och försöka komma på vart jag ska börja någonstans. Mer om honom när jag har något vettigt att skriva, och hittat någon logik i det hela.
 
 

Redo inför morgondagens tävling

Imorgon är det dags för årets första tävling och det är Crownie som inviger året. Han har känts väldigt fin på sistone och jag hoppas att han har en lite lugnare dag imorgon, men det vet man aldrig med honom.;) Man får ta dagen lite som den kommer och så får jag försöka anpassa mig efter hans dagsform. Ska iallafall bli väldigt roligt, känner mig väl förberedd och är klar med min PreAction som skickas till Andy imorgon innan avfärd till Åstorp. Härligt att tävlingarna drar igång igen! 




Lugn dag

Idag blir en lite lugnare dag. Red totalt 9 hästar igår, tanken var att mina hästar skulle vilat då men eftersom det var snö och hästarna fick styltor så gick de inte ut i hagen så fick rida mina 3 också, så blir nog vilodag för minst två hästar idag istället. Lägger upp en planering för hur dagarna ser ut resterande dagar denna vecka.
 
Onsdag: Crownie och Marion skrittas, Inova joggas eller skrittas.
Torsdag: Crownie och Inova trimmas, Marion joggas.
Fredag: Tävling Crownie, Inova joggas, Marion markarbete.
Lördag: Tävling Inova, Crownie skritt/joggas, Marion trimmas.
Söndag: Vila Crownie, Inova joggas, Marion skrittas.
 
Blir alltså tävling i Åstorp för Inova och Crownies del. Fått inbjudan till en två dagarskurs för de ungdomar som kan vara aktuella för internationellt tävlande och mästerskap i år, träningen är för Pether i början av nästa vecka så Marion går det istället för Åstorp.
 
 
 

"Stjärnryttare till Österlen"

Ser verkligen fram emot ett år med ett härligt lag! Ska bli jätte roligt att genomföra denna satsning med laget. :)
Här hittar ni hela artikeln.
 



Film Crownie

Hade samma upplägg med Crownie som med Inova. Började med att hoppa en lägre lite kortare bana 2 gånger, första gången skolade jag honom lite och red på ett steg extra på vissa linjer. Därefter red jag samma bana men på rätt antal galoppsprång. Sen höjde vi lite, och avslutade tillslut med att hoppa en linje lite större. Tycker han var riktigt fin igår. Han är ju väldigt försiktig och har en tendens att överhoppa sig. Nu börjar han komma ner på marken och hoppar jämnare och mindre slitsamma språng. Väldigt nöjd med lillnisse! :) 


Film Inova

Var på Hagahill idag med Inova och Crownie. Inova var glad över att komma iväg och hoppa igen, vissa språng tog hon inte riktigt tid på sig men det var inte så oväntat med tanke på att hon inte varit iväg på länge. Började med att hoppa en låg lite kortare bana, därefter tog vi upp det lite och hoppade en längre bana. Härligt att komma igång med lite banhoppning igen och även om hon var lite pigg idag så gör hon alltid sitt jobb. Hon är glad och har koll på vart hon har fötterna, och det är det viktigaste. :)

Film på Crownie är på väg men datorn vill inte riktigt samarbeta så den kommer upp imorgon.  

 

Hagahill imorgon

Imorgon får Crownie och Inova följa med till Hagahill för lite banhoppning. 




Borta bra, hemma bäst!

Kommit tillbaka i rutinerna igen och hästarna jobbar på bra. Gårdagens träning för Pether blev inställd men sysselsatte mig med att åka till Silvana med två hästar istället för en sista vet-check inför säsongen vilket gick bra. Ikväll har jag tillbringat 2,5h med min mentala coach, blir lika fascinerad och överaskad varenda gång jag är hos honom, grymt nyttigt och man får sig en riktig tankeställare!
 
Förövrigt känns hästarna bra. Crownies sår är nästan helt läkt och jag rider honom fullt ut nu och han har varit helt fantastisk att rida dessa 3 dagar. Marion är pigg men jobbar på bra, märker faktiskt stor skillnad på henne efter 10 dagars vattenträning. Inova jobbar på lika glatt som vanligt. En tävlingsfri helg väntar men tänkte åka till Hagahill och hoppa lite någon dag inför säsongen, finns ju inte så mycket förberedande tävlingar och snart är man mitt uppe i både Scandinavium kval och SM. Tuff start på året för hästarna, men blir roligt att tävlingarna snart drar igång igen.
 Inova Light 140cm

Hemfärd imorgon

Imorgon eftermiddag bär det av hem till Skåneland igen, landar tisdag morgon svensktid. Då blir det direkt till att åka och hämta hem min lilla stjärna från Spa:et. Sen blir det hem och fixa med hästarna igen, de första dagarna hemma börjar hektiskt med vetcheckar, träning för Pether och några timmar med min mentala coach. Den här resan kom lite för sent på året för att det skulle vara optimalt för hästarna, nu fick hästarna en längre lugnare period och jag känner mig lite stressad över att det inte är särskilt långt kvar tills alla stora tävlingar drar igång igen. Hoppas iallafall att Crownie går att rida nu igen när jag kommer hem så att det blir lite struktur. Ja, nu längtar jag hem till hästarna och rutinerna faktiskt. Klockan har slagit 11 (05.00 svensk tid) och det är dags att sova om jag ska försöka undvika en mega jetlag på tisdag. 


En bild som jag tog från Top of The Rocks i förrgår, fantastiskt hur mycket jag hunnit uppleva på bara en vecka. :)

Bytt klubb

Byter faktiskt klubb i år och det känns ganska konstigt faktiskt. Har tävlat för Runsten i många år och ridit i Elitlaget varje år på antingen ponny eller häst. Har verkligen trivts super och har aldrig haft en tanke på att byta. Men Lisen pratade med mig om att byta till Österlens Ridklubb och så blir det också. De gör en satsning i år och har varvat ett par bra ryttare till Elitlaget (tex, Stephanie Holmén, Anna Persson, Sara Molvidsson med flera) så det ska bli väldigt roligt faktiskt! Så nu har jag minsann blivit Skåning på riktigt ;)



 

2013- förändringens år

2013 blev helt klart förändringens år. För ett år sedan bodde jag med min familj i Nacka, gick i skolan, hade mina bästavänner 10min ifrån mig och levde ett ganska hektiskt liv för att hinna med tävlingar och träningar. Idag ett år senare bor jag och mamma i Skåne, har min bror på andra sidan jordklotet och en nyfödd lillasyster i Stockholm. Jag lever ett helt annat liv med helt andra människor och ett helt nytt team kring hästarna. Många stora och svåra beslut har tagits under året och jag har många gånger frågat mig själv om jag verkligen gjort rätt. Allt har sina fördelar och nackdelar, men såhär i efterhand ångrar jag nog inte ett enda beslut. Tack till alla som stöttat och trott på mig i alla stora beslut under det här fartfyllda och konstiga året. Jag ser fram emot ett lugnare och tryggare 2014 :) Gott Nytt År!




RSS 2.0